Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

Άμεση ήταν η απάντηση διπλωματικών πηγών στους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη:

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης
3'

Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές και διαμηνύουν σε αυστηρό τόνο: «Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».

Κρεσέντο προκλητικότητας σημειώθηκε σήμερα από την Τουρκία, βάζοντας στο στόχαστρο το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Σε μία προκλητική ανάρτησή του για τα 29 χρόνια από τον θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ , το υπουργείο Εξωτρικών της Τουρκίας έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη»

Η ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Ο αξέχαστος ηγέτης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και ιδρυτής του Κόμματος Ισότητας και Ειρήνης Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Εορτάζουμε τη μνήμη του Σαδίκ Αχμέτ με έλεος και σεβασμό στην 29η επέτειο του θανάτου του. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα στον οποίο ο Σαδίκ Αχμέτ αφιέρωσε τη ζωή του για να κερδίσει η ‘’Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης’’ τα νόμιμα δικαιώματά της».

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη συνεδρίαση του κόμματός του, προέβη σε νέες ακραία προκλητικές δηλώσεις, τόσο για την Κύπρο, όσο και για τη Θράκη.

«Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τα καμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τις τραγωδίες των Κυπρίων αδελφών μας. Ενώ διαπράττονταν όλες αυτές οι θηριωδίες, οι δυτικές οργανώσεις δεν έκαναν τίποτα. Με την ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου 1974, η Τουρκία έλυσε τα χέρια για την ανεξαρτησία του τουρκοκυπριακού λαού. Οι πολιτικές που προσπαθούν να σπάσουν τη βούληση της ανεξαρτησίας των Τουρκοκυπρίων συνεχίστηκαν περισσότερο από τότε», ανέφερε για την Κύπρο, για να προσθέσει:

«Δυστυχώς δεν προέκυψε λύση από τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων. Και εμείς και οι Τουρκοκύπριοι είμαστε ικανοποιημένοι με προτάσεις που βασίζονται στον φεντεραλισμό. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τη στάση μας. Δηλώσαμε για άλλη μια φορά στον κόσμο τη σημασία που αποδίδουμε στην υπόθεση της Κύπρου και στην ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ. Συνεχίζουμε την υποστήριξή μας στον τουρκοκυπριακό λαό να σταθεί στα πόδια του».

Ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε και... εξελίξεις με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την οποία ξανά αποκάλεσε «τουρκική»:

«Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας. Από εδώ και πέρα ​​θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Έχει υποστεί αδικία και διακρίσεις για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα από τη δεκαετία του 1960».

Διπλωματικές πηγές Αναφορικά με το Κυπριακό

Η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις, καθιστούν σαφές οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουν τη στήριξή τους στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή