Ουκρανία: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολέμου με προδιαγεγραμμένο τέλος

Το απόλυτο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Η κατάσταση στη Μαριούπολη και στο Κίεβο είναι δραματική ενώ όπως όλα δείχνουν ο Πούτιν είναι ανυποχώρητος παρά τις πιέσεις που δέχεται από τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί του. Το «παραδώσου» του Μπένετ στον Ζελένσκι - «Μόνο ισοπεδωμένο θα πέσει το Κίεβο» λέει ο Ουκρανός πρόεδρος

Ουκρανία: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολέμου με προδιαγεγραμμένο τέλος
AP Photo/Felipe Dana
3'

Όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενη αρθρογραφία οι Ρώσοι δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν σε κάποια διαδικασία διαπραγματεύσεων, αφού η επικράτηση τους στο πεδίο της μάχης είναι ισχυρή, παρά την αντίσταση των Ουκρανικών δυνάμεων κι αυτό το γνώριζαν όλοι πριν ακόμα ξεκινήσει ο πόλεμος. Και οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις της Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά και οι ίδιοι οι Ουκρανοί ήξεραν και ξέρουν ότι το τέλος αυτού του πολέμου είναι προδιαγεγραμμένο, πριν ακόμα αρχίσει. Παρόλα αυτά, άπαντες άφησαν την κατάσταση να οδηγηθεί στα άκρα, ενώ πρακτικά θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη βία με διπλωματικά μέσα.

Τώρα, ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι εγκλωβισμένος σε μια στρατηγική η οποία δεν μπορεί να του εξασφαλίσει κανένα διπλωματικό όπλο ή επιχείρημα σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για να ελαφρύνει τη «συνθηκολόγηση» υπέρ της χώρας και του λαού του. Παρόλα αυτά γίνονται προσπάθειες να βρεθεί έστω μια χαραμάδα κατάπαυσης του πυρός. Η τελευταία μεσολάβηση είναι αυτή του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ ο οποίος φέρεται να συμβούλεψε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δεχτεί την προσφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου - ο οποίος περιλαμβάνει πολλές ουκρανικές θυσίες - σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης που επικαλείται η Jerusalem Post.

Οι Ουκρανοί βέβαια διαψεύδουν ότι ο Μπένετ είπε στον Ζελένσκι να παραδοθεί, ενώ σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ζελένσκι δεν ακολούθησε τη συμβουλή του Μπένετ. Η πηγή των Ισραηλινών υποστήριξε ότι το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του Μπένετ. «Αν ήμουν στη θέση σας, θα σκεφτόμουν τις ζωές του λαού μου και θα δεχόμουν την προσφορά», φέρεται να είπε ο Μπένετ. Η απάντηση του Ζελένσκι ήταν σύντομη: «Σε ακούω», είπε. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η συμβουλή δεν άρεσε στον Ουκρανό πρόεδρο και τους ανθρώπους του. «Ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η προσφορά του Πούτιν είναι μόνο η αρχή». Ο Ζελένσκι λοιπόν απορρίπτει την πρόταση του Ισραηλινού λέγοντας ότι «το Κίεβο θα πέσει μόνο ισοπεδωμένο», αλλά ταυτόχρονα ζητά την εμπλοκή των Αμερικανών στις διαπραγματεύσεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει πρόθυμος να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ακόμα και στο Ισραήλ, αλλά προφανώς εννοεί επί μηδενικής βάσεως, ξέροντας πως κάτι τέτοιο αποτελεί ουτοπία τη στιγμή που οι Ρώσοι έχουν φτάσει μέχρι το Κίεβο. Συζήτηση επί «μηδενικής βάσης» δεν μπορεί να υπάρξει.

Κάπου εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι και οι ΗΠΑ οι οποίες τώρα δηλώνουν έτοιμες να λάβουν διπλωματικά μέτρα τα οποία θα εκτιμήσει ως χρήσιμα η Ουκρανία. Αυτό ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας κατ’ αυτό τον τρόπο στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εάν υπάρχουν διπλωματικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε τα οποία η ουκρανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ήταν χρήσιμα, είμαστε έτοιμοι να τα λάβουμε», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε για να θέσουμε τους Ουκρανούς στην ισχυρότερη δυνατή διαπραγματευτική θέση, μεταξύ άλλων αυξάνοντας την πίεση στη Ρωσία με την επιβολή σοβαρού κόστους και με την παροχή βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας ώστε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αμυνθούν». Βέβαια, το ποια είναι τα ισχυρά διπλωματικά μέτρα που θα καταστήσουν δυνατή την διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας είναι ένα ερώτημα χωρίς απάντηση. Όπως απάντηση δεν υπάρχει και στο ερώτημα: «Αφού η Δύση είχε ισχυρά διπλωματικά επιχειρήματα γιατί δεν τα έδινε στον Ζελένσκι πριν την εισβολή;».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή