Νίπτει τας χείρας της η ΗΜΙΘΕΑ για οφειλές του «Ερρίκος Ντυνάν»
Κενό γράμμα παραμένει η καταβολή των δεδουλευμένων και η διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του «Ερρίκος Ντυνάν», με τη νέα διοίκηση της ΗΜΙΘΕΑ-Πειραιώς να αποποιείται των ευθυνών της και να δηλώνει ότι «ουδεμία σχέση έχει με το προηγούμενο καθεστώς».
Ως γνωστόν οι υποχρεώσεις του πρώην κοινωφελούς Ιδρύματος και ιδιωτικού – από τον περασμένο Σεπτέμβριο – νοσηλευτηρίου, ακυρώθηκαν όταν το «Ερρίκος Ντυνάν» κατοχυρώθηκε στο μοναδικό πλειοδότη και υπερθεματιστή, ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε., θυγατρική της Πειραιώς, μετά από πλειστηριασμό που προκάλεσε η ίδια η τράπεζα.
Στην ουσία, ο πλειστηριασμός λειτούργησε υπέρ του πλειοδότη που απεμπόλησε την υποχρέωση της καταβολής χρεών εκατομμυρίων προς τους προμηθευτές, διαφυλάττοντας τις οφειλές του ιδρύματος προς το δημόσιο και προς τους εργαζόμενους.
Για την ιστορία, πρέπει να τονίσουμε ότι οι εργαζόμενοι του «Ερρίκος Ντυνάν» συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας, στην οποία τους έχει καταδικάσει εδώ και τέσσερα χρόνια, η προηγούμενη διοίκηση Μαρτίνη, η κυβέρνηση Σαμαρά και η Τράπεζα Πειραιώς.
Εξαιρετικά κατατοπιστική για την κατάσταση είναι η περιγραφή που δίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν (ΣΕΝΕΝ):
«Εμείς οι εργαζόμενοι του Ερρίκος Ντυνάν, εδώ και τέσσερα χρόνια βιώνουμε έναν άνευ προηγουμένου Γολγοθά, που κάποιοι υπαίτιοι προκάλεσαν, σε ένα Νοσηλευτικό Ίδρυμα - πρότυπο στο χώρο της Υγείας, δεδομένου ότι μας οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές πολλών μηνών, την εξόφληση των οποίων κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί.
Ήδη δε την 24η Σεπτεμβρίου 2014 με επίσπευση της Ανώνυμης Τραπεζικής Εταιρεία με την επωνυμία "ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.", εκτέθηκε σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν ως οικονομικό σύνολο, ενώ μοναδικός πλειοδότης και υπερθεματιστής αναδείχθηκε η εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε., η οποία σήμερα 'νίπτει τας χείρας' της, δηλώνοντας, λίγο ως πολύ, ότι ουδεμία σχέση έχει με το προηγούμενο καθεστώς. Παραβλέπει, ωστόσο, η διοίκηση του διάδοχου εργοδότη, ότι υφίσταται συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, που ρυθμίζει τέτοιες περιπτώσεις.
Άμεσα και ίσως μοναδικά θύματα όλης αυτής της κατάστασης είμαστε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βιώνουμε μία ιδιότυπη μορφή ομηρίας, έχοντας στην ουσία μετατραπεί σε αμέτοχους παρατηρητές των ιθυνόντων, οι οποίοι προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους.
Και ενώ πρωτίστως θα έπρεπε να επιδειχθεί σεβασμός στους εργαζομένους του Ντυνάν, που τόσο χρόνια το στηρίζουν, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην λαμβάνουμε ούτε καν κάποια υπόσχεση για την εξόφληση των δεδουλευμένων μας αποδοχών, ενώ κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για την τύχη των σχέσεων εργασία μας και τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, ενώ οι εργαζόμενοι έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα να καταστούμε κοινωνοί και συνομιλητές κάθε διαλόγου που διεξάγεται σχετικά με την τύχη των δεδουλευμένων μας αποδοχών και των εργασιακών μας σχέσεων εν γένει.
Οι εργαζόμενοι έχουμε κάθε δικαίωμα να απαιτούμε δέσμευση των ιθυνόντων, ενώ τα αρμόδια Υπουργεία (Εργασίας και Υγείας) πρέπει να αναπτύξουν ξεκάθαρη πρωτοβουλία, προς διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Αναμένουμε από τις νέες ηγεσίες των Υπουργείων, να υλοποιήσουν τις πάγιες δεσμεύσεις τους για το Νοσοκομείο και να παρέμβουν δυναμικά προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματά μας και η καταβολή των δεδουλευμένων – οφειλομένων και αναδρομικών προς ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν καταστεί έρμαια των συσχετισμών, των επιχειρηματικών σχεδίων και των παντός είδους και πάσας προελεύσεως σκοπιμοτήτων».
Πάντως, η υπόθεση έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών της χώρας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr. Τον τελευταίο λόγο σε κάθε περίπτωση θα έχει η Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας θα κληθούν οι υπαίτιοι του ξεπουλήματος του νοσηλευτηρίου να λογοδοτήσουν, εφόσον προκύψουν στοιχεία μεθόδευσης προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων.