Προϋπολογισμός και άλλα στο υπουργικό

Στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου αυτή την ώρα ο προϋπολογισμός, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί. Επίσης το υπουργικό...

2'

Στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου αυτή την ώρα ο προϋπολογισμός, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί.

Επίσης το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει το σχέδιο νόμου της σύστασης Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (Χρυσοχοϊδης), το σχέδιο νόμου διαδικασίας επίλυσης Συλλογικών Διαφορών (διαιτησία Κατσέλη) και το σχέδιο νόμου ίδρυσης υπηρεσίας Ασύλου και υπηρεσίας πρώτης υποδοχής (μετανάστες, Χρήστος Παπουτσής).

"Κλείδωσαν" τα νέα μέτρα για το 2011 με τη κατάθεση του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε ότι: θα έχουμε μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε φάρμακα και τουρισμό (κλίνες) καθώς και αναστολή του πόθεν έσχες στην οικοδομη.

Επίσης, το μέτρο για τη μαζική μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 11% στον συντελεστή 23% αντικαταστάθηκε από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή κατά 2 μονάδες, από το 11% στο 13%. Δεν θα γίνουν περικοπές στους Δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους και δεν θα προστεθούν νέα φορολογικά βάρη.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ανέφερε ότι ο αγώνας που ξεκίνησε ήταν περισσότερο ναρκοθετημένος από ότι τον περιμέναμε. Αποδείχθηκε ότι από το 2003 έως το 2009 τετραπλασιάστηκε το έλλειμμα όμως στα δύσκολα ο Έλληνας είπε ότι μπορούν να καταφέρουν άθλους και έφερε ως παράδειγμα τη μείωση του ελλείμματος κατά 6% από 5,5%.
Ο Γ. Παπανδρέου έκανε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος λέγοντας ότι «είχε μεγάλη σημασία το μήνυμα πολιτικής σταθερότητας που έστειλαν οι πολίτες και για την εικόνα μας στο εξωτερικό. Έχουμε μια ‘καθαρή’ εντολή τριετίας». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους υπουργούς του να μη μιλάνε για τα μέτρα αλλά για αποφάσεις καθώς ορισμένα από αυτά είναι θετικά.


Μεγάλη κουβέντα έγινε και για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ο πρωθυπουργός κατεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Άνκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι «μπορούμε να συμφωνήσουμε να μπουν τράπεζες και ιδιώτες στο μηχανισμό αλλά υπό προϋποθέσεις. Ειδικότερα, οι τράπεζες να καταθέτουν εξ αρχής ασφάλιστρα ρίσκου από την επιβολή φόρων από τους χρηματοπιστωτικές συναλλαγές προκειμένου να μην αυξάνονται τα επιτόκια σε χώρες που έχουν δυσκολίες. Διαφορετικά «σπάμε πλάτες» στις χώρες που έχουν πρόβλημα».


Το υπουργικό συμβούλιο συνεχίζεται με τοποθετήσεις υπουργών.

Συνεχής ενημέρωση...

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή