Εμβολιασμοί κατά της covid-19: Η προσπάθεια της ανθρωπότητας να ανακτήσει τη ζωή

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού – Πώς διεξήχθη το τεράστιο εγχείρημα – Ο επόμενος στόχος για την Ευρώπη – Οι προβλέψεις για το 2022

Εμβολιασμοί κατά της covid-19: Η προσπάθεια της ανθρωπότητας να ανακτήσει τη ζωή
Έως τον Δεκέμβριο του 2021, είχαν χορηγηθεί παγκοσμίως 8,1 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 (AP Images)
6'

«Έτος παγκόσμιων εμβολιασμών» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2021, καθώς ήταν η χρονιά μέσα στην οποία εμβολιάστηκαν κατά της covid-19 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Όταν στις αρχές του 2020 η πανδημία χτύπησε τη Γη, ξεκίνησε ταυτόχρονα μια τεράστια προσπάθεια εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας και μάλιστα εν είδει αγώνα δρόμου: Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο covid-19 θα μπορούσε να αποτρέψει τον θανάσιμο κίνδυνο για τον πληθυσμό και να επιτρέψει στην ανθρωπότητα να συνεχίσει την πορεία της υπό «κανονικές συνθήκες». Πράγματι, πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε, στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, η 90χρονη Αγγλίδα Μάργκαρετ Κίναν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε σε αυτή την παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού, τότε με την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer. Η στιγμή εκείνη ονομάστηκε V-Day (Vaccination Day) και πράγματι πέρασε στην ιστορία, ενώ από τις αρχές του 2021, ο εμβολιασμός επεκτάθηκε στις χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου.

Η επιχείρηση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της covid-19 δεν είχε προηγούμενο, όπως αναγνώρισαν πολλοί. Σε ελάχιστο – σχετικά – χρόνο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε ολόκληρη την υφήλιο, άνθρωποι έσπευσαν να εμβολιαστούν και να κερδίσουν πίσω τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως τον Δεκέμβριο του 2021, είχαν χορηγηθεί παγκοσμίως 8,1 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της covid-19. Πλήρως εμβολιασμένοι είναι 3,4 δισ. άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού.

AP21344518183566.jpg
Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο κυκλοφορούν 20 διαφορετικά εμβόλια κατά της covid-19 (AP Images)

Οι εμβολιασμοί στις χώρες του κόσμου

Οι Βρετανοί ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν τη μαζική εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της χώρας κατά της covid-19, αν και η Ρωσία και η Κίνα είχαν ήδη αρχίσει να εμβολιάζουν κάποιες ομάδες ανθρώπων. Αρχικά η Βρετανία χρησιμοποιούσε κυρίως το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης.

Στη συνέχεια πολλές πλούσιες χώρες άρχισαν επίσης να εμβολιάζουν τους πολίτες τους ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020: ΗΠΑ, Καναδάς και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 14 Δεκεμβρίου, Σαουδική Αραβία στις 17, Ισραήλ στις 19, οι χώρες της ΕΕ στις 27 Δεκεμβρίου. Το εμβόλιο που χρησιμοποιούνταν κυρίως ήταν αυτό με αγγελιαφόρο RNA, το γερμανοαμερικανικό Pfizer/BioNtech.

Ένα χρόνο αργότερα περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη (55%), δηλαδή περισσότεροι από 4,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19. Και τουλάχιστον το 44% είναι πλήρως ανοσοποιημένο (3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι), σύμφωνα με τον απολογισμό που έχει καταρτίσει το AFP βάσει των επίσημων στοιχείων που δίνουν οι χώρες. Συνολικά έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως 8,1 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο κυκλοφορούν 20 διαφορετικά εμβόλια κατά της covid-19, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί τέσσερα από αυτά για τους πολίτες της: Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson και AstraZeneca. Πολύ χρησιμοποιούνται τα κινεζικά Sinopharm και Sinovac, όπως και το ρωσικό Sputnik V.

Οι φτωχές χώρες ουραγοί

Αν και ήδη από τον Ιούνιο του 2021 σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου έχουν λάβει εμβόλια κατά της covid-19, οι εκστρατείες ανοσοποίησης είναι πιο αργές στις φτωχές χώρες, όπου μάλιστα συχνά διακόπτονται, λόγω έλλειψης δόσεων.

Ο μηχανισμός COVAX, ο οποίος έχει στόχο να διασφαλίσει την ίση πρόσβαση στα εμβόλια κατά της covid-19, έκανε τις πρώτες του παραδόσεις στα τέλη Φεβρουαρίου στη Γκάνα. Όμως, καθώς για τις προμήθειες εμβολίων είναι αναγκασμένος να ανταγωνίζεται με τις χώρες που είναι έτοιμες να πληρώσουν μεγάλο τίμημα για να αγοράσουν εμβόλια, ο COVAX έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να παραδώσει περίπου 600 εκατομμύρια δόσεις σε 144 χώρες ή περιοχές - πολύ μακριά από τον αρχικό στόχο των δύο δισεκατομμυρίων που είχε θέσει για το 2021.

AP21338488058459.jpg
Μέσω του μηχανισμού COVAX έχουν παραδοθεί περίπου 600 εκατομμύρια δόσεις σε 144 χώρες ή περιοχές του κόσμου (AP Images)

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, στις χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγηθεί μόλις εννέα δόσεις εμβολίων ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Συγκριτικά, ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται σε 104 δόσεις ανά 200 ανθρώπους, ενώ το ποσοστό στις πλούσιες χώρες φτάνει τις 149 δόσεις. Η Αφρική είναι η ήπειρος όπου έχουν χορηγηθεί τα λιγότερα εμβόλια, με 18 δόσεις ανά 100 κατοίκους.

Η πρωτιά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Μεταξύ των 50 χωρών που έχουν ανοσοποιήσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους οι 39 είναι χώρες με υψηλό εισόδημα, με πρώτα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εννέα στους δέκα κατοίκους έχει ανοσοποιηθεί πλήρως. Ακολουθεί η Πορτογαλία (87%), η Σιγκαπούρη (86%), το Κατάρ (85%), η Χιλή και η Μάλτα (84%), η Κούβα (81%), η Νότια Κορέα και η Καμπότζη (80%). Αν και ξεκίνησαν πρώτες την εκστρατεία ανοσοποίησης, η Βρετανία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή χαμηλότερο επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης, 68%, 67% και 60% αντίστοιχα. Το Μπουρούντι και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, λιγότερο από 0,1%. Η Ερυθραία και η Βόρεια Κορέα είναι οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν εμβολιάσει καθόλου τους πολίτες τους.

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, έως τις 12 Δεκεμβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 15.645.361 εμβολιασμοί. Συνολικά 7.265.640 πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον 1 δόση, πλήρως εμβολιασμένοι ήταν 6.774.449 πολίτες, ενώ την αναμνηστική δόση είχαν κάνει 2.330.449 πολίτες.

Στην Ελλάδα, πλήρως εμβολιασμένοι είναι περίπου 6,8 εκατ. πολίτες (AP Images)

Στόχος της ΕΕ είναι να διασφαλίσει ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος δωρητής εμβολίων COVID-19 στον κόσμο, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μοιραστεί περισσότερες από 350 εκατομμύρια δόσεις για δωρεές σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Η μεγάλη πλειοψηφία, περίπου 300 εκατομμύρια δόσεις, έχουν μοιραστεί μέσω COVAX. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν παραδώσει πάνω από 45 εκατομμύρια δόσεις μέσω διμερών δωρεών - για παράδειγμα στους γείτονές μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Έτσι, συνολικά, περίπου 350 εκατομμύρια δόσεις έχουν μοιραστεί από την Team Europe. Χρειάζονται όμως περισσότερα. Σε αυτό το σημείο, το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο».

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στις θετικές εξελίξεις του 2021

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή