Αφγανιστάν ώρα μηδέν: Αυξάνεται η βία από τους Ταλιμπάν- Αγωνιώδης επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ
Οι αναφορές για βιαιότητες από τους Ταλιμπάν αυξάνονται, ενώ επιταχύνονται οι ρυθμοί στην επιχείρηση εκκένωσης της Καμπούλ.
Στοιχεία και αναφορές για φόνους, συλλήψεις, εκβιασμούς, βιαιότητες κ.α. από τους Ταλιμπάν έρχονται από το Αφγανιστάν, παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις από τους ισλαμιστές πως δεν θα επιδιώξουν αντίποινα και εκδικητικές ενέργειες σε βάρος των αντιπάλων τους.
Η κατάσταση στην Καμπούλ παραμένει χαοτική, ενώ έχουν υπάρξει αναφορές για Ταλιμπάν που πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα ψάχνοντας άτομα που είχαν συνεργαστεί με την προηγούμενη κυβέρνηση ή με χώρες της Δύσης, καθώς για βασανιστήρια και φόνους μελών μιας μειονότητας μετά από την κατάληψη χωριού τον προηγούμενο μήνα.
Φόβοι για έξαρση της βίας - Σε εξέλιξη η εκκένωση
Μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας είπαν ότι ερευνητές της οργάνωσης μίλησαν με μάρτυρες στην επαρχία Γκάζνι οι οποίοι είπαν ότι οι Ταλιμπάν σκότωσαν εννιά άνδρες Χαζάρα στο χωριό Μουνταράχτ στις 4-6 Ιουλίου. Οι Χαζάρα είναι σιίτες που είχαν διωχθεί στο παρελθόν από τους Ταλιμπάν και που τα τελευταία χρόνια είχαν σημειώσει μεγάλη πρόοδο από άποψης μόρφωσης και κοινωνικής εξέλιξης.
Σε ένα άλλο περιστατικό, Ταλιμπάν σκότωσαν έναν συγγενή Αφγανού δημοσιογράφου που εργαζόταν για τη Deutsche Welle, τον οποίο έψαχναν στο δυτικό Αφγανιστάν. Επίσης, το δίκτυο μετέδωσε πως έγιναν επιδρομές στα σπίτια άλλων τριών δημοσιογράφων του.
Ακόμη, υπάρχουν αναφορές για νεκρούς διαδηλωτές σε διάφορες πόλεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς και για ξυλοδαρμούς και εκφοβισμό ανθρώπων που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα- μεταξύ των οποίων και άτομα γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Ο Aμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε την Πέμπτη ότι περίπου 50.000-65.000 Αφγανοί μπορεί να κινδυνεύουν από το νέο καθεστώς, και στρατιωτικοί ηγέτες της Δύσης δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απομάκρυνση αυτών που θέλουν να φύγουν. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε την Παρασκευή ότι περίπου 18.000 άνθρωποι είχαν φυγαδευτεί αεροπορικώς από το αεροδρόμιο της Καμπούλ από την προηγούμενη Κυριακή που οι Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Σε άλλη σχετική αναφορά, αξιωματούχος της Συμμαχίας έκανε λόγο για απομάκρυνση 12.000 ξένων και Αφγανών που εργάζονταν για πρεσβείες και διεθνείς οργανώσεις αρωγής, υπογραμμίζοντας πως «η διαδικασία εκκένωσης είναι αργή, καθώς είναι επικίνδυνη, επειδή δεν θέλουμε οποιαδήποτε μορφή συγκρούσεων με μέλη των Ταλιμπάν ή πολίτες που βρίσκονται έξω από το αεροδρόμιο». Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εντός και γύρω από το αεροδρόμιο από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν, ενώ οπλισμένα μέλη του ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκονται γύρω από αυτό καλούν όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ωστόσο οι περισσότεροι Αφγανοί δεν είναι σε θέση να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, και αυτοί που ίσως κινδυνεύουν δεν έχουν «ξεκάθαρο» δρόμο διαφυγής, ανέφερε την Παρασκευή η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ. Η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της UNHCR, κάλεσε τις γειτονικές χώρες να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά για να επιτρέπουν σε ανθρώπους να ζητήσουν άσυλο, στο πλαίσιο αυτού που χαρακτήρισε ως εξελισσόμενη κρίση.
Οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να κυβερνήσουν - Τι λένε για τις καταγγελίες
Από πλευράς των Ταλιμπάν, αξιωματούχος τους υποστήριξε στο Reuters ότι θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους και θα διερευνήσουν αναφορές για αντίποινα και ωμότητες- προσθέτοντας πως η οργάνωση ετοιμάζει ένα νέο μοντέλο για τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν, που θα είναι έτοιμο εντός εβδομάδων. Επίσης, σχετικά με το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είπε πως «η Δύση θα μπορούσε να έχει σχεδιάσει καλύτερα την εκκένωση».
Στο μεταξύ, ο συνιδρυτής και δεύτερος στην ιεραρχία των Ταλιμπάν, μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, έφτασε στην Καμπούλ για συνομιλίες με άλλα μέλη του ισλαμιστικού κινήματος και πολιτικούς για την δημιουργία μιας νέας αφγανικής κυβέρνησης.
«Θα βρίσκεται στην Καμπούλ για να συναντήσει εκπροσώπους των τζιχαντιστών και πολιτικούς για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος των Ταλιμπάν. Ο μουλάς Μπαραντάρ επέστρεψε την Τρίτη, δύο ημέρες μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, προερχόμενος από το Κατάρ, όπου ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματός τους.Ειδικότερα, είχε αφιχθεί στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν. Η πόλη αυτή ήταν το κέντρο της εξουσίας των Ταλιμπάν μεταξύ του 1996 και του 2001. Στην ομώνυμη επαρχία γεννήθηκε εξάλλου το κίνημα αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτοί είναι οι 7 σκιώδεις αρχηγοί των Ταλιμπάν που αναμένεται να κυβερνήσουν το Αφγανιστάν
Ο Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, ο οποίος γεννήθηκε στην επαρχία Ουρουζγκάν, στο νότιο Αφγανιστάν, και μεγάλωσε στην Κανταχάρ, είναι ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν μαζί με τον μουλά Ομάρ, ο οποίος πέθανε το 2013. Όταν συνελήφθη το 2010 στο Καράτσι, στο Πακιστάν, ήταν ο στρατιωτικός επικεφαλής των Ταλιμπάν. Το 2018 αφέθηκε ελεύθερος. Ως πρόσωπο που είναι σεβαστό μεταξύ των υποστηρικτών διαφόρων τάσεων των Ταλιμπάν, ο Μπαράνταρ διορίστηκε στη συνέχεια επικεφαλής του πολιτικού τους γραφείου που βρισκόταν στο Κατάρ.
Η αντίδραση της Δύσης - Εκτεθειμένος ο Τζο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, παραδέχτηκε ότι η τεράστια επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν δεν είναι χωρίς κίνδυνο απωλειών.
Μιλώντας στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν απομακρύνει 13.000 ανθρώπους ως τότε, σε μια από τις «μεγαλύτερες, πιο δύσκολες επιχειρήσεις αερομεταφοράς στην ιστορία». Ωστόσο η δήλωσή του πως οι Αμερικανοί που εκκενώνονταν δεν παρεμποδίζονταν από τους Ταλιμπάν ερχόταν σε αντίθεση με αυτά που είπε ο υπουργός Άμυνάς του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Politico: «Συμβαίνει στα αλήθεια»- Ο απόλυτος αιφνιδιασμός της κυβέρνησης των ΗΠΑ με το Αφγανιστάν
Παρόλα αυτά, διαβεβαίωσε πως «όποιος Αμερικανός θέλει να επιστρέψει πίσω, θα σας φέρουμε πίσω», υπογραμμίζοντας πως η εκκένωση των Αμερικανών πολιτών αποτελούσε προτεραιότητα.
«Μην έχετε αυταπάτες, αυτή η επιχείρηση εκκένωσης είναι επικίνδυνη. Περιλαμβάνει κινδύνους για τις ένοπλες δυνάμεις μας και διεξάγεται υπό δύσκολες συνθήκες» τόνισε. «Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ποια θα είναι η τελική έκβαση ή ότι θα είναι χωρίς ρίσκο ή απώλειες. Μα ως αρχηγός του κράτους, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα κινητοποιήσω κάθε απαιτούμενο πόρο. Σημειώνεται πως ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, σε ενημέρωση κοινοβουλευτικών την Παρασκευή είπε ότι Αμερικανοί που προσπαθούσαν να φύγουν από το Αφγανιστάν είχαν ξυλοκοπηθεί από μαχητές των Ταλιμπάν.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ασχολήθηκαν με το θέμα της εκκένωσης σε σύσκεψή τους την Παρασκευή, όπου εξέφρασαν ανησυχία για τις εξελίξεις και ζήτησαν άμεσο τερματισμό της βίας. Επίσης, υπογράμμισαν πως δεν θα επιτραπούν οι απειλές από κανέναν τρομοκράτη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το ΝΑΤΟ ανέστειλε κάθε υποστήριξη προς τις αφγανικές αρχές».
Επιπροσθέτως, σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους ότι «το άμεσο καθήκον τώρα είναι να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας να συνεχίσουμε την ασφαλή αποχώρηση των πολιτών μας, υπηκόων χωρών εταίρων και Αφγανών σε κίνδυνο, ιδίως εκείνων που βοήθησαν τις προσπάθειές μας. Καλούμε όσους έχουν θέσεις εξουσίας στο Αφγανιστάν να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και μεθοδική αναχώρησή τους, μεταξύ άλλων μέσω του διεθνούς αεροδρομίου "Χαμίντ Καρζάι" στην Καμπούλ. Όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης, θα διατηρούμε τον στενό επιχειρησιακό μας συντονισμό μέσω των συμμαχικών στρατιωτικών μέσων στο διεθνές αεροδρόμιο "Χαμίντ Καρζάι"».
Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνεται η 4η δόση στους δικαιούχους