Κερδίζει τον πόλεμο του φυσικού αερίου ο Πούτιν; Ποιες χώρες είναι έτοιμες να πληρώσουν σε ρούβλια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Eνεργειακoί κολοσσοί της ΕΕ προετοιμάζονται να εκπληρώσουν τους όρους του Πούτιν και να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο. Δημοσίευμα των Financial Times 

Φουντώνει ο ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας-Δύσης
Φουντώνει ο ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας-Δύσης
A.P
4'

Μεγάλοι Ευρωπαίοι προμηθευτές του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Μόσχας και να πληρώσουν σε ρούβλια.

Ο «ενεργειακός πόλεμος» ξεκίνησε όταν Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα στο τέλος Μαρτίου σύμφωνα με το οποίο οι αγοραστές φυσικού αερίου από τα λεγόμενα «μη φιλικά» έθνη στα οποία περιλαμβάνεται όλη η ΕΕ, έπρεπε να πληρώνουν σε ρούβλια μέσω της Gazprombank.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο που πρότεινε το Κρεμλίνο, κάτι που οι επικριτές θεωρούν ότι έρχεται σε αντίθεση με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απειλεί την ενότητά της και εξασφαλίζει δισεκατομμύρια σε μετρητά για τη ρωσική οικονομία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Εταιρείες διανομής αερίου σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι στην τράπεζα Gazprombank, τον τραπεζικό κλάδο της Gazprom, στην Ελβετία ώστε να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο ρωσικό εθνικό νόμισμα, σύμφωνα με πηγές κοντά στις σχετικές προετοιμασίες.

Μεταξύ των ομίλων αυτών βρίσκονται δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού αερίου: Η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ στη Γερμανία, και η OMV που εδρεύει στη Βιέννη. Όπως λένε οι συγκεκριμένες πηγές, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Gazprom και των Ευρωπαίων αγοραστών έχουν ενταθεί, καθώς οι προθεσμίες πληρωμής πλησιάζουν.

Ομοίως η ιταλική Eni, άλλος ένας κύριος πελάτης της Gazprom, εξετάζει της επιλογές της σύμφωνα με δύο πηγές κοντά στις συζητήσεις. Η κρατική εταιρεία έχει διορία έως τα τέλη Μαΐου για να αποφασίσει τι θα κάνει.Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλι στην Gazprombank JSC, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις ρωσικές απαιτήσεις , μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με το Βloomberg τέσσερις ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια ενώ άλλοι δέκα έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank που προσφέρει «παράθυρο» για να συνεχισθούν κανονικά οι παραγγελίες.

Ρήγμα στην ΕΕ

Οι νέες εξελίξεις δημιουργούν χάσμα στους κόλπους της ΕΕ, η οποία προμηθεύεται το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, η οποία εξαρτάται από αυτές τις πωλήσεις και η οποία δεν μπορεί εύκολα να μεταφέρει τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές στις ασιατικές αγορές.

Ωστόσο, τουλάχιστον έξι διπλωμάτες της ΕΕ αντέτειναν ότι οι οδηγίες των Βρυξελλών ήταν κάθε άλλο παρά σαφείς - και αντίθετα υπονομεύουν ενδεχομένως την ενότητα της ΕΕ στο θέμα.

Στην οδηγία που εκδόθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Επιτροπή είπε ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank (όπως ζητήθηκε από τη Μόσχα) για να πραγματοποιήσουν πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ευρώ ή δολάρια (όπως ορίζεται στα συμβόλαιά τους) και στη συνέχεια να εκδώσουν μια δήλωση ότι η υποχρέωση πληρωμής τους λήγει με την κατάθεση κεφαλαίων. Αυτό αφήνει οποιαδήποτε μεταγενέστερη μετατροπή σε ρούβλια στα ρωσικά χέρια.

Ωστόσο, το ρωσικό διάταγμα θεωρεί ότι οι υποχρεώσεις πληρωμής εκπληρώνονται μόνο αφού ολοκληρωθεί η μετατροπή του νομίσματος.

Η Γερμανία «γεμίζει τα πολεμικά ταμεία της Ρωσίας»

Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικής ενέργειας τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα η Ρωσία κέρδισε συνολικά 65,8 δις δολάρια από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα για τις κινήσεις των πλοίων, την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των ροών αερίου μέσω αγωγών και εκτιμήσεις με βάση το ιστορικό μηνιαίο εμπόριο, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η Γερμανία πλήρωσε στη Ρωσία περίπου 9,1 δισ. ευρώ για παραδόσεις ορυκτών καυσίμων κατά τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου .

Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολίασε τις εκτιμήσεις και αρνήθηκε να δώσει δικά της στοιχεία.

Διαβάστε επίσης:

«Φουντώνει» ο ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας-Δύσης: Πούτιν και φυσικό αέριο δοκιμάζουν τη συνοχή της ΕΕ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή