Ουκρανία: Οι ΗΠΑ καθηλώνουν 100 αεροσκάφη - Ανάμεσά τους το τζετ του Αμπράμοβιτς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχεδόν 100 αεροπλάνα με δεσμούς με τη Ρωσία έχουν ουσιαστικά καθηλώσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ανάμεσά τους και ένα πολυτελές τζετ που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

O Ρομάν Αμπράμοβιτς
O Ρομάν Αμπράμοβιτς
ΑΡ
2'

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είπε ότι τα αεροπλάνα παραβιάζουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία. Η παροχή υπηρεσιών σε αυτά τα αεροσκάφη οπουδήποτε στον κόσμο - συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας - μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα και πιθανή φυλάκιση, αναφέρει.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει αεροσκάφη που εκμεταλλεύονται ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Aeroflot. Ενώ τα περισσότερα είναι αεροσκάφη Boeing, στον κατάλογο περιλαμβάνεται επίσης ένα ιδιωτικό αεροσκάφος Gulfstream που ανήκει στον Αμπράμοβιτς -τον σημερινό ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

Ο Ρώσος μεγιστάνας ήταν μεταξύ των επτά ολιγαρχών στους οποίους επέβαλε κυρώσεις η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου νωρίτερα αυτόν τον μήνα ως απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο 55χρονος Αμπράμοβιτς φέρεται να έχει ισχυρούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που ο ίδιος έχει αρνηθεί. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο είπε ότι οποιαδήποτε εργασία ανεφοδιασμού, συντήρησης ή επισκευής οποιουδήποτε από τα αναφερόμενα αεροσκάφη - καθώς και η παροχή ανταλλακτικών - παραβιάζει τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ.

Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο είπε ότι η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στον «βίαιο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας». «Δημοσιεύουμε αυτή τη λίστα για να ειδοποιήσουμε τον κόσμο οτι δεν θα επιτρέψουμε σε ρωσικές και λευκορώσους εταιρείες και ολιγάρχες να ταξιδεύουν ατιμώρητα κατά παράβαση των νόμων μας» πρόσθεσε.

Το υπουργείο είπε ότι οι παραβάτες αντιμετωπίζουν «σημαντική φυλάκιση, πρόστιμα, απώλεια εξαγωγικών προνομίων ή άλλους περιορισμούς». Οι κανονισμοί ισχύουν για κάθε αεροσκάφος που έχει περισσότερο από 25% περιεχόμενο αμερικανικής προέλευσης που επανεξήχθη στη Ρωσία μετά την έναρξη ισχύος των νέων ελέγχων στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

«Αποτρέποντας αυτά τα αεροσκάφη να λάβουν οποιαδήποτε υπηρεσία, οι διεθνείς πτήσεις από τη Ρωσία με αυτά τα αεροσκάφη ουσιαστικά καθηλώνονται», προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Ντον Γκρέιβς είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελπίζει ότι η κίνηση αυτή θα υπογραμμίσει την αυξανόμενη απομόνωση της Ρωσίας από την παγκόσμια οικονομία.

«Οι ενέργειές μας δεν είναι άσκοπες λέξεις ή νεκρά γράμματα στη σελίδα», είπε. «Έχουν πραγματικά δόντια και καθώς ο φαύλος πόλεμος του Πούτιν συνεχίζεται, θα συνεχίσουν να δαγκώνουν σκληρότερα τη ρωσική και τη λευκορωσική οικονομία». Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν ήδη απαγορεύσει στα ρωσικά αεροσκάφη να επιχειρούν στον εναέριο χώρο τους, αναγκάζοντας τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να εγκαταλείψουν σε μεγάλο βαθμό τα διεθνή τους δρομολόγια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή