Οι Έλληνες επιστήμονες του Χάρβαρντ: Οι εξελίξεις στο Αλτσχάιμερ, η μεσογειακή δίαιτα και η βιοηθική
Η Αλεξάνδρα Τουρούτογλου, ο Βασίλης Λιούτας και ο Κωνσταντίνος Ψιμόπουλος μιλούν στο Newsbomb.gr
Διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο και από πολλά και διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη, στο "Aristotle Medical Forum", στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκε το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο. Για τρεις ημέρες, από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου, το ευρύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν φυσικά τα επιστημονικά ιατρικά επιτεύγματα, αλλά και θέματα βιοηθικής, ενώ αναπτύχθηκε και συζήτηση για τον κοινωνικό αντίκτυπο της σύγχρονης ιατρικής.
"Η άμεση επικοινωνία του ελληνικού πανεπιστημίου με τους επιστήμονες της διασποράς μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Το συνέδριο αυτό, έρχεται να καλύψει ένα μέρος αυτών των αναγκών, στην Ιατρική. Γίνεται μία ζύμωση νέων ιδεών και δικτύωση διακεκριμένων γιατρών και βιοεπιστημόνων από όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό ότι οι περισσότεροι ομιλητές είναι απόφοιτοι του ελληνικού πανεπιστημίου, που έχουν φύγει με πολλά εφόδια και έχουν πετύχει πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Αυτό δείχνει τη δυναμική του ελληνικού πανεπιστημίου στη μεταφορά επιστημονικής γνώσης και τεχνογνωσίας" δήλωσε στο Newsbomb.gr η Αλεξάνδρα Τουρούτογλου, Αν. Καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Βιοεπιστημόνων των ΗΠΑ.
Αναφερόμενη στο ερευνητικό της πεδίο που έχει να κάνει με τη νόσο Αλτσχάιμερ, εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολλές πετυχημένες θεραπευτικές αγωγές. "Στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ τρέχουμε κλινικές δοκιμές που στοχεύουν τα πρώιμα στάδια της νόσου. Χρησιμοποιούμε μια μη παρεμβατική μέθοδο, διέγερσης των εγκεφαλικών περιοχών που έχουν ατροφήσει" ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Βασίλης Λιούτας, αγγειακός νευρολόγος, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μας μίλησε για τη συνάφεια γνωστικών λειτουργιών με τις αγγειακές διαταραχές. "Γίνεται μεγάλη ερευνητική προσπάθεια, να αποκρυπτογραφήσουμε ποια είναι η συσχέτιση των αγγειακών προβλημάτων στις γνωστικές λειτουργίες". Η συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια είναι ιδιαίτερα σημαντική, ανέφερε ο κ. Λιούτας καθώς η έκθεση του πληθυσμού στη μεσογειακή διατροφή και σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής από ό,τι στις ΗΠΑ, μπορεί να δώσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με την αλληλεπίδραση αγγειακών παραγόντων, διατροφής, γενετικής και ανάπτυξης άνοιας.
Τέλος, ο Κωνσταντίνος Ψιμόπουλος, κινησιολόγος, είναι πρόεδρος των μεταπτυχιακών φοιτητών της Ιατρικής του Χάρβαρντ και ασχολείται με τη Βιοηθική. Μίλησε στο Newsbomb.gr για αυτό το επίκαιρο θέμα, το οποίο θα συνεχίσει να απασχολεί την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα επόμενα χρόνια, ειδικά όσο εξελίσσεται η Τεχνητή Νοημοσύνη.