Μεταναστευτικό: Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στη γωνία τον Ερντογάν αλλά αυτός τον… χαβά του

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς», αναφέρουν οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, μετά την έκτακτη συνεδρίασή τους σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Μεταναστευτικό: Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στη γωνία τον Ερντογάν αλλά αυτός τον… χαβά του
ASSOCIATED PRESS
5'

Tο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, το οποίο συνήλθε εκτάκτως απόψε στις Βρυξέλλες, ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο των 6 σημείων για την υποστήριξη της Ελλάδας σε σχέση με τις πιέσεις που δέχεται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη των 27 σε Κύπρο και Βουλγαρία, «οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν παρομοίως».

Όπως σημειώνεται «ομόφωνα η Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα η οποία πέραν από την προάσπιση των εθνικών συνόρων, ανταποκρίθηκε και στον ρόλο της ως θεματοφύλακας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι 27 καλούν την Τουρκία «να εφαρμόσει πλήρως τους όρους της συμφωνίας» του 2016 που επιτεύχθηκε μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015.

Προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη στήριξη των δυτικών χωρών στον πόλεμό της στη Συρία, η Τουρκία άνοιξε την περασμένη εβδομάδα τα σύνορά της για τους μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφός της. Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις τουρκικές πρωτοβουλίες στο συριακό, αν θέλει να βάλει τέλος στη μεταναστευτική κρίση.

Για τους Ευρωπαίους ωστόσο, οι οποίοι επανέλαβαν τη στήριξή τους στην Ελλάδα, «η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή». Στο ανακοινωθέν τους τονίζουν ότι το παράνομο πέρασμα των συνόρων «δεν θα γίνει ανεκτό».

Η Ένωση και οι χώρες μέλη της θα λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα» προειδοποιούν οι υπουργοί, «με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο», απαντώντας κατ' αυτόν τον τρόπο εμμέσως στις επικρίσεις του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων που διαφώνησαν με τη διακοπή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου που αποφάσισε η Αθήνα.

Η αρμόδια Επίτροπος για το μεταναστευτικό Ίλβα Γιόχανσον σχολίασε πως σήμερα το Συμβούλιο έδωσε την εικόνα μιας "οικογένειας" και κατέστη από πεδίο αντιπαραθέσεων στο παρελθόν σε πεδίο σύμπνοιας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι οι 27 υοθέτησαν «ομόφωνα μια διακήρυξη, αλληλέγγυοι προς την εταίρο μας Ελλάδα, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών».

Το… χαβά του ο Ερντογάν

Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να χαράσσει το δικό του δρόμο μεταξύ εκβιασμών και απειλών προς την ΕΕ.

«Καλούμε όλες τις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα την Ελλάδα, να σεβαστούν τους πρόσφυγες που έρχονται στην επικράτειά τους σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» δήλωσε χθες, ο τουρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που ο ίδιος έχει κάνει «κουρελόχαρτο» τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό.

Απείλησε μάλιστα εμμέσως τις χώρες της Ευρώπης όπου όπως επισήμανε «τα βήματα του φασισμού ακούγονται όλο και πιο δυνατά κάθε ημέρα που περνάει» ότι «μία κατάσταση σαν κι αυτή (με περαιτέρω ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών) θα είναι πραγματική καταστροφή».

«Ίσως έρθει η μέρα που οι Έλληνες θα αναζητούν έλεος»

Την ίδια ώρα αντί να απολογηθεί για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί ως «πιόνια» χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να πιέσει την Ευρώπη ώστε να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει ο ίδιος με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, αποφάσισε να παραδώσει για μία ακόμη φορά μαθήματα… Δημοκρατίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

«Καλούμε όλες τις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα την Ελλάδα, να σεβαστούν τους πρόσφυγες που έρχονται στην επικράτειά τους σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» δήλωσε ο τουρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιων υποστηρικτών του ΑΚP, την ώρα που ο ίδιος έχει κάνει «κουρελόχαρτο» τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό.

«Θα ήθελα να σας θυμίσω ένα δημοσίευμα εφημερίδας του 1942 για τη βοήθεια που έλαβαν Έλληνες που κατέφυγαν στη Συρία για να γλιτώσουν από τις ναζιστικές επιθέσεις. Ίσως ένα από τα παιδιά που τους μοιράζουν τρόφιμα και ρούχα σε αυτή τη φωτογραφία να είναι ένας από τους παππούδες του κ. Μητσοτάκη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας την Ελλάδα για απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων που πολιορκούν τα σύνορά της.

Πρόσθεσε δε ότι «ο Έλληνας που προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να μη δέχεται πρόσφυγες στη χώρα του δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι ίσως έρθει μια μέρα που θα βρεθεί εκείνος στη θέση να αναζητήσει συμπόνια».

Σχεδόν την ώρα που έλεγε όλα αυτά ο Ταγίπ Ερντογάν , τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν, ψευδώς, πως στον Έβρο από ελληνικά πυρά ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν

Τέλος, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι «καταπατούν» τα ανθρώπινα δικαιώματα «χτυπώντας, βυθίζοντας πλοιάρια ακόμη και πυροβολώντας» εναντίον των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Πέτσας: Fake news της Τουρκίας τα περί νεκρού

Για μία «συντονισμένη και οργανωμένη επίθεση από την Τουρκία» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας για την κατάσταση στον Έβρο.

Επιπλέον, διέψευσε πληροφορίες για πυρά από Έλληνες στα σύνορα. Παράλληλα, διέψευσε και πάλι τις πληροφορίες που αναφέρονται σε τουρκικά ΜΜΕ για νεκρό στον Έβρο.

«Η Τουρκία κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμα μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασε σήμερα με δήθεν τραυματισμούς από ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλάνε για νεκρό, τα fake news δεν έχουν τελειωμό, δεν υπάρχει κανένα περιστατικό με πυρά από τις ελληνικές αρχές» πρόσθεσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Επιβεβαιώθηκε δέκατο κρούσμα στην Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή