Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: Να εξαιρεθούν ομάδες ασθενών από τα μέτρα για τα καινοτόμα φάρμακα

«Θολές πρακτικές» και αιφνιδιαστικές κινήσεις καταλογίζει στο υπουργείο Υγείας η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), η οποία παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία και αγωνία τις εξελίξεις σχετικά με την απόσυρση καινοτόμου ογκολογικού σκευάσματος για το μεταστατικό μελάνωμα, από τη λίστα των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: Να εξαιρεθούν ομάδες ασθενών από τα μέτρα για τα καινοτόμα φάρμακα
2'

«Η απόσυρση φαρμάκου της θετικής λίστας από τη Roche, είναι σαφώς μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τους ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας, η οποία φοβούμαστε ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Πέραν των οριζόμενων στο κανονιστικό και νομικό πλαίσιο, η ηθική, η επιχειρηματική κοινωνική ευθύνη και η πολιτική ευθύνη, επιβάλλουν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στην εταιρεία Roche την άμεση εξεύρεση λύσης για την, χωρίς καμία καθυστέρηση, συνέχιση χορήγησης της θεραπείας όχι μόνον στους ασθενείς που τη λαμβάνουν ήδη, μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική απαίτηση, αλλά και σε όσους ασθενείς της συγκεκριμένης κατηγορίας την χρειασθούν, δεδομένου ότι για τους ασθενείς αυτούς δεν υπάρχει χρόνος ούτε εναλλακτικές λύσεις θεραπείας» αναφέρει η ΕΛΛΟΚ για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Η ΕΛΛΟΚ δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ασθενών οι οποίοι θίγονται από την απόφαση, διότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες μέλη της Ε.Ε. που στερείται πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, εκτιμά όμως ότι είναι περίπου 50 ασθενείς.

Κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου να μην οδηγηθούμε σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, «στο οποίο κανείς δεν ενδιαφέρεται για το θύμα, που είναι οι ασθενείς με καρκίνο» και τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν άλλη μια φορά, μετά το 2012, οι ασθενείς με καρκίνο να είναι όμηροι σε διελκυστίνδα της βιομηχανίας και της πολιτείας».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ζητά από τον υπουργό Υγείας:

- την άμεση εξαίρεση περιπτώσεων ομάδων ασθενών όπως η συγκεκριμένη δηλ. ασθενείς με σπάνιο ή μεταστατικό καρκίνο, για τον οποίο δεν υπάρχει άλλη γραμμή θεραπείας, από τις διατάξεις του άρθρου 89 του Ν. 4472/17

- τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής της ΕΛΛΟΚ στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

«Είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος, δεδομένου ότι, όπως από την αρχή έχουμε δηλώσει, ο ρόλος της ΕΛΛΟΚ είναι συνθετικός και στόχο έχει την αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους εμπλεκόμενους φορείς στο χώρο της ογκολογικής περίθαλψης» καταλήγει η Ομοσπονδία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή