Κορονοϊός: Οι «δύο πανδημίες»- Τα κρούσματα υποχωρούν στη Δύση, ενώ οι φτωχές χώρες υποφέρουν

Μετά την Ινδία που υποφέρει από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, θα έρθει πιθανότατα η σειρά της Αφρικής, προειδοποιούν αναλυτές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς τα πλούσια έθνη δεν παραδίδουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο εμβόλια με το ρυθμό που θα έπρεπε - και αποφασίζουν έτσι ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.  

Κορονοϊός: Οι «δύο πανδημίες»- Τα κρούσματα υποχωρούν στη Δύση, ενώ οι φτωχές χώρες υποφέρουν
5'

Η τελευταία εβδομάδα έφερε στο φως μια εικόνα από δύο πανδημίες. Στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, τα lockdown και οι εκστρατείες ανοσοποίησης που «τρέχουν» πλέον λόγω της μεγαλύτερης προμήθειας εμβολίων, έχουν μειώσει τις μολύνσεις και τους θανάτους. Οι οικονομίες σταδιακά ανοίγουν. Οι περιορισμοί αίρονται. Η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα, δίνοντας την εσφαλμένη εντύπωση ενός τέλους στην παγκόσμια πανδημία.

Στην πραγματικότητα, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, έχουν αναφερθεί περισσότερες μολύνσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες από ό,τι στους πρώτους έξι μήνες της πανδημίας, με τη νότια Ασία να φέρει το μεγαλύτερο βάρος.

Την προειδοποίησή του επανέλαβε η Unicef ​​. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», τόνισαν υπεύθυνοι του παγκόσμιου οργανισμού «Τα περιστατικά Covid-19 αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό σε ολόκληρη τη Νότια Ασία, ειδικά στο Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες. Ολόκληρα συστήματα υγείας θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, οδηγώντας σε πιο τραγικές απώλειες ζωής. Εκτός από τη Νότια Ασία, βλέπουμε επίσης ανησυχητικές καταστάσεις σε άλλα μέρη του κόσμου» προειδοποίησαν.

Καθώς η Ινδία έσπασε για άλλη μια φορά το παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων (414.188) και θανάτων (3.915), οι ηγέτες του κόσμου προσπαθούν να διαχειριστούν την ανάδυση ενός κόσμου…δύο ταχυτήτων και στην πανδημία.

Στην πρώτη γραμμή τίθεται το ζήτημα αύξησης της παραγωγής και της παράδοσης εμβολίων για να εξασφαλιστεί μια πιο δίκαιη διανομή, με μόνο το 0,2% των 700 εκατομμυρίων εμβολίων να έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Ο Γκόρντον Μπράουν, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, μιλώντας σε φόρουμ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις αρχές της εβδομάδας, δήλωσε: «Αυτή είναι μια ανθρωπογενής καταστροφή. Με την αποτυχία μας να επεκτείνουμε τον εμβολιασμό πιο γρήγορα σε κάθε χώρα, επιλέγουμε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει»

Θετική εξέλιξη το γεγονός οτι η εκστρατεία για την άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας έλαβε το πράσινο φως της κυβέρνησης των ΗΠΑ και -πιο απρόθυμα- της Ε.Ε. Η πραγματικότητα, όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, είνα πως η ισότητα στην πρόσβαση των εμβολίων είναι ένα θέμα πιο περίπλοκο.

Η πρόσφατη καταστροφική επανεμφάνιση του κορονοϊού στη Νότια Ασία, και ειδικότερα στην Ινδία και το Νεπάλ, οφείλεται σε πιο σύνθετους παράγοντες από την απλή έλλειψη εμβολίων, ιδίως στην Ινδία, όπου το Ινστιτούτο Serum, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, έχει ήδη λάβει άδεια για την παραγωγή του εμβολίου AstraZeneca.

Η εξάπλωση του ιού σε εθνικό επίπεδο και εντός των χωρών έχει να κάνει με άλλα ζητήματα, όπως δημογραφικά στοιχεία, πολιτικές αποφάσεις σχετικά με μέτρα πρόληψης και τη σχετική ισχύ ή ευθραυστότητα των συστημάτων υγείας.

Φόβοι οτι η Αφρική θα γίνει η νέα Ινδία

Όλα αυτά υπογράμμισε πρόσφατα ο ΠΟΥ, προειδοποιώντας ότι οι αφρικανικές χώρες είναι ευάλωτες σε μία κρίση παρόμοια με αυτήν που βιώνει η Νότια Ασία.

«Η καθυστέρηση στην παράδοση εμβολίων από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας που προορίζονταν για την Αφρική, η καθυστέρηση στην ανάπτυξη εμβολίων και η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, σημαίνει ότι ο κίνδυνος ενός νέου κύματος λοιμώξεων παραμένει πολύ υψηλός στην Αφρική», ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Αφρική.

Νέες παραλλαγές, όπως αυτές που εμφανίστηκαν στην Ινδία και τη Νότια Αφρική, θα μπορούσαν να εξαπολύσουν ένα «τρίτο κύμα» στην ήπειρο. Ήδη υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια στην Αίγυπτο, η οποία αυτή την εβδομάδα επέβαλε νέους αυστηρούς περιορισμούς, καθώς τα κρούσματα διπλασιάστηκαν από περίπου 500 στις αρχές Φεβρουαρίου σε πάνω από 1.000 .

Η τραγωδία στην Ινδία δεν πρέπει να συμβεί εδώ στην Αφρική, πρέπει όμως να παραμείνουμε όλοι σε επιφυλακή», δήλωσε ο Ματσιχιντίσο Μοέτι, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ.

Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί μόνο οι μισές από τις 37 εκατομμύρια δόσεις που έχουν παραδοθεί στην Αφρική. Η Αφρική αντιπροσωπεύει τώρα μόνο το 1% των δόσεων εμβολίων που χορηγούνται παγκοσμίως, δήλωσε ο ΠΟΥ, από 2% πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς τα προγράμματα διανομής εμβολίων άλλων περιοχών προχωρούν πολύ πιο γρήγορα.

Οι πρώτες παραδόσεις εμβολίων σε 41 αφρικανικές χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος Covax ξεκίνησαν τον Μάρτιο, αλλά μέχρι στιγμής εννέα χώρες έχουν χορηγήσει μόνο το ένα τέταρτο των δόσεων, ενώ 15 χώρες έχουν χρησιμοποιήσει λιγότερο από το ήμισυ των δόσεών τους.

Η μεγάλη ανησυχία πλέον είναι ότι τα λάθη στη διαχείριση του δεύτερου και του τρίτου κύματος μαζί με την εμφάνιση νέων και πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιο ευάλωτες χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αυτό θα προκαλούσε καταστροφή σε χώρες όπου η παροχή οξυγόνου και τα νοσοκομειακά κρεβάτια είναι εξαιρετικά περιορισμένα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη πρέπει να δράσουν γρήγορα αν κριθεί απαραίτητο. Αυτό σημαίνει αποστολή και παραγωγή εμβολίων όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και ίσως επένδυση σε παγκόσμια παρακολούθηση και διαγνωστικά τεστ . Τέλος προετοιμασία για αποστολή οξυγόνου και εξοπλισμού, αλλά και παροχή οικονομικής υποστήριξης σε περιοχές που βρίσκονται σε lockdown.

Με πληροφορίες απο Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαρδαλιάς: Ανοίγουν μουσεία, θέατρα, σινεμά - Ξεκινούν και οι συναυλίες - Όλες οι ημερομηνίες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή