Αυτογκόλ στα έσοδα από την τρόικα
Οι επισκέψεις της τρόικας στην Ελλάδα, σε περίοδο τουριστική, κάνουν τεράστια ζημιά στην αύξηση των εσόδων και δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά. Η κοινωνία εξαγριώνεται, το «επιχειρείν» διαλύεται και οι επενδυτές εξαφανίζονται.
Είναι απαραίτητο να υπάρξει ηρεμία και συντονισμένο σχέδιο για έξοδο από τη φτώχεια, την ανεργία, την υψηλή φορολογία, για να μπορέσει να λειτουργήσει το κράτος μας. Οι τράπεζες να λειτουργήσουν αποτελεσματικά υπέρ των πολιτών και να αφήσουν στο περιθώριο τα διάφορα τεχνάσματα περί έλλειψης ρευστότητας.
Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η χορηγούμενη ρευστότητα στην αγορά και να προωθηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα οι αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, που θα κριθούν βιώσιμες, συμφώνησαν επί της αρχής η κυβέρνηση και οι τράπεζες.
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε στις τράπεζες αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα και στην προπτωχευτική διαδικασία, η επεξεργασία των οποίων έχει ξεκινήσει, ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμο το συνολικό πλέγμα αλλαγών. Οι αλλαγές αποτελούν και μνημονιακή υποχρέωση.
Οι τράπεζες προτείνουν να θεσμοθετηθούν σύγχρονες διαδικασίες και μέθοδοι αναδιάρθρωσης - εξυγίανσης μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, με πρωτοβουλία των τραπεζών ή εξειδικευμένων συμβούλων αναδιάρθρωσης που μπορεί να αναλαμβάνουν και χρέη Chief Restructuring Officers, σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών μακράς περιόδου.
Ζητούν, για παράδειγμα, να δίνεται η δυνατότητα στους πιστωτές να υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση ένταξης επιχείρησης στην πτωχευτική διαδικασία, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση από το Δ.Σ. αυτής ή τη γενική συνέλευση.
Πέραν, όμως, των αλλαγών στον πτωχευτικό κώδικα, συζητήθηκε και η περίπτωση θέσπισης «εργαλειοθήκης» για ρυθμίσεις προβληματικών δανείων. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι η ρύθμιση, είτε είναι νομοθετική, είτε οδηγία, θα ορίζει τους βασικούς κανόνες και τις κατευθύνσεις, επιτρέποντας λύσεις με βάση την κατάσταση της κάθε επιχείρησης.
«Θα ήταν δυνατό να εισαχθούν σε επίπεδο καλής πρακτικής είτε ενδεικτικοί δείκτες αναφοράς, όπως για παράδειγμα η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA, είτε η σχέση δανεισμού προς τον ετήσιο κύκλο εργασιών βάσει των οποίων θα κρίνεται η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης» αναφέρουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.
Οι τράπεζες δίνουν μεγάλη σημασία στο να δημιουργηθεί ευέλικτο πλαίσιο, το οποίο να καθορίζει μεν γενικούς κανόνες βιωσιμότητας, χωρίς να προβλέπει, όμως, τυποποιημένες λύσεις. Το δεύτερο κρίσιμο θέμα για τις τράπεζες είναι να υπάρξει σταδιακή αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και όχι παρεμβάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης που θα επιβάλουν οριζόντιες ρυθμίσεις, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη συναλλακτική συμπεριφορά.
Μακροπρόθεσμες και τεχνοκρατικές λύσεις με επιμονή στη λογική της σταδιακής αναδιάρθρωσης, σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας θα ήταν η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η συμπεριφορά δανείων που μπορεί να θεωρηθούν με τα σημερινά δεδομένα «κόκκινα», ενδέχεται να αλλάξει εφόσον η οικονομία βελτιώνεται και εμπεδώνεται κλίμα σταθερότητας.
Οι τράπεζες δεν θέλουν να προχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες σε γενικευμένες αναδιαρθρώσεις δανείων καθώς υπάρχει πλέον σε εξέλιξη το πανευρωπαϊκό stress test.
Θα ζήσουμε πρωτόγνωρες εμπειρίες, που θα απαιτήσουν υψηλών προδιαγραφών πολιτικό προσωπικό για να φέρει εις πέρας τέτοιες αποστολές. Η Ελλάδα έχει μπει σε άλλη εποχή που απαιτούνται σύγχρονοι και καινοτόμοι πολιτικοί, που να μη φοβούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες υψηλού ρίσκου, για να σώσουν την πατρίδα μας.
Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος