Ηρεμία στο Πολυτεχνείο

Ηρεμία επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, ενώ όλοι σχεδόν οι δρόμοι έχουν δοθεί στην κυκλοφορία με εξαίρεση την περιοχή ...

3'

Ηρεμία επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, ενώ όλοι σχεδόν οι δρόμοι έχουν δοθεί στην κυκλοφορία με εξαίρεση την περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο, η οποία είναι αποκλεισμένη από αστυνομικούς και δε διεξάγεται η κυκλοφορία στην Πατησίων.

Από τη μεγάλη σε όγκο και παλμό πορεία για την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου, σχεδόν 20.000 διαδηλωτές, δεν έλειψαν και φέτος τα επεισόδια. Ένας άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο τραυματισμένος από τον σταθμό του ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων στο Γενικό Κρατικό Αθηνών και όπως είπε τραυματίστηκε στο πόδι από κροτίδα. Οι άνδρες της αστυνομίας προχώρησαν σε 69 προσαγωγές και 23 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά 3 αστυνομικοί.

Σχετικά με την καταγγελία από δύο φωτορεπόρτερ, σύμφωνα με την οποία τους χτύπησαν αστυνομικοί και έσπασαν μία φωτογραφική μηχανή, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, είπε οτι αν υπάρχει τέτοιο περιστατικό είναι καταδικαστέο και θα διερευνηθεί.

Πάντως, οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας

Νεαροί αντιεξουσιαστές αποσπάστηκαν από την πορεία, περίπου στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, έσπασαν πεζοδρόμια στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου και εκτοξεύσαν μάρμαρα και πέτρες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χημικά και χειρομβοβίδες κρότου-λάμψης.

Παράλληλα, έξω από την αμερικανική πρεσβεία όπου ήταν το μεγάλο μπλγκ των φοιτητών εκτοξεύθηκαν πέτρες, αλλά και μία μολότοφ, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χημικών. Για αρκετή ώρα, γινόταν "κλεφτοπόλεμος" αντιεξουσιαστές και ΜΑΤ, καθώς ενώ αρχικά οι νεαροί κατευθύνθηκαν προς τη Λ.Αλεξάνδρας με προορισμό το Πολυτεχνείο, στη συνέχεια έφυγαν προς τη Μεσογείων όπου επίσης επικράτησε ένταση.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 48 προσαγωγές.

Επεισοδιακή ήταν και η εξέλιξη της πορείας, όταν μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, έξω από τη Βουλή, σε μία προσπάθεια να προηγηθούν, "μπλόκαραν" τον κύριο όγκο των διαδηλωτών με συνέπεια η κεφαλή της πορείας με τη Σημαία να κατευθυνθεί προς την αμερικανική πρεσβεία, χωρίς τη συνοδεία του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων.

Νωρίτερα επικράτησει ένταση στη συμβολή των οδών Δραγατσανίου και Σταδίου μεταξύ νεαρών φοιτητών της ΠΑΣΠ και αναρχικών με ρίψεις καπνογόνων,χωρίς ωστόσο η κατάσταση να λάβει διαστάσεις.

Ικανοποίηση εξέφρασε η φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ για την εξέλιξη της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου και ο γ.γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Γρηγόρης Τασούλας επισκέφθηκαν την ΓΑΔΑ για να συγχαρούν τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στα μέτρα.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε υπερήφανος, γιατί, όπως είπε, δεν έπεσε ούτε μία μολότοφ, παρά τα επεισόδια που σημειώθηκαν από μικρή ομάδα νεαρών, και η πορεία για το Πολυτεχνείο εξελίχθηκε με ειρήνη και ασφάλεια. Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ αυτοί που δημιούργησαν τα επεισόδια ήταν πολλοί λίγοι και δεν πήραν έκταση λόγω της αυτοκυριαρχίας των αστυνομικών.

Συνεχής ενημέρωση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή