Πόλεμος στην Ουκρανία: Η επόμενη μέρα μετά τις συναντήσεις στην Αττάλεια
Πόλεμο στην Ουκρανία: «Η αποτυχία των συνομιλιών στην Αττάλεια σημαίνει συνέχιση των εχθροπραξιών», έλεγε υψηλόβαθμη πηγή στο Newsbomb.gr μετά των τέλος της συνάντησης του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και του υπουργού εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμιτρο Κουλέμπα.
Η αλήθεια είναι ότι δόθηκε μια ευκαιρία στη διπλωματία να λειτουργήσει αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Οι Ουκρανοί έθεσαν το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα, αλλά ούτε σε αυτό υπήρξε συμφωνία. «Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία» είπε με νόημα ο Ουκρανός υπουργός εξωτερικών, υπονοώντας ότι ο μοναδικός που πραγματικά μπορεί να αποφασίζει είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η μόνη πρόοδος, σύμφωνα με τον Κουλέμπα είναι ότι συμφώνησαν να ξαναμιλήσουν με τον Λαβρόφ, χωρίς όμως να προσδιοριστεί πότε και εάν θα είναι πάλι πρόσωπο με πρόσωπο.
Από την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας δεν χρησιμοποίησε καθόλου μα καθόλου διπλωματική γλώσσα. Αποκήρυξε όλες τις επικρίσεις που έχει δεχθεί η ρωσική πλευρά και κατηγόρησε τη Δύση για όσα συμβαίνουν τώρα στην Ουκρανία.
«Η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να υπονομεύσει τη Ρωσία η οποία βρίσκεται υπό απειλή για αυτό και δεν μπορούμε να βασιστούμε ξανά στη Δύση ποτέ στο μέλλον καθώς συμπεριφέρεται επικίνδυνα».
Συμπληρώσαμε ήδη 15 ημέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και η εικόνα που υπάρχει στην Αθήνα είναι ότι το Κρεμλίνο πιέζεται να αναζητήσει κάποια έξοδο από τον πόλεμο καθώς , δεν έχει καταλάβει καμία πόλη και έχει βρίσκει μεγάλη αντίσταση στο να καταλάβει το Κίεβο.
Την ίδια ώρα είναι αντιμέτωπη με τις οικονομικές κυρώσεις, με απώλεια ανθρώπινων ζωών και διεθνή απομόνωση. Ο αποκλεισμός της από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που επέφεραν οι κυρώσεις αφόπλισε πολλά από τα μέτρα προστασίας που είχε λάβει η ρωσική οικονομία.
Κερδισμένη από αυτή τη συνάντηση είναι σίγουρα η Τουρκία η οποία και φιλοξένησε τη συνάντηση ενώ παρών στις συνομιλίες ήταν και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δικαίως διεκδικεί τον ρόλο του διαμεσολαβητή και εκτίμησε ότι ήταν σημαντικό που υπήρξε μια πρώτη επαφή και μάλιστα χωρίς εντάσεις.
Μια ημέρα μετά τη Αττάλεια και οι αναλυτές λένε ότι η γεωστρατηγική αξία της Άγκυρας έχει αυξηθεί και την βλέπουμε να προσπαθεί να τηρήσει μια κατάσταση εξισορρόπησης μεταξύ Δύσης και Μόσχας , ίσως και προσφοράς καλών υπηρεσιών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές. Άλλωστε η Ρωσία διαχρονικά κυρίως λόγω της γεωγραφίας αποτελεί ένα επίφοβο ανταγωνιστή αλλά και ευκαιριακό εταίρο. Μια ρωσική νίκη θα αναβάθμιζε τη σημασία της Τουρκίας.
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ναυάγιο» μετά τη συνάντηση στην Αττάλεια - Τι δήλωσαν Λαβρόφ, Κουλέμπα