Φ. Κουβέλης στο newsbomb: Το αδιέξοδο φέρνει εκλογές
Διαβάστε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Φώτη Κουβέλη στο newsbomb...
Συνέντευξη:
Κατερίνα Σινάνη
Φωτογραφίες:
Γιώργος Διαμαντάκης
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newsbomb.gr, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα τις εκλογές ως μόνη λύση στο αδιέξοδο της χώρας.
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παρουσιάζουμε σήμερα, ο κ. Κουβέλης τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της μείωσης των βουλευτικών αποζημιώσεων και της κατάργησης των προνομίων των βουλευτών, παρουσιάζει την εναλλακτική πολιτική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς και εκφράζει την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα είναι στην επόμενη Βουλή.
- Κύριε Κουβέλη δηλώσατε ότι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς θα παραιτηθείτε των αμοιβών που λαμβάνετε από τις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής. Αν και πολύ πρόσφατο ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε; Ποια άλλα βήματα μπορούν να γίνουν για να μεταστραφεί η άποψη των πολιτών για τον τρόπο που ασκείται η πολιτική και για ό,τι κομίζουν οι πολιτικοί;
Οι Έλληνες βουλευτές είναι βουλευτές μιας χώρας που η κοινωνία της δεινοπαθεί. Η βουλευτική αποζημίωση και τα προνόμια των βουλευτών είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον ανορθόδοξο, στρεβλό τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επιδιωχθεί η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, όχι μόνο για τις βουλευτικές αποζημιώσεις και τα προνόμια, αλλά και για το ρόλο τόσο του βουλευτή, όσο και συνολικότερα του κοινοβουλίου, ως εκφραστικού οργάνου της λαϊκής κυριαρχίας. Πρέπει να μειωθεί αποφασιστικά η βουλευτική αποζημίωση, όπως έχει συμβεί με τους μισθούς όλων όσοι πληρώνονται από το δημόσιο. Είναι επιτακτική ανάγκη να καταργηθεί η αποζημίωση για τη συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές της βουλής. Αποτελεί πρόκληση για τους πολίτες και την κοινωνία η λεγόμενη διπλή σύνταξη και πρέπει να καταργηθεί. Οι βουλευτές πρέπει να συνταξιοδοτούνται όπως όλοι οι έλληνες πολίτες, μόνο από τον επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα. Επίσης δραστική πρέπει να είναι η περικοπή της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα. Την ώρα που η κοινωνία στενάζει δεν μπορεί να μοιράζει η πολιτεία αρκετά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία των κομμάτων, χωρίς, μάλιστα, να γνωρίζει κανείς, πλην ελαχίστων, πώς αξιοποιούνται αυτά τα χρήματα. Η πολιτική πρέπει να αποκτήσει διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και η αποκατάστασή του βρίσκεται στην αλλαγή του περιεχομένου της ασκούμενης πολιτικής.
- Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας με την ελεγχόμενη χρεοκοπία προ των πυλών. Πιστεύετε ότι οι εκλογές είναι ουσιαστική λύση ή θα βγάλουν πρόσκαιρα «τον ασθενή από την εντατική»;
Η κυβέρνηση αναδεικνύεται καθημερινά κατώτερη των περιστάσεων. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Η χώρα βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο διαρκούς υποτίμησης και επαναφοράς του κινδύνου χρεοκοπίας. Η κυβέρνηση αφού εφάρμοσε τις προβλεπόμενες από το Μνημόνιο περικοπές, δεν προώθησε τις αποδεκτές και αναγκαίες αλλαγές, που θα συνέβαλαν ουσιαστικά στη βελτίωση της κατάστασης, όπως να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, να καταπολεμήσει τη σπατάλη και να αλλάξει τους όρους προμηθειών, να αξιοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ, να φθάσουν στις επιχειρήσεις οι χρηματοδοτήσεις που έδινε στις τράπεζες. Δεν αναδιοργάνωσε το παραγόμενο έργο, δεν καταπολέμησε τις υπερτιμολογήσεις των καρτέλ.
Έτσι, η συνταγή του Μνημονίου και η αδυναμία προώθησης των αυτονόητων αλλαγών, έχουν οδηγήσει τη χώρα και πάλι σε κρίσιμη κατάσταση.
Η σημερινή κατάσταση δείχνει αδιέξοδη. Η ύφεση φέτος θα είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη. Βιώνουμε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και τον τεμαχισμό της κοινωνίας. Οι πρόωρες εκλογές θα υπάρξουν ως αναγκαστικό γεγονός διεξόδου από την πολιτική και κοινωνική ασφυξία.
- Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη χώρα, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή τα πράγματα;
Η επιλογή πρέπει να είναι η παραμονή στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. Μέσα στην Ευρώπη πρέπει να δώσουμε τη δύσκολη μάχη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα, της επαναθεμελίωσης της οικονομίας και της δημιουργίας μιας Ελλάδας που θα βρίσκεται σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης με της ισχυρές χώρες. Η κυβέρνηση απαράδεκτα δέχθηκε το μνημόνιο και το Δ.Ν.Τ., την ώρα που μπορούσε να αναζητήσει τη στήριξη μόνον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και ο εφαρμοστικός νόμος δεν μπορούν να υλοποιηθούν γιατί οι παραδοχές του και οι δεσμεύσεις που περιέχει στηρίζονται σε μια πραγματικότητα διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας του 2010 και 2011. Δεν είναι διατηρήσιμη μια οικονομία στηριζόμενη στο δανεισμό, τις ενισχύσεις της Ε.Ε. και την πώληση του δημόσιου πλούτου για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων πληρωμών. Δεν υπάρχει διέξοδος με τη διατήρηση αναποτελεσματικού δημόσιου τομέα, χειραγωγημένης αγοράς, συντεχνιακών ρυθμίσεων, με υποτίμηση της παραγωγής και αποδιάρθρωση της εργασίας.
Είναι εξαιρετικά επείγουσα η ανάγκη να εφαρμοστούν αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα στοχεύουν στην αντιστροφή της ύφεσης, μέσα από την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας που θα τονώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θα δημιουργεί απασχόληση, θα διασφαλίζει την αειφορία των πόρων, τη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης, την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από την δημοσιονομική εξυγίανση, την αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας. Η χώρα πρέπει να προωθήσει διακανονισμό του χρέους σε διακρατικό / κοινοτικό επίπεδο. Προϋπόθεση για την πολιτική λύση είναι η πολιτική σύμπλευση με την Ε.Ε.
- Είστε ένα κόμμα 18 μηνών και οι δημοσκοπήσεις σας δίνουν οριακά ποσοστά συμμετοχής στην επόμενη Βουλή. Αισθάνεστε δικαιωμένος;
Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα στην επόμενη Βουλή και ενισχυμένη. Διαμορφώνει συνεχώς σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και διευρύνει την επιρροή της. Δεν εφησυχάζουμε. Προχωράμε με ευθύνη απέναντι στη χώρα και την κοινωνία.
- Θα συνεργαζόσασταν με το ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας;
Οι κυβερνητικές συνεργασίες, της όποιας μορφής, προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες και συγκλίσεις σε συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Δεν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις. Έτσι, με το δεδομένο αυτό, η όποια συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελεί άσκηση επί χάρτου.
Διαβάστε επίσης: Φ. Κουβέλης στο Nb: Έτοιμος να προσαρτηθεί στο ΚΚΕ ο Τσίπρας