Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων: Λεύκωμα με τα 18 ελληνικά μνημεία στον Κατάλογο της UNESCO

Ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εστάλη από την εκδήλωση για τα ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων: Λεύκωμα με τα 18 ελληνικά μνημεία στον Κατάλογο της UNESCO
Mια πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»
6'

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών στις 18 Απριλίου, παρουσιάστηκε η έκδοση του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για τα 18 ελληνικά μνημεία που εντάσσονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μίλητος. Ο χαρισματικός φωτογράφος Γιάννης Γιαννέλος φωτογράφησε με μοναδικό τρόπο όλα τα μνημεία, ενώ τα κείμενα υπογράφουν αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η έκδοση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, μίλησε για την σημασία διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία αποτελεί και την ταυτότητά μας, ενώ τόνισε την σημασία η κληρονομιά αυτή να περάσει στις επόμενες γενιές: «Πιστεύω πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να παρακολουθήσει κανείς αυτή μοναδική ιστορική διαδρομή του ελληνικού έθνους, παρά ακολουθώντας τα μνημεία μας που στέκονται όρθια στον χρόνο αποτελώντας ζωντανές αποδείξεις της αέναης πορείας του ανθρωπίνου γένους που προσπαθεί μέσα από τις αξίες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού να βγει στο φως. Αυτά τα μνημειώδη ιστορικά θαύματα είναι οι εικόνες που εκπροσωπούν την χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη του πολιτισμού. Οι εικόνες που εκπροσωπούν την Ελλάδα μας. Θεώρησα λοιπόν χρέος μου, πρωτίστως ως Ελληνίδα αλλά και ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, να συμβάλω, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, έτσι ώστε αυτή η πολύτιμη ιστορία μας, όπως εκπροσωπείται από τα 18 μνημεία που εντάσσονται στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO να γίνει κτήμα κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας μέσα από μια έκδοση του Ιδρύματός μας, που σήμερα με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε».

Μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής για την Παναγία των Παρισίων

Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη έκανε ξεχωριστή αναφορά στο τραγικό γεγονός της καταστροφής της Παναγίας των Παρισίων, ανακοινώνοντας ότι το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» θα διοργανώσει πανελλαδικό διαγωνισμό ζωγραφικής για να ευαισθητοποιήσει την νέα γενιά για την ανάγκη διαφύλαξης των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. «Οι εικόνες που κάνουν από προχθές τον γύρο τον κόσμου με το μοναδικό αυτό αριστούργημα να φλέγεται, έκαναν ολόκληρο τον πλανήτη να δακρύσει, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι τα δημιουργήματα του παγκόσμιου πολιτισμού ανήκουν όχι μόνο στους λαούς τους, αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και με αφορμή τα προχθεσινά γεγονότα θα ήθελα να ανακοινώσω ότι το Ίδρυμά μας, ως ένδειξη ελάχιστης συμπαράστασης στον γαλλικό λαό, θα πραγματοποιήσει έναν πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Οι λαοί και τα μνημεία τους», με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η νέα γενιά για την ανάγκη προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς οπουδήποτε στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη.

Αμέσως μετά η κυρία Βαρδινογιάννη επέδωσε το πρώτο αντίτυπο του λευκώματος για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του συνεχάρη την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για την πρωτοβουλία έκδοσης ενός λευκώματος για τα ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και υπογράμμισε ότι η έκδοση αυτή συνιστά εμβληματική συμβολή στην ανάδειξη και στην υπεράσπιση του πολιτισμού μας, τόσο του ελληνικού, όσο και του ευρωπαϊκού, του οποίου ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί αναντικατάστατη αντηρίδα. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, ότι μεταξύ των μνημείων της ελληνικής αρχαιότητας, που συνθέτουν τον πυρήνα της όλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κορυφαία θέση κατέχει ο Παρθενώνας, καθώς συμβολίζει, με ανεπανάληπτο τρόπο, την αφετηρία και την κοιτίδα του εν γένει δυτικού πολιτισμού, συγκεκριμένα δε την αφετηρία και την κοιτίδα τόσο των πνευματικών μας καταβολών όσο και των θεσμικών πυλώνων της Δημοκρατίας μας. Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη άμεσης επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τα γλυπτά ανήκουν, δικαιωματικώς και πολιτισμικώς, στον Παρθενώνα. Χωρίς τα Γλυπτά ο Παρθενώνας, βαριά λαβωμένος από μια ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού, δεν μπορεί να εκπέμψει προς την ανθρωπότητα το αειθαλές και μοναδικό πολιτισμικό μήνυμα που του αναλογεί».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, ο οποίος πραγματοποίησε διάλεξη με τίτλο «Μνήμη, μνημεία και πολιτιστική κληρονομιά». Στη διάλεξη του ο κύριος Σταμπολίδης μίλησε αναλυτικά για την αξία της μνήμης και των μνημείων: «Η φράση του Ησιόδου ‘’τα τ’ εόντα, προ τ΄εόντα, τα τ΄εσόμενα’’ συμπυκνώνει την ουσία της ιστορικής γνώσης. Η ιστορία περικλείει με λόγια και έργα την ουσία της ζωής, εμποδίζοντας τη λήθη, άρα τρέφοντας την αλήθεια, που είναι το α στερητικό της λήθης. Γιατί ότι θυμάμαι υπάρχει και ό, τι ξεχνώ πεθαίνει».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση πραγματοποίησαν ακόμα ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, η Εθνική Συντονίστρια για τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς Κωνσταντίνα Μπενίση και ο Κώστας Κατσιγιάννης, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος ICOMOS.

Στη συνέχεια τέσσερις μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου: ο Χριστόδουλος Κατσαρός, μαθητής της Α΄ Λυκείου του 9ου Γενικού Λυκείου Αθηνών, η Μαριάνθη Κοσκινά, μαθήτρια της Β Λυκείου του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών, η Χαρά Μωραϊτάκη, μαθήτρια της Γ Γυμνασίου του Κολλεγίου Ψυχικού και ο Αλέξης Πολίτης, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, εκπροσωπώντας την νέα γενιά, έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την ανάγκη προστασίας και σεβασμού των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ο Ερωτόκριτος

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με ένα μικρό απόσπασμα από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε μια μοντέρνα προσέγγιση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή. Στο πιάνο ήταν ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ τον ρόλο του Ερωτόκριτου ερμήνευσε ο κύριος Θοδωρής Βουτσικάκης και τον ρόλο της Αρετούσας η κυρία Ελένη Δημοπούλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταξη του «Ερωτόκριτου» στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς, και για αυτό τον λόγο η φετινή χρονιά, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι αφιερωμένη στο αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας τον «Ερωτόκριτο».

Την εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου, τίμησαν με την παρουσία τους η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλοπούλου, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, πατέρας Θωμάς Συνοδινός, ο Πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt, με την σύζυγό του Mary, καθώς και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι του διπλωματικού και ακαδημαϊκού κόσμου της χώρας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή