Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές: Με τι κριτήρια ψηφίζουν οι πολίτες;

Σε λίγες ημέρες οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν δημάρχους και περιφερειάρχες, μικρούς κυβερνήτες που διαχειρίζονται την ζωή τους σε τοπικό επίπεδο – Με τι κριτήρια αποφασίζουν οι δημότες;

Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές: Με τι κριτήρια ψηφίζουν οι πολίτες;
Newsbomb.gr
2'

Ποιο είναι άραγε το διακύβευμα της κάθε τοπικής κοινωνίας για να επιλέξει δήμαρχο ή περιφερειάρχη; Είναι το κομματικό χρίσμα όπως συνήθως ακούγεται; Είναι το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα των άμεσα προβλήματα της πόλης; Ή μήπως είναι το δίλημμα: Ποιος από όλους τους υποψηφίου είναι πιο αντισυστημικός; Η απάντηση δεν είναι εύκολη και τούτο διότι επί σειρά δεκαετιών έχει δημιουργηθεί μια περίεργη σχέση μεταξύ δημοτών και τοπικών αρχόντων. Μια ρουσφετολογική σχέση εξάρτησης γύρω από την εργασία και το βόλεμα στο δημόσιο. Ταυτόχρονα έχει αναπτυχθεί και μια άλλη σχέση διαπλοκής μεταξύ προμηθευτών, εργολάβων και τοπαρχών γύρω από τις απευθείας αναθέσεις. Σε αυτό το παιχνίδι παίζουν άπαντες αν και το καταγγέλλουν σε κάθε ευκαιρία. Βλέπετε η διαπλοκή είναι σαν το νερό. Όσο παλεύεις µαζί της απλά το µετασχηµατίζεις.

Οι µεν κατηγορούν τους δε για πολιτική και κοινωνική απάθεια. Οι δε κατηγορούν τους µεν για έλλειψη πολιτικής ακεραιότητας. Οι περισσότεροι όμως βγαίνουν με το σύνθημα «ψήφισέ με και θα σε βάλω στο Δήμο» και αμέσως μετά οι ψηφοφόροι, αλλά και οι τοπικοί εργολάβοι κρατούν όμηρους τους εκάστοτε τοπικούς άρχοντες. Όσο ψευδείς είναι οι δεσμέυσεις των υποψηφίων ότι «εγώ θα τα αλλάξω όλα», άλλο τόσο ψευδείς και υποκριτικές είναι οι γκρίνιες των δημοτών ότι «όλοι είναι ίδιοι και όλοι είναι για την κονόμα». Το τανγκό της διαπλοκής δηλαδή θέλει δύο, μην σας πω και τρεις… Η κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση, οι διαρκείς μεταβολές και παλινδρομήσεις -δυο δεκαετίες τώρα-, η ανάγκη και οι προϋποθέσεις για μια «δημοκρατική αποκεντρωτική μεταρρύθμιση» του κράτους προς την Αυτοδιοίκηση δεν φτάνουν. Ο Καλλικράτης και ο Κλεισθένης δεν πέτυχαν απολύτως τίποτα. Τα πράγματα πρέπει να αρχίσουν να στήνονται στα πόδια τους, αρχίζοντας από τα κάτω προς τα πάνω. Από τους πολίτες προς τους τοπικούς άρχοντες. Nα θέσουμε κάποια ουσιώδη ερωτήματα: Αχρείοι πολίτες ή αχρείοι πολιτικοί; Eδώ πρέπει να απαντήσουμε όλοι μας με ειλικρίνεια.

Κομματικοποίηση του Κράτους ή κρατικοποίηση του κόμματος; Οι πολίτες πρέπει να βρουν το δεσμό τους με την πολιτική στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Και να σπάσουν το απόστημα που τους συνδέει ρουσφετολογικά… Το Κράτος πρέπει να αποκεντρωθεί στην Αυτοδιοίκηση και παράλληλα η Αυτοδιοίκηση πρέπει να ανοιχτεί στην κοινωνία με τον πλήρη εκδημοκρατισμό της λειτουργίας της.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα