Κρούσματα σήμερα: Πρώτα σημάδια αισιοδοξίας μετά το lockdown - Τι λέει ο Βατόπουλος στο Newsbomb.gr

Lockdown - Κορονοϊός: Για την καμπύλη της πανδημίας εν μέσω καθολικού lockdown μίλησε στο Newsbomb.gr, o καθηγητής μικροβιολογίας κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Κρούσματα σήμερα: Πρώτα σημάδια αισιοδοξίας μετά το lockdown - Τι λέει ο Βατόπουλος στο Newsbomb.gr
INTIME
4'

Ο καθηγητής μικροβολιογίας, αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα, που απασχολεί την μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, το πότε, δηλαδή, θα αποδώσουν τα μέτρα του lockdown (καθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση της κυκλοφορίας), πότε δηλαδή θα υπάρξει σημαντική βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας.

Ο ίδιος λοιπόν, σχολιάζοντας το γεγονός πως σήμερα, Τρίτη (17/11), σε 30.000 τεστ εντοπίστηκαν 2.400 κρούσματα, ενώ την περασμένη εβδομάδα στον ίδιο αριθμό τεστ είχαμε ρεκόρ με σχεδόν 3.500, τόνισε πως οι αριθμοί αυτοί είναι ένα δείγμα του ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα μέτρα.

«Οι καμπύλες δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων έχει αρχίσει να μικραίνει από τις 7 Νοεμβρίου, η καμπύλη είναι λιγότερο κατακόρυφη, έχει γίνει σχεδόν οριζόντια. Πρέπει λοιπόν να περάσει και αυτή η βδομάδα και σταδιακά θα αρχίσουμε να βλέπουμε μία επιπέδωση. Αυτή η επιπέδωση ωστόσο, φαίνεται ήδη και σε αριθμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη λόγω της αύξησης τόσο των θανάτων όσο και των διασωληνωμένων, ο καθηγητής μικροβιολογίας, υπογράμμισε πως «κανονικά η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα θα έπρεπε να έχει αρχίσει ήδη να σταθεροποιείται. Ελπίζουμε μέρα με την ημέρα να το δούμε και εκεί, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα»

Αναφερόμενος, στην πιο σωστή - κατά τη γνώμη του - διαδικασία αποκλιμάκωσης των μέτρων, για να φτάσουμε κατ’ επέκταση στην περίοδο των φετινών Χριστουγέννων, ο κ. Βατόπουλος, επεσήμανε ότι «το μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί είναι ίδιο με εκείνο του Μαΐου. Να αρχίσουν να ανοίγουν σιγά-σιγά δηλαδή τα πράγματα, πρώτα τα μαγαζιά, τα σχολεία, μετά τα εστιατόρια με μέτρα κ.ο.κ».

«Μαύρο» ρεκόρ με 443 διασωληνωμένους - Η επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.422, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 78.825 (ημερήσια μεταβολή +3.2%), εκ των οποίων το 53.8% αφορά άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.228 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
είναι 443 (67.7% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 78.825 κρουσμάτων, 4.685 (5.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 20.225 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.128.189 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 119.497 δείγματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

SMS στο 13033: Αυτοί οι κωδικοί «καταργούνται» μετά τις 9 το βράδυ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή