Γιατί παίζει με τη «φωτιά» ο Ερντογάν - Σε ποιες δύο βάρκες πατά η Τουρκία
Προκάλεσαν έκπληξη στην Αθήνα οι δηλώσεις της Βικτόρια Νούλαντ περί ολικής επαναφοράς της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
Είναι όμως το θέμα τόσο απλό; Θα επιβραβεύσουν οι Αμερικανοί τόσο εύκολα τον Ταγίπ Ερντογάν μόνο και μόνο επειδή έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Ασφαλώς και όχι.
Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι ο Ταγίπ Ερντογαν επιδιώκει να πατά σταθερά σε δύο βάρκες. Και στη Δύση και στη Ρωσία. Γι’αυτό και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να έχουν προβλήματα με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία λόγω της ανάπτυξης του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400.
Αλλά και η Νούλαντ δεν σήκωσε λευκή πετσέτα στην Αγκυρα: «Πρώτα πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα και ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα έχει ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα», είπε με νόημα. Ο Ερντογάν ξέρει να πατά σε δύο βάρκες. Ετσι πριν καλά καλά αναχωρήσει η Αμερικανίδα αξιωματούχος , φρόντισε να καλέσει τον Βλαντιμίρ Πουτιν στην Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου.
Η Τουρκία έχει μια «ειδική» σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, που συνεχώς ενισχύεται παρά την αυξανόμενη πίεση στην Άγκυρα να ακολουθήσει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, στο παρελθόν. Το είχε άλλωστε παραδεχτεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε, πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
«Δεν βρισκόμαστε στο σημείο να επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία όπως έχει κάνει η Δύση. Δεν δεσμευόμαστε από τις κυρώσεις της Δύσης», είχε πει. «Είμαστε ένα ισχυρό κράτος και έχουμε μια θετική σχέση με τη Ρωσία. Η Ρωσία και η Τουρκία χρειάζονται η μία την άλλη σε κάθε δυνατό τομέα».
Aς μην ξεχνάμε ότι το ρωσοτουρκικό εμπόριο ανέρχεται σε 62 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο Ερντογάν συνέβαλε επίσης στη διασφάλιση της ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, εκτός από τη φιλοξενία ορισμένων απελευθερωμένων Ουκρανών αιχμαλώτων στην Τουρκία και την παροχή όπλων στο Κίεβο.
Ασφαλώς όλα αυτά θα πρέπει να αξιολογηθούν από τους Αμερικανούς αν ποτέ έρθει η ώρα να τους πουλήσουν τα F-35.