Ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο θα μελετήσει αστεροειδή που θα περάσει πολύ κοντά στη Γη το 2029

Ο αστεροειδής «Apophis» αναμένεται  να περάσει πολύ κοντά από τη Γη το 2029

Ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο θα μελετήσει αστεροειδή που θα περάσει πολύ κοντά στη Γη το 2029
2'

Ένας αστεροειδής μεγαλύτερος από τον Πύργο του Άιφελ αναμένεται το 2029 να περάσει σε πολύ κοντινή απόσταση από την Γη με τους επιστήμονες μέχρι πρόσφατα να φοβούνται για μία καταστροφική σύγκρουση.

Πλέον οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να εξετάσουν τον μεγάλο αστεροειδή με σκοπό να ενισχύσουν την άμυνά μας κατά άλλων διαστημικών βράχων που πιθανόν να απειλήσουν στο μέλλον τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ένα διαστημόπλοιο θα ταξιδέψει μέχρι τον Apophis για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, το σχήμα, τη μάζα και τον τρόπο με τον οποίο περιστρέφεται καθώς κινείται στο διάστημα. Η αποστολή θα ρίξει επίσης φως στη σύνθεση και την εσωτερική δομή του Apophis, καθώς και στην τροχιά του, και θα διερευνήσει πώς αλλάζει ο αστεροειδής καθώς περνά σε απόσταση 20.000 μίλια (32.000 χιλιόμετρα) από τη Γη - περίπου το ένα δέκατο της απόστασης από τη Σελήνη – την Παρασκευή 13 Απριλίου 2029 και θα είναι για λίγο ορατός με γυμνό μάτι από την Ευρώπη, την Αφρική και ορισμένες περιοχές της Ασίας.

Οι αστρονόμοι αποκλείουν κάθε πιθανότητα να πέσει ο αστεροειδής αυτός στη Γη μέσα στα επόμενα 100 χρόνια. Όμως θα πλησιάσει πολύ κοντά στον γαλάζιο πλανήτη, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο γεγονός αφού συμβαίνει μία φορά κάθε 5-10.000 χρόνια.

Θα εκτοξευθεί τον Απρίλιο του 2028

Το διαστημικό σκάφος RAMSES θα εκτοξευθεί τον Απρίλιο του 2028 για να είναι παρόν στο «ραντεβού» του με τον αστεροειδή τον Φεβρουάριο του 2029, δύο μήνες προτού να πλησιάσει στο εγγύτερο σημείο του ως προς τη Γη. Τα όργανα θα μελετήσουν μεταξύ άλλων το σχήμα και την επιφάνειά του αλλά κυρίως πώς τον επηρεάζει η γήινη έλξη.

«Έχουμε ακόμη πάρα πολλά πράγματα να μάθουμε για τους αστεροειδείς», σημείωσε ο Πατρίκ Μισέλ, ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) του Αστεροσκοπείου της Κυανής Ακτής και ειδικός σε αυτά τα ουράνια σώματα.

Η επίσημη απόφαση για την έναρξη της αποστολής αναμένεται ότι θα ληφθεί από το συμβούλιο της ESA τον Νοέμβριο του 2025.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή