Στις ράγες η επιχείρηση «Ελευθερία» - Ποιες ομάδες παίρνουν σειρά για το εμβόλιο

Με ικανοποιητικό ρυθμό συνεχίζεται η επιχείρηση εμβολισμού των πολιτών και χθες, παρά την  επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια», το σύστημα κατέγραψε ρεκόρ εμβολιασμών που έφτασε τις 25.000.

Στις ράγες η επιχείρηση «Ελευθερία» - Ποιες ομάδες παίρνουν σειρά για το εμβόλιο
2'

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας αναφέρθηκε στη δημιουργία των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων στο Μαρούσι (Αθήνα) και στη Θεσσαλονίκη και ανέφερε ότι συνολικά στη χώρα, έχουν γίνει πάνω από 550.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα.

Για την πορεία των εμβολιασμών μίλησε, μεταξύ άλλων στο Bloomberg, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εμφανίστηκε αισιόδοξος για ένα καλύτερο καλοκαίρι από πλευράς τουρισμού, προβλέποντας για την πανδημία ότι καθώς χτίζεται το «τείχος» εμβολιασμού, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, και καθώς αλλάζουν τα εποχικά δεδομένα, από τον Απρίλιο η κατάσταση στην χώρα μας θα είναι καλύτερη.

Σε σχέση με το πώς η ΕΕ ανταποκρίθηκε στο θέμα των εμβολιασμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι θερμός υποστηρικτής ότι η Ένωση έπρεπε να πάρει τα εμβόλια και να τα διανείμει, ωστόσο όπως τόνισε: «υπήρξαν θέματα στην εκτέλεση αυτού του project». Τώρα -πρόσθεσε- «πρέπει να προσχωρήσουμε μπροστά. Μάθαμε το μάθημά μας και πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά».

Εν τω μεταξύ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το πρόγραμμα «Ελευθερία» ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτου ηλικίας. Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου, ωστόσο δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία έναρξης.

Όπως είπε σε αυτές τις ομάδες ανήκουν όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση ή βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων, όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, κυστική ίνωση, ακολουθούν αγωγή (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες ) για καρκινοπαθείς, όσοι έχουν σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, πάσχουν από σοβαρή ηπατική νόσο, βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή έχουν σύνδρομο DOWN.

Παράλληλα εστάλη εγκύκλιος προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιοι, να συλλεγούν τα απαραίτητα στοιχεία και να αποσταλούν στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να προγραμματιστεί ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή