Σεισμός στη Μυτιλήνη: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι - Το πόρισμα της επιτροπής
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι πρόκειται για μια σεισμική διέγερση σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και τόνισε ότι οι περιοχές δεν συνδέονται σεισμοτεκτονικά.
Σε επιφυλακή βρίσκονται η επιστημονική κοινότητα και ο κρατικός μηχανισμός μετά τον νέο ισχυρό σεισμό στη Μυτιλήνη. Παράλληλα, είναι σε πλήρη εξέλιξη στο νησί χωρίς όμως μέχρι αυτή τη στιγμή να διαφαίνεται ενεργοποίηση κάποιου παρακείμενου ρήγματος. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι επιστήμονες μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.
Ωστόσο, οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να πουν ακόμα με βεβαιότητα το ποιος ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και ισχυρότερη δόνηση.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο χθεσινός σεισμός συνοδεύτηκε από υπόκωφο κρότο, ενώ από τη δόνηση του Σαββάτου τουλάχιστον εννέα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα. Η τοπική κοινωνία είναι αναστατωμένη.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι πρόκειται για μια σεισμική διέγερση σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και τόνισε ότι οι περιοχές δεν συνδέονται σεισμοτεκτονικά.
«Εστιάσαμε την προσοχή μας στη Μυτιλήνη, καθώς είναι μια δύσκολη περιοχή. Η σεισμικη δραστηριότητα στο νησί δεν είναι διάσπαρτη, είναι πολύ συγκεκριμένα τα ρήγματα και με βάση τα στοιχεία δεν θα ενεργοποιήσουν παρακείμενα ρήγματα που έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς», είπε ο κ. Λέκκας.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη συζητήθηκαν τα στοιχεία για όλους τους σεισμούς που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα σε Κρήτη, Μυτιλήνη και Θήβα.
Σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα των μελών της Επιτροπής:
1. Η σεισμική διακινδύνευση στην Ανατολική Κρήτη είναι εξαιρετικά μικρή, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.
2. Στις περιοχές της Θήβας και της Εύβοιας καταγράφονται και αξιολογούνται τα νεότερα δεδομένα, με στόχο την πληρέστερη παρακολούθηση των σεισμικών ακολουθιών.
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη βόρεια Λέσβο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται. Δεν υπάρχουν στοιχεία ενεργοποίησης παρακείμενων ρηξιγενών ζωνών.
Στους κατοίκους του νησιού συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.
Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε όπως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου παραμείνει σε επιφυλακή και να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, προκειμένου να συγκληθεί και πάλι αν χρειαστεί.
Διαβάστε ακόμα:
Σεισμός νότια της Κρήτης (pics)
Σεισμός: Οδηγίες προστασίας σε περίπτωση σεισμικής δόνησης (video)
Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου: Το πόρισμα για Κρήτη, Εύβοια, Θήβα και Μυτιλήνη