1st SFEE Summit: Οδικός χάρτης για την καινοτομία, ψηφιοποίηση και νέο μοντέλο Έρευνας και Ανάπτυξης

Το 1st SFEE Summit που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία», διεξήχθη την Τρίτη (18/06/2024). 
1ο Συνέδριο ΣΦΕΕ
Στιγμιότυπο από το 1ο Συνέδριο του ΣΦΕΕ
Υπ. Υγ.
6'

Το 1ο Συνέδριο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Το 1st SFEE Summit, φιλοδοξούμε να καταστεί μια πλατφόρμα διαλόγου για όλους τους εταίρους στο χώρο της υγείας. Ξεκινάει από τη φαρμακοβιομηχανία αλλά θέλουμε μαζί μας την ιατρική κοινότητα, το υπουργείο Υγείας, την κυβέρνηση, τους ασθενείς, ώστε να βρούμε τις συγκλίσεις που χρειάζονται για να προχωρήσουμε στο μέλλον σε ένα σύστημα υγείας που θα εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη αλλά και θα είναι βιώσιμο για όλους τους παρόχους σε αυτό» δήλωσε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Ανοίγοντας το συνέδριο, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην ανάγκη αναγνώρισης της καινοτομίας κατά τη λήψη αποφάσεων σημειώνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε από κοινού με την πολιτεία ένα φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον». «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές» παραδέχθηκε, ενώ παρουσίασε το σημαντικό ρόλο του φαρμακευτικού κλάδου στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 60 εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ καλύπτουν το 90% της αγοράς φαρμάκου και προσφέρουν 108 χιλιάδες θέσεις εργασίας, παράγοντας το 3,4% του εθνικού ΑΕΠ παράγοντας ετησίως 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επόμενο βήμα ένα μνημόνιο συνεργασίας

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι απόλυτη ηθική υποχρέωση για μία πολιτεία που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή και προηγμένη να βρίσκει τον τρόπο να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές θεραπείες για τους ασθενείς της. Άρα, η καινοτομία είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Ωστόσο, χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις: «Πιστεύω ότι η κοινωνία πια καταλαβαίνει ότι για να επιβιώσει το σύστημα χρειάζεται να πάρουμε και κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Η πρώτη δύσκολη απόφαση είναι ότι απαντάμε θετικά στο να εισάγουμε καινοτόμες θεραπείες αλλά υπό προϋποθέσεις: κάθε καινοτόμος θεραπεία που θα εισάγεται στην Ελλάδα θα εισάγεται με κάποιους κανόνες, όπως ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας προϋπολογισμένος αριθμός ασθενών που το προφίλ του πληθυσμού μας δικαιολογεί για να έρχονται συγκεκριμένες ποσότητες φαρμάκων και όχι υπερβολικά περισσότερες. Για αυτό, έχει την ευθύνη και η βιομηχανία».

«Οι πρακτικές του παρελθόντος, όπου γιατροί συνταγογραφούσαν ελεύθερα κάθε καινοτόμο θεραπεία, δεν υπάρχουν πλέον. Θεσπίσαμε, από την 1η Ιουνίου 2024, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικά πλέον, τον τρόπο να έχει η ΗΔΙΚΑ τις εξετάσεις πάνω στον φάκελο, ώστε να κόβονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αυτόματα, όταν ο γιατρός παραβιάζει το πρωτόκολλο. Ο γιατρός πρέπει να αιτιολογήσει εάν ζητήσει εξαίρεση του πρωτοκόλλου. Αυτό γίνεται για να έχουμε πλήρως τη βεβαιότητα ότι ο κάθε ασθενής παίρνει το φάρμακο που πραγματικά χρειάζεται» τόνισε.

Ως επόμενο βήμα ανέδειξε τη σύναψη ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της βιομηχανίας, όπως έχουν κάνει ήδη η Πορτογαλία, το Βέλγιο κ.α. Το μνημόνιο αυτό θα θέσει σε πιο μακροπρόθεσμο πλάνο (3ετές ή 4ετές) «ποια είναι η δέσμευση της ελληνικής πολιτείας για την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει, ποιες είναι οι δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας για την πραγματική χρηματοδότηση του συστήματος, που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα έχει, ποια θα είναι, από την άλλη πλευρά, η δέσμευση της βιομηχανίας για την ευθύνη που θα αναλάβει ενάντι αυτών κλπ. Έτσι, με αυτόν τον οδικό χάρτη, που θα έχει διαφάνεια και σταθερότητα θα μπορέσουμε να δώσουμε το χρόνο σε μία βιομηχανία να επικοινωνήσει τα νέα δεδομένα της χώρας μας, ώστε να φέρει μία σοβαρή κλινική μελέτη στην Ελλάδα, να φέρει μία βιομηχανική μονάδα και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας στη χώρα μας».

Πότε μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα ψηφιακά εργαλεία

Τέλος 2025, αρχές 2026 μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς και η ψηφιακή διασύνδεση των νοσοκομείων, δήλωσε στο Newsbomb.gr ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 πολύ μεγάλα έργα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, το ένα είναι ο ψηφιακός φάκελος, το δεύτερο είναι η ψηφιακή ενοποίηση των νοσοκομείων -που είναι άμεσα συνδεδεμένη- και διάφορα άλλα υποέργα, για να φτάσουμε στο σημείο ο πολίτης να μπορεί να πηγαίνει σε οποιονδήποτε γιατρό, είτε είναι ιδιώτης είτε σε ένα Κέντρο Υγείας, είτε σε κάποιο νοσοκομείο και να μπορεί ο επαγγελματίας υγείας να έχει πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, αλλά και ο ασθενής να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του».

Επόμενος στόχος είναι τα δεδομένα της χώρας μας και τα δεδομένα από άλλες χώρες να μπορούν να είναι συγκεντρωμένα, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας για καλύτερη οργάνωση των προτεραιοτήτων.

«Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μειώσει το clawback»

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας, ανέφερε πως το διάστημα 2012-2023 υπήρχε μια επιπέδωση των δαπανών υγείας, ενώ οι ανάγκες μεγάλωναν με ρυθμό 4-5% το χρόνο. Την διαφορά μεταξύ ζήτησης και δαπάνης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την κάλυψε κατά 80% η φαρμακοβιομηχανία. «Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μειώσει το clawback, μόνο θα καλύψει την αύξηση» συμπλήρωσε. «Θέλουμε να λειτουργήσει Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο», τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, ανέφερε ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα,ζητώντας μεταξύ άλλων χρηματοδότηση του συστήματος, έλεγχο της συνταγογράφηση και δημιουργία μητρώων.

Νέο μοντέλο συνεργασίας πανεπιστημίων - φαρμακευτικών εταιρειών

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ξεπεράσει πλέον το "ταμπού" της συνεργασίας με τις ιδιωτικές εταιρείες και πλησιάζουν τις φαρμακοβιομηχανίες για την ανάπτυξη μορίων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ και περιέγραψε το πιο πρόσφατο μοντέλο Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) που αναπτύσσεται σήμερα από τις φαρμακοβιομηχανίες, ελληνικές και πολυεθνικές, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν συσσωρευμένη γνώση που δεν την εκμεταλλεύονται» καθώς ενώ είναι στις υψηλότερες θέσεις στον αριθμό δημοσιεύσεων, δεν συμβαίνει το ίδιο με την κατοχύρωση πατεντών. «Τελευταία προσεγγίζουν τις φαρμακοβιομηχανίες για να προσφέρουν ένα προϊόν για περαιτέρω ανάπτυξη. Ήδη σήμερα κάποια μόρια είναι υπό ανάπτυξη στην κλινική φάση Α. Αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια καθώς η συνεργασία πανεπιστημίων-εταιρειών προχωρά και αίρονται προβλήματα του παρελθόντος. Μέχρι πρότινος ήταν ταμπού για ένα ελληνικό πανεπιστήμιο να συνεργαστεί με μια ιδιωτική εταιρεία. Τώρα κάποιοι καθηγητές είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και προχωρούν σε αυτές τις συνεργασίες». Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών στον τομέα της παραγωγής, ο κ. Παναγούλιας τόνισε ότι «προάγει τη στρατηγική αυτονομία της χώρας στον τομέα του φαρμάκου», κάτι που αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντικό την περίοδο της πανδημίας, όταν στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε έλλειψη φαρμάκων.

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή