«Ματώνουν» τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη: Επτά διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο «Παπαγεωργίου»
Κορονοϊός: Η εφημερία έκλεισε με όλες τις κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες και ασθενείς διασωληνωμένους σε άλλες μονάδες - Εκατοντάδες πολίτες στα Επείγοντα.
Άλλη μία εφιαλτική εφημερία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», επιβεβαιώνοντας την αφόρητη πίεση που υφίσταται το τελευταίο διάστημα το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη.
Εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν στα επείγοντα περιστατικά, ενώ για μια ακόμη φορά η εφημερία νοσοκομείου της πόλης έκλεισε με όλες τις κλίνες ΜΕΘ Covid κατειλημμένες και ασθενείς διασωληνωμένους σε άλλες μονάδες. Να υπενθυμίσουμε πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης 1.052 νέες μολύνσεις.
Όπως ανέφερε στη Voria.gr o επιμελητής Α' στο νοσοκομείο, Χρήστος Παπαστεργίου, συνολικά έγιναν 42 εισαγωγές, ενώ περίπου 500 πολίτες επισκέφτηκαν τα ΤΕΠ - Covid και κοινής νοσηλείας.
Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε πως και οι 25 κλίνες στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου είναι κατειλημμένες, ενώ άλλοι επτά ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες ανάνηψης και απλούς θαλάμους. «Πάμε για τα περσινά και βάλε», σχολίασε, τονίζοντας πως τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας είναι ανεπαρκή, ενώ ακόμα και αυτά που λαμβάνονται δεν τα τηρεί κανείς.
«Κίνδυνος για 10.000 μολύνσεις και 100 νεκρούς ημερησίως»
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ μιλώντας στο Mega, έκανε σαφές σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρας μας παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική. «Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε η ίδια, ενώ θεωρεί πως είμαστε κοντά τόσο στα 10000 κρούσματα ημερησίως όσο και στους 100 θανάτους.
«Δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 μέρες. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και όλα τα υγειονομικά μέτρα αλλά βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown» ξεκαθαρίζει η κ. Ψαλτοπούλου.
Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Άρη Ραβανό, επικρατεί μεγάλη ανησυχία στο Μαξίμου για τη διαχείριση της κατάστασης, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ κατηγορηματικά δηλώνεται πως το ενδεχόμενο νέου lockdown δεν υπάρχει. Με βάση τις πληροφορίες του, η κυβέρνηση αναμένει αύξηση των εμβολιασμών το ερχόμενο διάστημα και αν μειωθούν αρκετά οι ανεμβολίαστοι που είναι άνω των 60, τότε θα υπάρχει μια εξομάλυνση της κατάστασης. Σχέδιο για μεταφορά ασθενών επίσης, έχει εκπονηθεί και είναι έτοιμο να εφαρμοστεί όπου χρειαστεί.
«Έχουμε δύο παράλληλες επιδημίες, των ανεμβολίαστων και των πρώην εμβολιασμένων, όσων δηλαδή έχουν κάνει εμβόλιο πριν από 8 μήνες, οπότε και δεν έχουν πλέον αντισώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.
Ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης
Αυξητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης στις καθημερινές μετρήσεις στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι τιμές που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεπεράσει τις υψηλότερες τιμές που καταγράφηκαν στο τρίτο τμήμα της πανδημίας και η τάση είναι σταθερά αυξητική.
Συγκεκριμένα στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 03/11 και της Πέμπτης 04/11 είναι:
- Οριακά σταθερή (+7%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 1/11 και της Τρίτης 2/11.
- Αυξημένη (+23%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 27/10 και Πέμπτης 28/10
«Πλέον κάθε αύξηση του ιικού φορτίου που μετράμε καθημερινά αθροιστικά αντιστοιχεί σε σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία βλέπουμε να αποτυπώνεται και στην αύξηση των επιβεβαιωμένων ημερήσιων κρουσμάτων που ανακοινώνονται. Χρειάζεται πιστή τήρηση των μέτρων, τόσο εκείνων που αφορούν τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, όσο και την ατομική πρόληψη και προστασία από την έκθεση στον ιό. Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά να ακούσουν τη φωνή της επιστήμης όσοι υπήρξαν δύσπιστοι, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, να προστατεύσουν τη ζωή τους και των οικείων τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ιωάννα Τούνη: Απάντησε για την οικειοθελή της αποχώρηση από το «J2US» και τις φήμες περί εγκυμοσύνης
«Με ακινητοποίησε βίαια στον τοίχο και με βίασε» - Σοκάρουν οι καταθέσεις κατά γνωστού ηθοποιού
Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Αττική; Τέσσερις σεισμολόγοι απαντούν στο Newsbomb.gr