Ο καύσωνας ανεβάζει την κατανάλωση και τους λογαριασμούς ενέργειας

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ανεβάζουν τη ζήτηση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και μαζί με την άνοδο των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, συμβάλλουν στην άνοδο των τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας
Ο καύσωνας ανεβάζει την κατανάλωση και τους λογαριασμούς ενέργειας
INTIME NEWS
2'

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο συνδυασμός αυτός μπορεί να διατηρήσει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Άλλωστε, οι αναλυτές εκτιμούν πως οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα ήρθαν για να μείνουν και τον Ιούλιο με φόντο το ίδιο μείγμα παραγόντων:

  • Αυξημένη ζήτηση
  • Νευρική αγορά φυσικού αερίου
  • Υψηλή μέση χονδρική τιμή στο ρεύμα

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο στην Ελλάδα -μαζί με τους φόρους- ήταν 19,63 σεντς ανά κιλοβατώρα, έναντι 23,93 σεντς που ήταν ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, αφού ληφθεί δηλαδή υπόψη η διαφορά των εισοδημάτων, η τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 23,77 σεντς έναντι 25,69 σεντς στην ΕΕ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, τα «πράσινα» τιμολόγια του Ιουνίου για τους περισσότερους παρόχους είναι χαμηλότερα σε σχέση με αυτά του Ιανουαρίου, όποτε ξεκίνησε η εφαρμογή των χρωματικών διαφορών.

Σε άνοδο οι τιμές και στην Ευρώπη

Αύξηση κατέγραψαν οι τιμές και στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στις αρχές του Ιουνίου.

Μάλιστα, η Γερμανία κατέγραψε την υψηλότερη τιμή από τα τέλη Νοεμβρίου 2023, 235,52 €/MWh, στις 4 Ιουνίου από τις 20:00 έως τις 21:00.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αυξήσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη γενική μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας. Ωστόσο, παρά τις αυξήσεις, οι περισσότερες αγορές κατέγραψαν αρνητικές τιμές για κάποιες ώρες.

Η φωτοβολταϊκή ενέργεια κατέγραψε καθημερινά ρεκόρ παραγωγής για τον μήνα Ιούνιο στη Γερμανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία και την τρίτη υψηλότερη τιμή στην ιστορία στην Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Οι μειώσεις κυμαίνονταν από 0,3% στην Ιταλία έως 5,6% στην Ολλανδία. Οι αγορές όπου η ζήτηση αυξήθηκε ήταν η Πορτογαλία με άνοδο 8,7%, η Γερμανία με άνοδο 4,1% και η Ισπανία με άνοδο 2,1%.

Διαβάστε το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στην Ενέργεια ΕΔΩ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή