Επίσκεψη Ερντογάν: Αν χρειαστεί θα απαντήσουμε…

Προς το παρόν η Αθήνα ακολουθεί το δόγμα χαμηλά ή μπάλα και ήρεμα νερά, σχετικά με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν. Να δούμε τι κομίζει η άλλη πλευρά χωρίς να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα

Επίσκεψη Ερντογάν: Αν χρειαστεί θα απαντήσουμε…
5'

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη περάσει από κόσκινο όλα τα σενάρια αντίδρασης ανάλογα με το ποια στάση θα κρατήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όπως λένε κυβερνητικές πηγές αν και εφόσον χρειαστεί «θα απαντήσουμε to the point». Θα έλεγε κανείς ότι σε πρώτη φάση στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εδραιωθεί η ηρεμία στο Αιγαίο και στον Έβρο, ώστε οι πάγιες ελληνοτουρκικές διαφορές να μην παράγουν κρίσεις όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.

Επί της ουσίας η Αθηνά αναζητά τη νέα πιστοποίηση στην αλλαγή σελίδας που δρομολογείται μετά τη συνάντηση των δυο ηγετών στο Βίλνιους και επιδίωξη όπως λένε οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι η εξασφάλιση της τουρκικής δέσμευσης για τη συνέχεια στα ήρεμα νερά και ενός καθαρού διαύλου επικοινωνίας που να κατευνάζει τις εντάσεις.

Οι ελληνικές διπλωματικές κεραίες καταγράφουν τον θετικό τόνο της τουρκικής ηγεσίας και τις προθέσεις «kazan-kazan», με τις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν στρώνει το χάλι για την άφιξη του στη χώρα μας. Αν και αξίζει να σημειώσουμε πως πρακτικά είναι άλλο πράγμα το καζάν καζάν κι άλλο το win win.

Βέβαια ο Τούρκος Πρόεδρος θα βρει χαραγμένες μπροστά από το τραπέζι στο Μέγαρο Μαξίμου τις «κόκκινες» γραμμές από τις οποίες η κυβέρνηση και η χώρα διαχρονικά δεν κάνει βήμα πίσω. «Είναι σαφές ότι θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν συζητάμε», είναι το σταθερό μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα.

«Προσερχόμαστε χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης. Είναι δεδομένες οι διαφωνίες μας, θέλουμε οι διαφωνίες να μη παράγουν κρίσεις», όπως τόνισε για ακόμη μια φορά και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Σε κάθε περίπτωση ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να αντιλαμβάνεται, όπως θεωρούν και στην Αθήνα, ότι η συγκυρία, έξι χρόνια μετά το τελευταίο ταξίδι του στην Ελλάδα, βρίσκει τις δυο χώρες σε εντελώς διαφορετική κατάσταση ισχύος.

Η Ελλάδα τόσο στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας όσο και στη διευρυμένη συνάντηση που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο, παίρνει, όπως μεταδίδουν με έμμεσο τρόπο από την κυβέρνηση τη θέση του ισχυρού παίκτη, χάρη στον αναβαθμισμένο ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα τόσο στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, όσο και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός έχει βάλει στην πρώτη γραμμή την έντιμη διαμεσολάβηση που μπορεί να κάνει η Ελλάδα, συνομιλώντας και με τα δυο στρατόπεδα.

Στον αντίποδα ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται την Ελλάδα, κουβαλώντας στις αποσκευές του τα διπλωματικά «τραύματα» που απέκτησε για την συνεχιζόμενη αβάντα στους τρομοκράτες της Χαμάς μετά την πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Αυτή ήταν πικρή γεύση δοκίμασε ο Τούρκος Πρόεδρος στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο, όπου παραδοσιακά η Άγκυρα έβρισκε ένα από τα στηρίγματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα αποτελέσματα αυτής της «νέας εμπιστοσύνης» με την Τουρκία άλλωστε φαίνονται ήδη στην κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα και ειδικά στο φλέγον ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση δρομολογείται μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας, με την αμοιβαία ανταλλαγή αξιωματικών από τις δυο χώρες που θα εγκατασταθούν στα στρατηγεία της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής σε Λέσβο και Σμύρνη, για την καλύτερη παρακολούθηση των ροών.

Αυτό θα είναι ένα από τα ώριμα θέματα που θα μπουν πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων σε υπουργικό επίπεδο αλλά και κατά συνέπεια σε επίπεδο ηγετών αλλά όχι υπό τη μορφή συμφωνίας.

Θα περιγράφει το πλαίσιο των θεσμοποιημένων δράσεων με τις οποίες από κοινού οι δυο χώρες θα πάνε σε άλλο επίπεδο τη διμερή συνεργασία σε περιοχές όπως η Λέσβος όπου εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις, εν αντιθέσει με τη συνολική εικόνα της μείωσης των παράνομων αφίξεων τον Νοέμβριο κατά 33,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στη Σάμο, όπου ξεπέρασε το 87% σε σχέση με τον Οκτώβριο και το 95% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στην κυβέρνηση πάντως έχει γίνει προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και ενός αιφνιδιασμού τους οποίους συνηθίζει ο απρόβλεπτος Ταγίπ Ερντογάν. «Εάν προκληθεί ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει», είναι η διαβεβαίωση από το Μέγαρο Μαξίμου. Επιπλέον ακόμη υπάρχει ένας αστερίσκος που αφορά στο ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σαφές όπως λένε αρμόδιες πηγές, ότι έχουν ήδη σχεδιαστεί οι απαραίτητες μέριμνες για την ασφάλεια του Τούρκου Προέδρου, ενώ κατά πληροφορίες υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για υπουργική συνοδεία.

Τι φοβάται η Αθήνα από την επίσκεψη του Ερτογάν; Μήπως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του προχωρήσει σε αναφορές επί ζητημάτων που θα τινάξουν στον αέρα το καλό κλίμα. Αν δηλαδή αρχίσει να λέει περί «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο, περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τα πράγματα θα γίνουν τραγικά αφού θα πρέπει να πάρει και τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Μπορεί κανείς με σιγουριά να εγγυηθεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα διαβεί τον Ρουβίκωνα; Όχι βέβαια. Ο Ερντογάν δεν είναι μια κλασική περίπτωση δυτικού πολιτικού που μπορεί να είναι προβλέψιμες οι συμπεριφορές του… Η στρατηγική του κινείται στις ράγες προηγούμενων δεκαετιών. Είναι τουλάχιστον 30 χρόνια πίσω και άρα ικανός για όλα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή