Της... τροπολογίας έγινε στη Βουλή για το ΕΣΡ - Κατά πλειοψηφία «ναι» στις τροπολογίες

Yπερψηφίστηκαν τελικά στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου οι τροπολογίες για το ΕΣΡ, αναφορικά με την αναστολή του άρθρου 2Α για τις τηλεοπτικές άδειες.

Της... τροπολογίας έγινε στη Βουλή για το ΕΣΡ - Κατά πλειοψηφία «ναι» στις τροπολογίες
13'

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η ψηφοφορία επί των τροπολογιών του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που αφορούν την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Στην επίμαχη τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α ψήφισε «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Όχι» ψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. «Παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ.

Στις τροπολογίες για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. «Όχι» δήλωσαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη μαραθώνια συζήτηση που προηγήθηκε τήρησαν την εξής στάση:

- Η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις «πονηρές», όπως τις χαρακτήρισε τροπολογίες, και να βρεθεί στη συνέχεια λύση από κοινού. Ο Νίκος Δένδιας, εξήγησε ότι η διαφωνία της ΝΔ είναι επί της αρχής, γιατί το άρθρο 15 του Συντάγματος αναθέτει συνολικά στο ΕΣΡ τον έλεγχο της ραδιοτηλεόρασης και ο υπουργός δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο - ενώ το ΕΣΡ οφείλει να αυτενεργεί ως ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Δένδιας είπε στην κατάληξη της συζήτησης, ότι η ΝΔ ζητάει την κατάργηση του άρθρου 2Α διαφορετικά να υπάρξει αναμονή της απόφασης του ΣτΕ.

- Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέμεινε ότι η «αναστολή» του επίμαχου άρθρου 2Α, πρέπει να αντικατασταθεί στη διατύπωση της τροπολογίας από την «κατάργηση» του άρθρου, για συμβολικούς λόγους από την «κατάργηση». Ζήτησε ταυτόχρονα, η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ να αφορά όλες τις αποφάσεις του υπουργού που σχετίζονται με την αδειοδότηση. Χαρακτήρισε μεγάλη νίκη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι ο Νίκος Παππάς αποδέχθηκε να επεκταθεί η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και στην τιμή εκκίνησης, και είπε ότι την στηρίζει, γιατί ήταν κάτι που το ζητούσε εδώ και καιρό. Ο Α. Λοβέρδος ζήτησε να μην γίνει Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τα πρόσωπα του ΕΣΡ, καθώς τα όσα έγιναν την περασμένη Δευτέρα δεν ισχύουν πλέον.

- Το Ποτάμι, επανέλαβε την πρότασή του να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, αλλά είπε ότι μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο ως μια πολύ καλή επιλογή. Επανέλαβε την πρόταση Θεοδωράκη για τις άδειες.

- Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε κατάργηση του Ν. 4339, είπε ότι θα δηλώσει «παρών» στις δύο τροπολογίες και είπε ότι είναι έτοιμη να ψηφίσει όποιο πρόσωπο επιλέξει η ΝΔ προκειμένου να συγκροτηθεί ΕΣΡ.

- Το ΚΚΕ από θέση αρχής δήλωσε «παρών», και κατήγγειλε ότι η μάχη γύρω από το ζήτημα, είναι για να κρυφτεί η προνομιακή μεταχείριση του κεφαλαίου και τα μέτρα σε βάρος του λαού και των συμφερόντων των εργαζομένων.

Νωρίτερα, με μια νέα τροπολογία πάνω στην… τροπολογία του νόμου Παππά, συνεχίστηκε εν μέσω έντασης η συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με την αναστολή του άρθρου 2Α για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα και προβλέπει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και για την τιμή εκκίνησης των τηλεοπτικών αδειών.

Η τροπολογία έγινε δεκτή από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ενώ είχε την υποστήριξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, όταν διεξαγόταν η συζήτηση για τον νόμο 4339 και ζητήθηκε και η γνώμη των εναπομεινάντων μελών του ΕΣΡ, για πολλές από τις ρυθμίσεις του, η τοποθέτησή τους - διά επιστολής τους στην αρμόδια επιτροπή - ήταν πως δεν μπορούν να αποφανθούν για τον εξοπλισμό των τηλεοπτικών σταθμών, τις κτιριακές υποδομές, για τον τύπο των εγγυητικών επιστολών, ακόμη και για τη βιωσιμότητά τους. «Άρα χαιρετίζω, την πορεία της συζήτησης - εκτός από μία δύο παρεκτροπές - και νομίζω ότι μπορούμε να την ολοκληρώσουμε σήμερα και να πάμε, καλή τη πίστη, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το αναγκαίο βήμα», κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Παππάς.

Δείτε την τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

tropologia copy

Πυρά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα τα πυρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη συγκρότηση ΕΣΡ είχαν δεχτεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Εμείς θέλουμε συγκρότηση του ΕΣΡ και ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, εσείς θέλετε την Ελλάδα υπόδουλη σε μια χούφτα οικογένειες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διότι «το κακό παρελθόν με τα θαλασσοδάνεια και τους καναλάρχες ταπείνωσαν τη χώρα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΝΔ δέχθηκε τελικά την ανάγκη ρύθμισης του τοπίου, επειδή το ζητά η ίδια η κοινωνία. «Η κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα που την εκφράζουν, σήμερα έχουν συμφωνήσει ότι χρειάζονται άδειες για τα κανάλια και χρειάζεται και η λειτουργία του ΕΣΡ» είπε και τόνισε ότι ένα χρόνο πριν, στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι δεν χρειάζονται άδειες, αλλά σήμερα οπισθοχώρησε επειδή η κοινωνία απαίτησε την εφαρμογή του Συντάγματος για τα ΜΜΕ και γιατί η κοινωνία θέλει σιγά-σιγά να πετάει από επάνω της δεσμά που την κρατούσαν ταπεινωμένη.

«Δεν θα κάνουμε τη χάρη στους συνηγόρους των καναλαρχών, να αποσύρουμε ένα νόμο που το ΣτΕ επανειλημμένως έχει πει ότι χρειάζεται», είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και την πολιτική ευθύνη να συσταθεί ΕΣΡ το οποίο πρέπει να παρακολουθεί και την αδειοδότηση και την τρέχουσα περίοδο.

Αναφορικά με την τροπολογία για την αναστολή του 2Α, είπε ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να διορθώσει το νόμο μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ. Η πολιτεία και η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί το ΣτΕ και αυτό κάνει, είπε, θυμίζοντας ότι έχει κρίνει αντισυνταγματική την παράταση της θητείας του ΕΣΡ και έχει κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η μη αδειοδότηση και ότι είναι αντισυνταγματική η μη καταβολή τέλους συχνοτήτων.

«Ποιος τόλμησε άλλος να πειράξει το καρτέλ που λειτουργούσε στον τομέα της ενημέρωσης;», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ αμφισβητεί το δικαίωμα της κυβέρνησης να νομοθετεί, όταν λέει ότι δεν συναινεί στο ΕΣΡ επειδή διαφωνεί με το νόμο, δηλαδή δεν σέβεται την απόφαση του ελληνικού λαού. Σχολιάζοντας τα όσα ανέφεραν βουλευτές της αντιπολίτευσης για πολιτική ήττα της κυβέρνησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης, αναρωτήθηκε «πόσο είναι θεσμικά έγκυρο να αδρανοποιείς την εκλογή του ΕΣΡ, επειδή δεν συμφωνείς με ένα νόμο» και ακόμη ποια ήταν η συνεισφορά του ΕΣΡ στα χρόνια που λειτούργησε.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ανομία στη χώρα που εσείς επί σειρά ετών υπερασπιστήκατε», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μπάρκας,απευθυνόμενος στη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Νίκος Δένδιας: Κοίτα ποιοι μιλάνε για συναίνεση

«Μας απευθύνουν παραινέσεις να συναινέσουμε στο ΕΣΡ, εκείνοι που δεν ψήφισαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε ο Νίκος Δένδιας στην τοποθέτησή του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, εξήγησε ότι για τη ΝΔ δεν είναι παραδεκτές οι δύο τροπολογίες, καθώς η θεσμική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι το άρθρο 15 του Συντάγματος αναθέτει στο ΕΣΡ συνολικά αυτό το θέμα και δεν επιφυλάσσει ρόλο στον υπουργό Επικρατείας. Κατηγόρησε τον κ. Παππά ότι προσπαθεί να κρατήσει αρμοδιότητες για τον εαυτό του.

Για τη Διάσκεψη των Προέδρων αναγνώρισε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και από τον πρόεδρο και από τα κόμματα, να υπάρξει λύση. «Ανέμενα τον υπουργό να αποκτήσει μετά από την απόφαση του ΣτΕ, μια πολιτική σεμνότητα. Αντ’ αυτού είδαμε μια κυβέρνηση, σε πρώτη φάση, επιτιθέμενη με χυδαίο τρόπο σε βάρος της δικαιοσύνης και επ’ αυτού δεν ελέχθη μια συγγνώμη, δεν θεώρησε η κυβέρνηση ότι υποχρεούται να ζητήσει συγγνώμη. Αυτό το οποίο επίσης βλέπουμε, είναι συνταγματικές υποδείξεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ποιος μας απευθύνει την παραίνεση; Η κυβέρνηση, που ως αντιπολίτευση δεν συνέτρεξε σε τίποτα και κέρδισε τις εκλογές, γιατί έγιναν εκλογές αφού δεν συνέτρεξε στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και έριξε την τότε κυβέρνηση!», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν περιμένει την απόφαση του ΣτΕ, αν όπως λέει σέβεται το Σύνταγμα, αλλά νομοθετεί τώρα.

Βενιζέλος: Πολιτική ήττα της κυβέρνησης - Ευτελίσατε θεσμούς και ανθρώπους, εκβιάσατε δικαστές, παραβιάσατε προσωπικά δεδομένα

«Σήμερα έρχεται η Βουλή να πιστοποιήσει μια βαρυσήμαντη πολιτική ήττα της κυβέρνησης, έρχεται να καταγράψει την απόρριψη μιας ολόκληρης αφήγησης, καταρρέει ένας ακόμη μύθος», τόνισε από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι αυτό επηρεάζει τη σχέση της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα.

Ανέφερε μάλιστα ότι ήταν αντισυνταγματικό να έρχεται η κυβέρνηση και να παύει τη θητεία των μελών του ΕΣΡ, να αφαιρεί της αρμοδιότητες του ΕΣΡ και να εισάγει την ολιγοπωλιακή αντίληψη για τον αριθμό των αδειών.

Ο Βενιζέλος είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση παραβίασε και το κοινοτικό δίκαιο αναφορικά με το σκέλος του αδιάθετου φάσματος, ενώ την κατηγόρησε ότι προσέβαλε τους θεσμούς και χυδαιολόγησε σε βάρος τους, διότι «ισχυρίζεται ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η κατάλυση του Συντάγματος για τα έσοδα από τα κανάλια και αυτό, όπως τόνισε, ενώ η κυβέρνηση προκάλεσε ζημία».

«Οι άδειες δόθηκαν το 1989 από την κυβέρνηση, με τη συμμετοχή των υπουργών του ενιαίου συνασπισμού. Ευτελίσατε θεσμούς και ανθρώπους, εκβιάσατε δικαστές, παραβιάσατε προσωπικά δεδομένα, νομίζοντας ότι θα επηρεάσετε την βούληση των δικαστών του ΣτΕ. Πήγατε να οργανώσετε προνομιακή σχέση με επιχειρηματικά συμφέροντα για να ελέγξετε την ενημέρωση», συνέχισε.

«Τώρα, ο νόμος έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, ο νόμος παραμερίζεται ως αντισυνταγματικός», είπε ο Ε. Βενιζέλος, ενώ ειδικά για την αναστολή του άρθρου 2Α, που το χαρακτήρισε καρδιά του νόμου, είπε ότι «αστική ευθύνη θα υπάρξει ούτως ή άλλως».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι στο όνομα ενός εισοδισμού, με την πρόταση για τον κ. Πολύδωρα, ευτελίζει τη Διάσκεψη των Προέδρων.

«Οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα ευτυχώς ισχύουν σε βάρος της αντίληψης που έχετε εσείς και ο πρωθυπουργός», τόνισε παίρνοντας το λόγο ο Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ), απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας. Ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε στο άρθρο 15 του Συντάγματος, σημειώνοντας ότι όσα αναφέρει είναι τόσο σαφή που δεν αφήνει άλλα περιθώρια πέραν της συγκρότησης του ΕΣΡ, «αλλά η κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει αυτή τη συνταγματική επιταγή».

Αναφερόμενος, δε, στις δύο τροπολογίες, είπε ότι η τροπολογία για αναστολή του άρθρου 2Α, είναι περιττή αφού κρίθηκε αντισυνταγματική. Παρ’ όλα αυτά, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην ψήφισή της, πρέπει να προβλέψει ότι το άρθρο 2Α καταργείται, διαφορετικά θα πρόκειται περί κυβερνητικής πονηρίας, σε μια προσπάθεια να πάρει απόφαση συνταγματικότητας αργότερα. Αναφορικά με την τροπολογία που ορίζει ότι απαιτείται σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών, είπε πως είτε σύμφωνη είναι η γνώμη του ΕΣΡ, είτε τεκμηριωμένη για να αποφασίζει ο υπουργός, το ίδιο παραβιάζει το Σύνταγμα, διότι την αρμοδιότητα πρέπει να την έχει μόνο το ΕΣΡ.

Ν. Παππάς: Να γίνει το ΕΣΡ, να γίνει ο διαγωνισμός και να καταβληθεί τίμημα

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι το ΕΣΡ δεν ήταν σε νόμιμη σύνθεση και το ΣτΕ απέρριπτε τα πρόστιμα που επέβαλε στα κανάλια, λίγο πριν κλείσει η μαραθώνια συνεδρίαση στη Βουλή για τις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Αισθάνομαι ότι σαν να βρήκαμε έναν πολυτραυματία, να τον φορτώσαμε στο ασθενοφόρο που ήταν στο πλάι του δρόμου και να μας λένε ότι δεν δικαιούστε να τον πάτε στο θεραπευτήριο αλλά πρέπει να τον πάει ο οδηγός», επεσήμανε ο Νίκος Παππάς.

Τόνισε ότι όλοι έχουν αποδεχθεί σήμερα ότι και ΕΣΡ πρέπει να γίνει, και διαγωνισμός να προχωρήσει και τίμημα να καταβληθεί. Εκτός από την πρόταση της ΝΔ στην οποία δεν είναι πολύ καθαρό πως θα καθοριστεί το τίμημα, δεν άκουσα από τα άλλα κόμματα για πρόταση ότι δεν πρέπει να καταβληθεί το τίμημα, είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι κεκτημένο διότι διεξήχθη διαγωνισμός και απεδείχθη ότι υπάρχει αξία πάνω στον πόρο που λέγεται τηλεοπτικές συχνότητες» και ότι «αυτό είναι μια αξία που η πολιτική εξουσία χάριζε».

Είπε επίσης ότι αποδέχθηκε να προβλεφθεί η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και στην τιμή εκκίνησης.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που είχε καταβάλει η κυβέρνηση για να οικοδομήσει συναινέσεις στο Ν. 4339/2015 είπε ότι από τα 15 άρθρα που αφορούν το διαγωνισμό, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε τα 9 άρθρα, η Ένωση Κεντρώων τα 8 και το Ποτάμι τα 5 άρθρα του νόμου. Προϋποθέσεις, προέλευση κεφαλαίων, αξιολογήσεις είναι θέματα που ψηφίστηκαν, είπε και σημείωσε ότι από κοινού ψηφίστηκαν άρθρα που ανέβαζαν τον ποιοτικό πήχυ.

Ο Νίκος Παππάς είπε ότι στη βάση του Ν. 4339/2015, που είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους, η ανεξάρτητη αρχή, «είναι ευχή όλων», θα διεξάγει το διαγωνισμό, «γιατί δεν θα πάμε σε κατάσταση που νομοθετούν οι ανεξάρτητες αρχές γιατί οι ανεξάρτητες αρχές εφαρμόζουν τους ψηφισμένους νόμους».

«Η Δευτέρα είναι μπροστά, προσχήματα πλέον δεν υπάρχουν, ο ομιλών δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για κανένα πρόσωπο, διότι η Βουλή είναι αρμόδια να ανιχνεύσει τις δυνατότητες συναίνεσης», είπε ο κ. Παππάς και τόνισε ότι τα 27 χρόνια ανομίας κανείς δεν μπορεί να πει ότι ήταν καλώς καμωμένα και ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να περάσει στον επόμενο βαθμό ωρίμανσης ώστε και ΕΣΡ να γίνει και διαγωνισμός και τίμημα να καταβληθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή