Παιδιά και social media: Οι κίνδυνοι και οι αριθμοί που τρομάζουν - Τι λένε οι ειδικοί

H σκληρή και αθέατη πλευρά του διαδικτύου και των social media. Οι κίνδυνοι που συναντούν τα παιδιά μας στην ψηφιακή τους βόλτα καθημερινά και το μερίδιο ευθύνης των γονιών. Οι ειδικοί αναλύουν, εξηγούν και συμβουλεύουν, στο Newsbomb.gr.

διαδίκτυο και κίνδυνοι
Newsbomb.gr
15'

Θα αφήνατε τα παιδιά μας εκτεθειμένα και απροστάτευτα μέσα σε μια ρωμαϊκή αρένα; Σίγουρα όχι! Κι όμως, αυτό συμβαίνει καθώς ο αχανής κόσμος των social media είναι μια «αρένα» που κανείς δεν ξέρει τι θα βγει και από ποια πύλη. Τα παιδιά καθημερινά βρίσκονται εκτεθειμένα σε κινδύνους που μπορούν να μεταβάλλουν τον χαρακτήρα τους, να αλλοιώσουν την προσωπικότητας του ή ακόμα και να προκαλέσον βίαιες εξάρσεις, γεγονός που στην συνέχεια αντανακλάται στην ζωή τους εκτός οθόνης, στα θρανία, στα προαύλια, στις γειτονιές...

Τι μερίδιοι ευθύνης έχει σε αυτό η δημοφιλία των social media, η νέα ψηφιακή πραγματικότητα; Οι ειδικοί απαντούν στο Newsbomb.gr.

Από μικρά στον... αχανή και επικίνδυνο κόσμο των social media

Από τις πλέον ανησυχητικές εξελίξεις που παρατηρούν οι ειδικοί είναι ότι συνεχώς μειώνεται η ηλικία των παιδιών που μπαίνουν στα social media. Στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων τα παιδιά γίνονται δέκτες ακραίων συμπεριφορών ενώ ταυτόχρονα είναι έκθετα σε ορέξεις επικίνδυνων ατόμων. Η έρευνα που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου σκιαγραφεί μια κατάσταση που τρομάζει.

Ο Γιώργος Κορμάς, γιατρός και υπεύθυνος της γραμμής βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου αναλύει τα αποτελέσματα της έρευνας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενώ ταυτόχρονα εκφράζει την έντονη ανησυχία του.

«Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερες οι επιπτώσεις. Ο εθισμός σε αποκόβει από το περιβάλλον όπου φυσιολογικά θα αναπτυσσόσουν, από τον αθλητισμό, τη μουσική, τον χορό», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει, «Το 70%-80% των παιδιών του δημοτικού έχουν πρόσβαση στο TikTok. Το TikTok είναι ένας συνδυασμός του Musical.ly (σ.σ. παλιότερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία οι χρήστες μοιράζονταν σύντομα βίντεο με συγχρονισμό των χειλιών) με το Chatroulette (ιστότοπος που συνδυάζει τυχαίους χρήστες για συνομιλία με βίντεο). Έχει δηλαδή το στοιχείο της εναλλαγής και της αναμονής, που κρατάει τα παιδιά σε διέγερση, με αποτέλεσμα να λειτουργεί εθιστικά. Τα παιδιά δεν μπορούν να βάλουν όριο στο πόσο θα παρακολουθήσουν, με αποτέλεσμα τα περισσότερα περιστατικά εξάρτησης να τα παρατηρούμε εδώ, κι εδώ η κατάσταση είναι ρευστή καθώς κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το επόμενο βίντεο που θα αντικρίσει το παιδί και πόσο κατάλληλο θα είναι για την ηλικία του».

Μιμητισμός, challenge, μοίρασμα προσωπικών φωτογραφιών για… αποδοχή

«Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν έντονο το αίσθημα του πειραματισμού, του μιμητισμού, αλλά και τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά έχοντας όμως άγνοια κινδύνου για αυτήν. Η λογική είναι να προβάλλουν τον εαυτό τους για να "αλιεύσουν" likes, τα οποία τα θεωρούν ως κοινωνική επιβράβευση και αποδοχή. Όσα πιο πολλά likes έχει τόσο πιο αρεστό νιώθει στο περιβάλλον του το κάθε παιδί», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κορμάς ο οποίος στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι πέρα από τα likes και τα views που αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, μοιράζονται ακόμα προσωπικές τους φωτογραφίες και βίντεο με αγνώστους, αποδεχόμενα… προκλήσεις.

«Τα παιδιά πολλές φορές νιώθουν μοναξιά, παραμελημένα από την οικογένειά τους, από το σχολείο, και από την κοινωνία γενικότερα. Έτσι προσπαθούν να βρουν ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον από κάποιον, έστω και εάν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους ή αν τα κακοποιούν λεκτικά και άλλα παιδιά. Σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, το 59% των παιδιών μιλάει με αγνώστους στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ το 34% υπέμενε τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Βέβαια παραμονεύουν και χρήστες που προσπαθούν να αποσπάσουν από τα παιδιά γυμνές τους φωτογραφίες. Αυτό φαίνεται και στην έρευνα όπου το 24% των εφήβων έχει δεχθεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες από κάποιον, ενώ το 6% των εφήβων έχει στείλει σε άλλους πολύ προσωπικές του φωτογραφίες. Δεν ξέρεις ποιος κρύβεται πίσω από ένα προφίλ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως μόλις ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων της υπόθεσης της 12χρονης στον Κολωνό σβήστηκαν εκατοντάδες προφίλ από το TikTok».

To Infographic του Newsbomb.gr για την σκληρή και αθέατη πλευρά του διαδικτύου

Infographic του Newsbomb.gr

TikTok, τραπ μουσική και ενδοσχολική βία

Η άνθηση της τραπ μουσικής, που απευθύνεται (κυρίως) σε εφήβους με στίχους γεμάτους από βωμολοχίες, και με «ερμηνευτές» που προτρέπουν τους ακολούθους τους να χτυπήσουν, να βρίσουν και να εξευτελίσουν τον οποιοδήποτε ή που μειώνουν τις γυναίκες με απαξιωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, ευνοήθηκε από την επέκταση του TikTok στους εφήβους. «Το TikTok ουσιαστικά είναι ένα φαινόμενο μίμησης. Τα παιδιά σαγηνεύονται από αυτό. Η μουσική που ακούνε αποτυπώνεται στο κοινωνικό δίκτυο. Τώρα μέσα από αυτό παράγονται και αναπαράγονται ερεθίσματα βίας, απαξίωσης και είναι πρόκληση για τον κάθε χρήστη να ποστάρει ένα βίντεο με αυτά τα στοιχεία. Αν δεν το κάνει ουσιαστικά τίθεται εκτός της ηλικιακής του κοινωνικής ομάδας. Με αυτό το δεδομένο μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί και η σχολική βία. Σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, το 34% των παιδιών έχει συναντήσει ρητορική μίσους στα κοινωνικά δίκτυα».

Οι γονείς είναι καθρέφτης και κλειδί

«Οι γονείς χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα σε ποσοστό της τάξης του 60%, μεγαλύτερο από αυτό των παιδιών τους», τονίζει ο Έλληνας ειδικός ενώ αναφέρει πως πρόκειται «για συγκλονιστικό δεδομένο, γιατί καταλαβαίνει κάποιος ότι το πρότυπο είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις ηλικίες».

Ταυτόχρονα όμως, και παρά τη δική τους συμπεριφορά σε ό,τι αφορά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το ιδιότυπο -σύμφωνα με τον κ. Κορμά- είναι πως απαντώντας σε αντίστοιχο ερώτημα, οι ίδιοι γονείς είναι που ανησυχούν σε ποσοστό άνω του 80% ότι η προσωπικότητα των παιδιών τους αλλάζει μέσα από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Ποιοι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν πίσω από τα μικρά βίντεο

«Ο συνδυασμός εξτρεμιστικού και επικίνδυνου/ακατάλληλου περιεχομένου και η πλήρης έλλειψη διαφάνειας για τους γονείς, δημιουργεί μια μοναδική απειλή για τα παιδιά στο TikTok», εξηγεί η Λέκτορας Εγκληματολογικής Ψυχολογίας και Ψηφιακής Εγκληματολογίας, Διευθύντρια Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, Κέλλυ Ιωάννου μιλώντας στο Newsbomb.gr. Τι είναι αυτό που εθίζει τα παιδιά και τους εφήβους στον κόσμο του TikTok; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν πίσω από τα μικρά βίντεο;

Σημειώνεται ότι ο μέσος χρόνος χρήσης ενός παιδιού είναι 105 λεπτά/ημέρα. Κατά τη διάρκεια αυτή, το παιδί «φλερτάρει» με τον κίνδυνο καθώς το μέσο δεν έχει διαφάνεια και ταυτόχρονα καιροφυλαχτούν πολλοί… καρχαρίες!

«To TikTok και το Instagram είναι από τις πλέον δημοφιλείς κοινωνικές πλατφόρμες, ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Ειδικότερα στο TikTok, μπορεί κανείς να βρει τα πάντα, από χαριτωμένα βίντεο με ζώα μέχρι ακτιβιστές που διαδίδουν τους σκοπούς τους. Αυτό που κάνει το TikTok μοναδικό είναι η τεράστια ποικιλία ανάμεσα στα μέλη του που προβάλλουν και δημοσιεύουν περιεχόμενο στην πλατφόρμα», αναφέρει η Κέλλυ Ιωάννου.

Όπως συμβαίνει και σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης (YouTube, Facebook), το TikTok έχει βρει τον δικό του τρόπο να κάνει την πλατφόρμα του ιδιαίτερα εθιστική.

Τα σύντομα βίντεο και οι δόσεις ντοπαμίνης που δίνει το TikTok στους χρήστες του, μπορεί να τους κάνουν να χάσουν ώρες από την ημέρα τους "σκρολάροντας" ατελείωτα στην οθόνη τους.

Το TikTok εκτόξευσε επίσης τη δημοτικότητά του διασφαλίζοντας ότι παρέχει τον ακριβή τύπο περιεχομένου που θέλει να δει ο κάθε χρήστης εξατομικευμένα, με τη βοήθεια του αλγόριθμου που μαθαίνει πώς χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς την πλατφόρμα.

tiktok teen girl scroll
Photo by Jens Kalaene/picture alliance via Getty Images


Ειδικότερα όμως για τους νέους πιστεύω ότι οι λόγοι που κάνουν το Tik Tok ιδιαίτερα δημοφιλές μέσο είναι οι εξής:

To scrolling κρατάει την ντοπαμίνη ψηλά

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε όμως ο εγκέφαλός σας έχει την ευκαιρία να παίρνει μια δόση ντοπαμίνης όταν σκρολάρετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με κάθε δόση ντοπαμίνης, ο εγκέφαλος των νεαρών χρηστών (και όχι μόνο) λαχταρά να πάρει άλλη μια δόση ντοπαμίνης, ένας εκ των νευροδιαβιβαστών που στέλνουν σήματα στο σώμα και τον εγκέφαλό σας και είναι υπεύθυνη για την ευχαρίστηση που νιώθουμε. Αν τώρα αναλογιστείτε πόσα παιδιά και έφηβοι συχνά διαμαρτύρονται για το συναίσθημα μονοτονίας που νιώθουν, αντιλαμβάνεστε πόσο εύκολα καταπολεμάται αυτό μέσω του TikTok και από άποψη βιοχημείας.

Παίζει με την προσοχή των νεότερων χρηστών

Το TikTok και παρόμοιες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης περιορίζουν το εύρος προσοχής του ανθρώπινου πληθυσμού. Το TikTok κατάφερε να προσελκύσει καλύτερα το νεότερο κοινό με τα μικρότερα σε διάρκεια βίντεό του.

Οι νεότερες γενιές είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από την ψηφιακή αλλαγή που συνέβη την τελευταία δεκαετία. Αυτό εξηγεί και το πόσο κοντόφθαλμοι έχουν γίνει οι μαθητές.

Για παράδειγμα μπορεί ένας μαθητής τη μία μέρα να ισχυρίζεται ότι θέλει να γίνει τραγουδιστής, αλλά την επόμενη μέρα να έχει ήδη αλλάξει τους στόχους του, εάν έμαθε μέσω του TikTok ότι σπάνια μπορεί να βρει κανείς την επιτυχία στη μουσική σκηνή.

Προσφέρει τη δυνατότητα εύκολης φήμης

Το TikTok θέλει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους δημιουργούς, οι οποίοι βρίσκοντας ανταπόκριση θα συνεχίσουν να επιστρέφουν με περισσότερο περιεχόμενο και αλληλεπίδραση.

Το TikTok διευκολύνει απίστευτα την επιτυχία, αλλάζοντας τον λογαριασμό του κάθε χρήστη από έναν παραδοσιακό λογαριασμό σε έναν λογαριασμό TikTok Pro. Αυτό αποτελεί ένα επιπλέον γοητευτικό κίνητρο για τους νεότερους χρήστες ώστε να εγγραφούν στην πλατφόρμα.

Πολλές φορές στο Tik-Tok υπάρχουν ακατάλληλες σκηνές για παιδιά που τις αναπαράγουν. Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό το γεγονός; Πιστεύετε ότι το θεωρούν παιχνίδι;

«Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας καταδεικνύουν το επιβλαβές και ακατάλληλο περιεχόμενο που είναι εύκολα προσβάσιμο στα παιδιά στο TikTok, συμπεριλαμβανομένων βίντεο που υποστηρίζουν την υπεροχή των λευκών, την άρνηση του ολοκαυτώματος, τον αντισημιτισμό και την τρομοκρατία. Αυτό το βίαιο περιεχόμενο υπάρχει δίπλα σε επικίνδυνες προκλήσεις του TikTok που καθοδηγούν τους νεαρούς χρήστες να πνιγούν, να παίζουν με τον ηλεκτρισμό, να βάλουν φωτιά και πολλά άλλα.

Τα παιδιά μπορούν να εκτεθούν σε περιεχόμενο πιο σκοτεινό από το μέσο, αστείο βίντεο TikTok. Συγκεκριμέναμ το περιεχόμενο που βρίσκεται εύκολα στο TikΤοκ και που θα έπρεπε να ανησυχεί ιδιαίτερα τους γονείς περιλαμβάνει:

  • Το ρατσιστικό περιεχόμενο – To CSI Institute έχει εντοπίσει εκατοντάδες βίντεο που προωθούν την κυριαρχία των λευκών, εκφράζουν υποστήριξη σε εξτρεμιστές ή τρομοκράτες και ασπάζονται την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Το TikTok φιλοξενεί εύκολα πλάνα του ISIS. Οι δημιουργοί περιεχομένου που προωθούν το μίσος και τον εξτρεμισμό χρησιμοποιούν με επιτυχία τα εσωτερικά εργαλεία του TikTok για να δείξουν σε περισσότερους ανθρώπους το περιεχόμενό τους.
  • H ακατάλληλη γλώσσα - Μερικά από τα βίντεο, ο τρόπος που ντύνονται τα παιδιά είναι ακατάλληλος. Και αυτό βλέπουν τα μικρότερα παιδιά μας. Υπάρχουν βίντεο με μικρά παιδιά που μιλούσαν για αγορά προφυλακτικών, πώς να πουν ψέματα στους γονείς τους, για σεξ με δασκάλους, αλκοόλ και ναρκωτικά. Ενώ τα βίντεο που ανέβηκαν στην κορυφή των δημοφιλών trends παρουσίαζαν έφηβους με μπικίνι και κροπ μπλουζάκια. Μπορεί να μην βλέπετε τίποτα μεμπτό, αλλά υπάρχουν πολλές βωμολοχίες ακόμη στη μουσική. Υπάρχει κάποιο μερικό γυμνό. Υπάρχει πολύς προκλητικός χορός. Και η επαφή με αγνώστους κάνει τα πράγματα πιο επικίνδυνα.
  • Οι συζητήσεις γύρω από την ψυχική υγεία μπορεί να είναι επικίνδυνες - Το TikTok διαθέτει επίσης περιεχόμενο γύρω από θέματα ψυχικής υγείας. Όχι μόνο αυτά τα βίντεο είναι δυνητικά ενοχλητικά για τους θεατές που τα βλέπουν παροδικά, αλλά οι αντιδράσεις σε αναρτήσεις μπορεί να ενθαρρύνουν τον αυτοτραυματισμό. Τα παιδιά που παραδέχονται ότι έχουν κατάθλιψη αντιμετωπίζονται συχνά με απορριπτικές και σαρκαστικές αντιδράσεις. Μερικοί ενθαρρύνονται ακόμη και δημόσια να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν.

Το Tik-Tok είναι η πιο χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα για παιδιά, με το μέσο παιδί να το χρησιμοποιεί για 105 λεπτά την ημέρα. Ο συνδυασμός εξτρεμιστικού και επικίνδυνου/ακατάλληλου περιεχομένου και η πλήρης έλλειψη διαφάνειας για τους γονείς δημιουργεί μια μοναδική απειλή για τα παιδιά στο Tik-Tok.

mental heath social media
Πηγή: Pixabay


Tα παιδιά θεωρούν πρόκληση τα ποσταρίσματα και τα βίντεοπαιχνίδια;

«Τα challenges αποτελούν μια από τις αγαπημένες συνήθειες των παιδιών και των εφήβων. Το βλέπουν κυρίως σαν παιχνίδι, ωστόσο ταυτόχρονα τους δίνει την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου. Για εκείνα ξετυλίγεται, μέσω των προκλήσεων αυτών, μια νέα πραγματικότητα, ένας νέος τρόπος επικοινωνίας και ανταμοιβών. Φυσικά στις μικρότερες ηλικίες ενδιαφέρονται πιο πολύ για το παιχνίδι και το κυνηγούν και έχουν προλάβει να μάθουν πριν από όλους καθετί νέο που κυκλοφορεί και πώς να το διαχειρίζονται».

Οι γονείς πώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους;

«Οι γονείς αρχικά θα ήταν καλό να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους για να μπορούν να έρθουν πιο εύκολα σε επικοινωνία μαζί τους. Επίσης, θα πρέπει να τα συμβουλεύσουν για τη σωστή χρήση των συγκεκριμένων εφαρμογών και να τα προειδοποιήσουν για ενδεχόμενους κινδύνους, ώστε το αν το παιδί πέσει πάνω σε κάποια ανησυχητική δραστηριότητα να ενημερώσει τους γονείς του. Ακόμη η κάθε εφαρμογή διαθέτει πλέον τον γονικό ελέγχο ο οποίος εφαρμόζεται μέσα από τις ρυθμίσεις της κάθε εφαρμογής και φιλτράρει το περιεχόμενο που βλέπει το παιδί ανάλογα με την ηλικία του. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι η εφαρμογή προορίζεται για παιδιά ηλικίας 13 ετών και άνω. Βεβαιωθείτε ότι ο λογαριασμός TikTok του παιδιού σας έχει ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας τα σωστά δεδομένα γέννησης».

Γονείς δημιουργείστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας

Μαρία Κώστα Ζώτου, ειδική παιδαγωγός: «Αν "κουμπώσει" ένα παιδί πάνω από μία οθόνη αλλοιώνει την φαντασία του, δεν εξασκεί τις δεξιότητές του και οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι πολλοί».

Η ποιότητα της σχέσης που χτίζουν οι γονείς με τα παιδιά τους αποτελεί ασπίδα σε δύσκολες συνθήκες. Ναι, το διαδίκτυο και ο χώρος των social media δεν είναι απλά σύνθετος αλλά άγνωστος και αχανής, χωρίς να ξέρει κανείς να πλοηγηθεί με ασφάλεια σε αυτόν, πόσο μάλλον τα μικρά παιδιά. Οι γονείς όσο δύσκολη και απαιτητική είναι η καθημερινότητά τους θα πρέπει να βρουν ποιοτικό χώρο να ζουν με τα παιδιά τους.

«Το γνωρίζω πως μπορεί να ακούγονται εύκολα από εμάς τους ειδικούς να λέμε κερδίστε χρόνο με τα παιδιά σας, αλλά δεν είναι.

Όμως απαιτείται προσπάθεια! το να "παρκάρει" κανείς τα παιδιά πάνω από τάμπλετ μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνο. Θα μπορούσε το παιδί να διαβάσει ένα βιβλίο με τους γονείς του. Αν αρνηθεί, επικαλούμενο την κόπωση από την μελέτη των μαθημάτων του, υπάρχουν επιτραπέζια που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον όλης της οικογένειας και θα αποτελέσουν μια βαθιά ανάσα. Μια ακόμη λύση είναι και υιοθεσία ενός κατοικίδιου. Σίγουρα είναι ευθύνη, αλλά από την άλλη, θα δώσει μια άλλη νότα στην οικογένεια και ταυτόχρονα θα απομακρύνει τα παιδιά από τις οθόνες και εκτός αυτού θα υιοθετήσουν και άλλες αρετές.

Γενικά, τα παιδιά πρέπει να νιώσουν παιδιά. Να νιώσουν μοναδικά. Κάθε παιδί αξίζει να είναι παιδί και πρέπει να του δοθεί το κατάλληλο πεδίο δράσης.

Αν "κουμπώσει" πάνω από μία οθόνη αλλοιώνει την φαντασία του, δεν εξασκεί τις δεξιότητες του και οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι πολλοί. Και σίγουρα οι μαθησιακές τους επιδόσεις πολύ πεσμένες.

Αντίθετα, το παιχνίδι και οι δραστηριότητες δίνουν "ανάσες" ζωής. Τα παιδιά μέσα απο αυτά χτίζουν τους χαρακτήρες, την πειθαρχία τους και εκτονώνουν με υγιή τρόπο την ενέργεια τους.

social media kids-parents
Πηγή: Pixabay


Τρία εύκολα tips

- Είναι σημαντικό να οριστούν μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού και τα γνωστικά αντικείμενα με τα οποία θα ασχοληθούμε αλλά σε πιο χαλαρούς ρυθμούς από αυτούς της καθημερινής μελέτης των μαθημάτων.

- Βάλτε τα παιδιά σας να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών ή των κόμικ, τα οποία υπάρχουν και ανά ηλικίες.

- «Τσαλακωθείτε» και εσείς, γίνετε παιδιά και μοιραστείτε το χρόνο σας μαζί τους, παίξτε... έτσι θα τα πλησιάσετε πολύ και θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη που, μετά το δημοτικό, αρχίζει και χάνεται για λίγο λόγω της εφηβείας.

Διαβάστε επίσης

Ξεχάστε τα social – Στο metaverse με το αζημίωτο επενδύουν οι διάσημοι

BeReal: Το app που θέλει να «σπάσει» κάθε στερεότυπο των social media

Dark web: Από το «κρεμμύδι» project στους εγκληματίες του διαδικτύου

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
09:44ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έγκυος η Δόμνα Μιχαηλίδου