Θρόμβωση: 4 - 6,5 φορές υψηλότερος ο κίνδυνος για τους ογκολογικούς ασθενείς

Υποεκτιμημένο πρόβλημα δημόσιας υγείας - Από το 2016 έχει κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας, θεραπευτικό πρωτόκολλο για τη φλεβική θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο, όμως ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ
PIXABAY
4'

Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι μια συχνή επιπλοκή σε ασθενείς με καρκίνο, που μπορεί όμως να προληφθεί, τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα (11/10/2021), ειδικοί επιστήμονες, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου).

Η φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ) αποτελεί μια συχνή αιτία θανάτου των ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα, η οποία μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί, επεσήμανε ο Αλέξανδρος Τσελέπης, Καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ). Πολλές φορές ο κίνδυνος θρόμβωσης δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους θεράποντες ιατρούς, γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η ανάληψη δράσης για την ευρύτερη γνωστοποίηση του προβλήματος καθώς και των οδηγιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σε ασθενείς με καρκίνο.

Ένας στους πέντε ογκολογικούς ασθενείς θα εμφανίσει κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου του θρόμβωση, τόνισε ο Νικόλαος Τσουκαλάς, Παθολόγος – Ογκολόγος, Αναπλ. Διευθυντής, Ογκολογικής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ). Ο κίνδυνος εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ) είναι υψηλότερος σε ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου σταδίου. Η θρόμβωση μπορεί να καθυστερήσει την αγωγή, να επιβαρύνει την εξέλιξη και την πρόγνωση του καρκίνου και κατά συνέπεια να αυξήσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, ανέφερε. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι γνωστοί όλοι οι παράγοντες κινδύνου, τρεις θεωρούνται οι κύριοι που επηρεάζουν την πιθανότητα να αναπτύξει ένας ογκολογικός ασθενής φλεβική θρόμβωση: ο τύπος καρκίνου με τον οποίο έχει διαγνωστεί, ο τρόπος αντιμετώπισης του και παράγοντες που σχετίζονται με τον ίδιο τον ασθενή όπως το ατομικό ιστορικό, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα κ.α.

Σήμερα, η συνολική προοπτική επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με την αντίστοιχη προ 30ετίας και η ποιότητα ζωής τους έχει βελτιωθεί σημαντικά τόνισε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sorbonne University & Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Cancer-Hemostasis-Angiogenesis INSERM UMR-S 938.

Η πρόληψη και θεραπεία της θρόμβωσης στους ασθενείς με καρκίνο είναι μέρος της συνολικής πολιτικής που στοχεύει στην ελάττωση της θνητότητας των ασθενών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα, πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα δημόσια υγείας, το οποίο είναι υποεκτιμημένο στους ογκολογικούς ασθενείς. Όπως τόνισε, ογκολογικοί ασθενείς με καλή πρόγνωση για να επιβιώσουν, πεθαίνουν από πνευμονική εμβολή. Ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης μπορεί να μειωθεί μέχρι και 90% με αντιπηκτική αγωγή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όλοι οι καρκινοπαθείς πρέπει να παίρνουν αντιπηκτικά, πρόσθεσε.

Για την πρόληψη της φλεβικής θρόμβωσης σε καρκινοπαθείς, χρειάζεται ανάπτυξη δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και να εφαρμόζεται ασφαλής και αποτελεσματική θρομβοπροφύλαξη και θεραπεία στους ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Όπως αποκάλυψε, θεραπευτικό πρωτόκολλο για τη φλεβική θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο, κατατέθηκε στο υπουργείο Υγείας το 2016, όμως ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Τόσο οι καρδιολογικές όσο και οι ογκολογικές κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη χορήγηση προφυλακτικής αγωγής με αντιπηκτικά για συγκεκριμένες ομάδες καρκινοπαθών, είπε ο Μίλτος Ματσάγκας, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Αντιπρόεδρος του ΙΜΕΘΑ. Η θρομβοπροφύλαξη συνιστάται για τους περισσότερους νοσηλευόμενους καρκινοπαθείς και για πολλούς εξωτερικούς καρκινοπαθείς που βρίσκονται στο στάδιο της χημειοθεραπείας και εμφανίζουν και άλλους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ΦΘΕ. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές αλληλεπιδράσεις του αντιπηκτικού φαρμάκου με την χημειοθεραπεία ή άλλα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής, πρόσθεσε, καθώς και η ύπαρξη νεφρικής ή ηπατικής ανεπάρκειας αφού τα διάφορα αντιπηκτικά φάρμακα αποβάλλονται μέσω των νεφρών ή μεταβολίζονται στο ήπαρ.

Τις δράσεις του ΙΜΕΘΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, υποστήριξαν οι εταιρείες Bayer, Elpen, Amgen, Sanofi, BΙΑΝΕΞ και LEO Pharma.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Προ των πυλών νέα ισχυρή κακοκαιρία - «Ίσως προσεγγίσει σε ένταση μεσογειακό κυκλώνα»

Δολοφονία στον Εύοσμο: Η μητέρα μου με έβαλε να πω ότι με κακοποιούσε σεξουαλικά

The Voice: Η 20χρονη που «τρέλανε» τους πάντες (videos)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή