Καιρός: Έρχεται βαρύς χειμώνας - Τι φέρνει η Πολική Δίνη στην Ευρώπη

Η χιονοκάλυψη της Σιβηρίας τον Οκτώβριο αποτελεί βασικό παράγοντα για έναν πιο ψυχρό χειμώνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Καιρός: Έρχεται βαρύς χειμώνας - Τι φέρνει η Πολική Δίνη στην Ευρώπη
2'

Νέα δεδομένα και μελέτες δείχνουν τον σημαντικό ρόλο που θα παίξει μία μεγαλύτερη χιονοκάλυψη του Οκτωβρίου σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, στη διαμόρφωση του καιρού κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η ανάλυση του Severe Weather Europe για τον καιρό που θα κάνει τον χειμώνα στην Ευρώπη εξηγεί πως έμμεσα η πολική δίνη, δημιουργεί μια μακροπρόθεσμη επίδραση στον καιρό που θα έχει τον χειμώνα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Με απλά λόγια όλα δείχνουν ότι η χιονοκάλυψη της Σιβηρίας, θα φέρει βαρύ χειμώνα.

Όπως εξηγεί η μελέτη που επεξεργάστηκε το www.weatherforattica.gr«Η Πολική Δίνη είναι πολύ σημαντική ακόμα και πριν μπούμε στον χειμώνα. Πολλοί παράγοντες μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση. Ένας σημαντικός παράγωντας που τα φθινοπωρινά καιρικά μοτίβα μπορούν να επηρεάσουν την Πολική Δίνη είναι η μεγάλη χιονοκάλυψη πάνω από τη Σιβηρία.

problepsixionoptwsewn_6d734.jpg

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μεγάλη έκταση της χιονοκάλυψης τον Οκτώβριο πάνω από τη συγκεκριμένη περιοχή εξασθενεί τη στρατοσφαιρική Πολική Δίνη σε μεταγενέστερη περίοδο. Με άλλα λόγια, μεγαλύτερη χιονοκάλυψη τον Οκτώβριο μπορεί να σημαίνει έναν ψυχρότερο χειμώνα και περισσότερες χιονοπτώσεις στην Ευρώπη αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κοιτώντας τα χρόνια με υψηλή χιονοκάλυψη, παρατηρούμε τάση για αυξημένη πίεση στη στρατόσφαιρα. Αυτό σημαίνει μια πιο αδύναμη Πολική Δίνη και μια ασθενέστερη κυκλοφορία στα χαμηλότερα επίπεδα. Ένα τέτοιο μοτίβο βοηθά στην απελευθέρωση του ψυχρού αέρα από τις πολικές περιοχές προς την επιφάνεια.

Πρόβλεψη χιονοπτώσεων

Απομένουν ακόμα σχεδόν δύο εβδομάδες για αυτόν τον μήνα, και η πρόβλεψη ανωμαλιών πίεσης 7-11 ημερών δείχνει ένα καλό μοτίβο για περαιτέρω χιονοκάλυψη στη Σιβηρία. Προβλέπεται μια ευρεία περιοχή χαμηλής πίεσης στην περιοχή, η οποία θα φέρει περισσότερες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις.

Κοιτάζοντας την πρόβλεψη μεταβολής του βάθους χιονιού για 16 ημέρες, βλέπουμε σημαντική αύξηση στο βάθος και την έκταση του χιονιού. Οι μπλε αποχρώσεις υποδεικνύουν αύξηση του βάθους χιονιού. Όλες οι περιοχές από τη Βόρεια Αμερική έως τη Σιβηρία θα επεκτείνουν την χιονοκάλυψη.

xionia2_49efd.jpg

Ωστόσο, αυτό που δεν μπορούμε να δούμε από αυτή την πρόβλεψη είναι η απόκλιση από την κανονική έκταση για αυτή την εποχή. Θα μπορέσουμε να δούμε τις ανωμαλίες από την ανάλυση όταν αυτές θα είναι διαθέσιμες, δίνοντάς μας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του πιθανού ρόλου/επίδρασης της χιονοκάλυψης του Οκτωβρίου φέτος».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή