Κινούμαι ηλεκτρικά και Αλλάζω Συσκευές: Τα «πράσινα» προγράμματα του καλοκαιριού

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο τρίτος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με αυξημένη επιδότηση
Κινούμαι ηλεκτρικά και Αλλάζω Συσκευές: Τα «πράσινα» προγράμματα του καλοκαιριού
INTIME NEWS
2'

Τη δυνατότητα να διεκδικήσουν επιδότηση για να αλλάξουν συσκευές έχουν οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των δράσεων για την «πράσινη μετάβαση».

  1. Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»

Συγκεκριμένα ενισχυμένη επιδότηση, η οποία φτάνει τα 9.000 ευρώ, προβλέπει το πλαίσιο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», με επιπλέον ποσά ενίσχυσης για ειδικές κατηγορίες πολιτών.

Ειδικότερα:

  • ΑμεΑ: Το ύψος της επιπλέον επιδότησης φτάνει τα 1.000 ευρώ
  • Νέοι έως 29 ετών: Επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ
  • Πολύτεκνες οικογένειες: Η επιδότηση ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο από το τρίτο και πάνω και μπορεί να φτάσει τα 4.000 ευρώ επιπλέον συνολικά

Παράλληλα, το ποσό ενισχύεται κατά 2.000 ευρώ, εάν η αγορά συνδυαστεί με την απόσυρση του παλαιού οχήματος.

Αθροιστικά, ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος φτάνει σε 33 εκατ. ευρώ, τα οποία θα είναι διαθέσιμα μέχρι τον Απρίλιο του 2025 για τους δικαιούχους.

Τα νέα δεδομένα

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέξουν μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο «Κινούμαι Ηλεκτρικά» πριν προχωρήσουν στη σχετική αίτηση.

Συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει στην αγορά του ηλεκτρικού οχήματος και, αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία, στη συνέχεια θα υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μαζί με το τιμολόγιο ή την απόδειξη αγοράς προκειμένου να λάβει την επιδότηση.

  1. Το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»

Τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση έως 10.000 ευρώ έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, για την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικότερου εξοπλισμού, μέσω του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις».

Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος (https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr) με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, που φτάνει τα 105,6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out). Συνεπώς, αυτές που θα εγκρίνονται θα δεσμεύουν και προϋπολογισμό σύμφωνα με τη χρονική σειρά υποβολής τους. Όσες αιτήσεις υποβληθούν μετά την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού θα χαρακτηρίζονται επιλαχούσες και θα ακολουθείται αντίστοιχη διαδικασία.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, είτε υποβάλλοντας Σχετική Υπεύθυνη Δήλωση περί επίτευξης του στόχου μείωσης του CO2 κατά 30%, είτε προσκομίζοντας Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)/Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υποβληθούν τα αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης πριν και μετά τις παρεμβάσεις και η κατάθεσή τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το προβλεπόμενο -στον Οδηγό του προγράμματος- χρονικό διάστημα υλοποίησης έργου.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στις επιχειρήσεις.

Διαβάστε το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στην Ενέργεια ΕΔΩ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή