Τα ω-3 λιπαρά περιορίζουν τις συνέπειες από ένα εγκεφαλικό
![Τα ω-3 λιπαρά περιορίζουν τις συνέπειες από ένα εγκεφαλικό](https://img.bbmd.gr/img/1260/max/82/2011/08/29/e76731403df0c3eec59be445f8055b81.jpg?t=Ii4CLfEYszGkTgtup2N0HQ)
Μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά μειώνει κατά 25% τη βαρύτητα της εγκεφαλικής βλάβης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Έρευνα του Université Laval έδειξε πως η επίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν λιγότερο σοβαρή στα ποντίκια που είχαν ταϊστεί με διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά για τρεις μήνες. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση στις συγκεντρώσεις των μορίων που προκαλούν τη φλεγμονή του ιστού και αντίθετα μεγαλύτερη ποσότητα μορίων που εμποδίζουν την ενεργοποίηση του θανάτου των κυττάρων.
Ο Frédéric Calon, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε πως είναι η πρώτη πειστική ένδειξη για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη επίδραση του DHA στον εγκέφαλο, καθώς η κατανάλωση ω-3 λιπαρών δημιουργεί ένα αντιφλεγμονώδες και νευροπροστατευτικό περιβάλλον στον εγκέφαλο, που μετριάζει τη βλάβη μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.