Μίκης Θεοδωράκης: Κανονικά το λαϊκό προσκύνημα στις 3 - Προετοιμασίες για την ταφή του στα Χανιά

Με νέα προσωρινή διαταγή δίνεται το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν και το γραφείο τελετών μετά τη νέα εμπλοκή - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του στη Μητρόπολη Αθηνών - Προετοιμασίες στα Χανιά για τον ενταφιασμό του

Μίκης Θεοδωράκης
Στις 3 το λαϊκό προσκύνημα
INTIME NEWS / Αρχείου
4'

Η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη συμφώνησε ως προς τον τόπο ταφής του μουσικοσυνθέτη, προέκυψε όμως ενώπιον του δικαστηρίου, κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων νέα εμπλοκή σχετικά με το γραφείο που θα αναλάβει την τελετή, καθώς οι δύο πλευρές έχουν επιλέξει διαφορετικά. Με νέα, ωστόσο, προσωρινή διαταγή δίνεται το δικαίωμα στους εκτελεστέα της τελευταίας της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν και το γραφείο τελετών.

Η οριστική δικαστική απόφαση θα εκδοθεί αύριο το πρωί στις 8. Όπως αναφέρουν οι εκτελεστές μετά την εξέλιξη αυτή, το λαϊκό προσκύνημα θα πραγματοποιηθεί κανονικά σήμερα στην Μητρόπολη Αθηνών.

Λίγο νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων σχετικά με την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη. Οι δύο πλευρές - ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γ. Αγοραστάκης, και οι συγγενείς του, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και Γιώργος - εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού. Ωστόσο, η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη υποστήριξε ότι επιμένει στο ζήτημα της ανάθεσης σχετικά με το γραφείο τελετών, εξηγώντας ότι πρέπει να αναλάβει αυτό που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα.

«Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του εκλιπόντος» ανάφερε o πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη, προέδρου του «Παγκρήτιου Συλλόγου φίκων Μίκη Θεοδωράκη.

Πρόσθετη παρέμβαση στην υπόθεση έκανε το γραφείο τελετών το οποίο έχει αναλάβει αυτή τη στιγμή τη σορό του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για το γραφείο που έχει εξουσιοδοτήσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την οργάνωση της κηδεία του. «Το φέρετρο έχει ήδη παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξάμηνο και έχει κάποιο κόστος. Και ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον Γ. Αγοραστάκη να επιλέξει γραφείο τελετών. Δεν προβλέπεται ο καθορισμός του γραφείο τελετών στο νόμο» υποστήριξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γραφείου, Αλέξη Κούγια.

Μίκης Θεοδωράκης: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Σε λαϊκό προσκύνημα τίθεται από σήμερα το μεσημέρι (15:00) και για τρεις ημέρες, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποτίσει φόρο τιμής στον «παγκόσμιο Έλληνα», για να μεταφερθεί εν συνεχεία στα Χανιά, όπου και θα πραγματοποιηθεί οριστικά η ταφή του.

Συγκεκριμένα, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Σήμερα, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει στις 15:00 και θα ολοκληρωθεί στις 19:00. Αύριο, Τρίτη θα συνεχιστεί από τις 10:00 έως τις 19:00, ενώ την Τετάρτη από τις 10:00 μέχρι και τις 14:00, για να ακολουθήσει στις 15:00 η τελετή αποχαιρετισμού, όπου θα εκφωνηθούν επικήδειοι.

Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, πλάι στους γονείς και τον αδερφό του, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία. Από νωρίς το πρωί όλα είναι έτοιμα στο χώρο όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίκη Θεοδωράκη.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τη διαδικασία ταφής, «η Κρήτη και τα Χανιά ετοιμάζονται να «υποδεχθούν» τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη. Ενός μοναδικού Έλληνα που μας έδωσε τον ορισμό της στρατευμένης τέχνης. Για τα Χανιά αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή να ταφεί εδώ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Mad Clip: Σήμερα στις 16:30 η κηδεία του, σε live streaming στο Youtube - Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Πέθανε ο Βασίλης Κουρτάκης - Ποιος ήταν ο «βασιλιάς» της ρετσίνας

Καιρός - Μαρουσάκης: Έρχεται η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας - Ισχυρή προειδοποίηση για την Εύβοια

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή