Στέψη βασιλιά Καρόλου: «God Save the King» - Παράδοση και λάμψη με το βλέμμα στον 21ο αιώνα

Βασιλιάς Κάρολος: Οι σάλπιγγες ήχησαν μέσα στο μεσαιωνικό αβαείο και οι παριστάμενοι φώναξαν «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά!» (God Save the King) - Ένα ταξίδι επτά δεκαετιών - Οι… καινοτομίες - Οι διαμαρτυρίες και η επόμενη ημέρα

Στέψη βασιλιά Καρόλου: «God Save the King» - Παράδοση και λάμψη με το βλέμμα στον 21ο αιώνα
(Photo by Sebastien Bozon - WPA Pool/Getty Images)
8'

Μετά και την στέψη του ο Κάρολος αναλαμβάνει και επίσημα τον ρόλο του νέου μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας (14 άλλων χωρών), τερματίζοντας μια αναμονή άνω των 70 ετών, τη μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλον διάδοχο στη βρετανική ιστορία.

Ο ρόλος αυτός μπορεί να είναι δύσκολος για τον ίδιο, αφού η μητέρα του ήταν εξαιρετικά δημοφιλής, όμως άφησε πίσω της μια βασιλική οικογένεια με τη φήμη της αμαυρωμένη και τις σχέσεις τεταμένες. Επιπλέον, οι οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Βρετανία μετά το Brexit είναι ιδιαίτερα δύσκολη και βέβαια ας μην ξεχνάμε το... Megxit!

Από σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτές τις προκλήσεις σε ηλικία 74 ετών (ο γηραιότερος μονάρχης που αναλαμβάνει τον θρόνο εδώ και χίλια χρόνια). Στο πλευρό του, η δεύτερη σύζυγός του, η Καμίλα, που ακόμη διχάζει την κοινή γνώμη, όπως και η απόφασή του να την ανακηρύξει βασίλισσα παρακούοντας ουσιαστικά την επιθυμία της βασίλισσας Ελισάβετ που της είχε δώσει τον τίτλο "βασιλική σύζυγος".

Οι επικριτές και οι υποστηρικτές

Για τους επικριτές του, ο νέος βασιλιάς είναι αδύναμος και ανεπαρκής για τον ρόλο. Τον χλευάζουν επειδή μιλάει στα φυτά και είναι παθιασμένος με την αρχιτεκτονική και το περιβάλλον, ενώ ακόμη μιλούν για τον αποτυχημένο πρώτο γάμο του με την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Οι υποστηρικτές του, από την άλλη, λένε ότι διαστρεβλώνεται η καλή δουλειά που έχει κάνει, ότι απλώς τον έχουν παρεξηγήσει και ότι σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή ήταν μπροστά από την εποχή του. Υποστηρίζουν ότι είναι ένας στοχαστικός άνθρωπος, που ανησυχεί για τους Βρετανούς όλων των τάξεων και κοινωνικών στρωμάτων. Η φιλανθρωπική οργάνωση Prince’s Trust βοήθησε πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργους νέους αφότου ιδρύθηκε, πριν από σχεδόν 50 χρόνια.

Σε κρίση η Βρετανία

Σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος αναλαμβάνει επίσημα τα ηνία σε μια δύσκολη περίοδο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια.

Ενώ η Ελισάβετ εκπροσώπησε την ανέλπιστη συγχώνευση τεσσάρων εθνοτήτων σε ένα κράτος, τη Μεγάλη Βρετανία, η Σκωτία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη βρετανική ένωση προκειμένου να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή εκδοχή της.

Η Βόρεια Ιρλανδία εκτιμά ότι το μέλλον της βρίσκεται στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ως άτυπο μέλος της Ε.Ε. Ακόμη και αν η Βρετανία δεν καταλήξει να αποτελείται μόνο από την Αγγλία και την Ουαλλία, θα χρειαστεί συνταγματική αναδιάταξη.

Η σύγχρονη Βρετανία αντιμετωπίζει όμως και κρίση ακρίβειας, μεγάλο κρατικό χρέος, πιθανή ύφεση και χρόνια υποπαραγωγικότητα.

Χάρι - Μέγκαν

Μετά την αυτοβιογραφία «Spare», ο Βασιλιάς Κάρολος αποφάσισε να κάνει έξωση στον γιο του Πρίγκιπα Χάρι και τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ από το Frogmore Cottage, όπου διέμεναν. Ήταν λίγες ημέρες μετά την πολύκροτη αυτοβιογραφία που τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ κίνησαν τις διαδικασίες για την έξωσή τους από το ακίνητο -παλάτι. Και ενώ πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ έχουν επιλέξει να ζήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η απόφαση αυτή δεν ήταν και τόσο ευχάριστη για το διάσημο ζευγάρι.

Mε τις επιθέσεις του δούκα του Σάσεξ να συνεχίζονται σε βάρος της βασιλικής οικογένειας και μετά το «Megxit», βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ετοιμάζεται να δώσει τα… κλειδιά της οικίας «Frogmore Cottage» στον πρίγκιπα Άντριου, καθώς οι κινήσεις και οι επιθέσεις προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του πρωτότοκου γιου της εκλιπούσας Ελισάβετ.

Το παλάτι σχεδιάζει να δώσει το Frogmore Cottage στον πρίγκιπα Άντριου. Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ χάνουν ουσιαστικά το μοναδικό σπίτι που τους απομείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα σπίτι πλάνα του οποίου αξιοποιήθηκαν για το ντοκιμαντέρ τους στο Netflix.

Ο λαός αποδοκιμάζει με κάθε ευκαιρία τον πρίγκιπα Άντριου

Στόχος αποδοκιμασιών έγινε ο «άτακτος» πρίγκιπας Άντριου κατά την άφιξή του στο Αββαείο για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου.

Ο αδερφός του βασιλιά, που έγινε γνωστός κυρίως για την εμπλοκή του σε σεξουαλικά σκάνδαλα, αντιμετώπισε τη λαϊκή κατακραυγή παραμένοντας εντελώς ανέκφραστος. Άλλωστε εμφανίστηκε χωρίς τη βασιλική του ιδιότητα.

Ο 63χρονος πρίγκιπας Άντριου, επισήμως ο Δούκας της Υόρκης, είναι το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ και ο δευτερότοκος γιος της.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2019 αποκαλύφθηκε η στενή φιλική σχέση του με τον ελευθέριο, καταδικασθέντα και εν τέλει αυτόχειρα παιδόφιλο Τζέφρι Έπσταϊν, ενώ εναντίον του Άντριου προσωπικά στράφηκε η Βιρτζίνια Τζιούφρι. Η οποία μήνυσε τον Άντριου για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Άντριου αποδοκιμάστηκε τόσο από τα πλήθη που παρακολουθούν την τελετή όσο και από τους χρήστες του Twitter.

Οι καινοτομίες

Αρκετές ήταν οι εκπλήξεις και οι καινοτομίες που έγιναν στην τελετή της στέψης, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, οι οποίες και έγιναν με πρωτοβουλία του ίδιου του Καρόλου.

Ειδικότερα, ήθελε μία πολυπολιτισμική και συμπεριληπτική τελετή και για πρώτη φορά διαδραμάτισαν ρόλο εκπρόσωποι άλλων εκκλησιαστικών δογμάτων, μεταξύ αυτών και του χριστιανισμού, και για πρώτη φορά υπήρξαν γυναίκες επίσκοποι και εψάλησαν μη αγγλόφωνοι ύμνοι.

Η αστυνομία προχώρησε σε 52 συλλήψεις κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σήμερα σε 52 συλλήψεις κατά τη διάρκεια επιχείρησής της στο περιθώριο της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου.

Οι συλληφθέντες κρατούνται για μια σειρά αδικημάτων, όπως διαπληκτισμός, διατάραξη της κοινής ειρήνης και συνωμοσία για πρόκληση δημόσιας όχλησης.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία του Λονδίνου αναφέρει ότι όλοι οι συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση, και υπεραμύνεται της ενέργειάς της να προχωρήσει στις συλλήψεις αυτές που επικρίθηκαν έντονα, εξηγώντας ότι είχε πληροφορίες για σχέδια διατάραξης του ιστορικού γεγονότος.

Οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν δεκάδες οικολόγους που σχεδίαζαν ενέργειες κατά μήκος της διαδρομής της βασιλικής πομπής, αλλά και τουλάχιστον έξι ακτιβιστές κατά της μοναρχίας, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του κινήματος Republic Γκράχαμ Σμιθ, οι οποίοι είχε οργανώσει διαδήλωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Διευκρινίζοντας ότι συνέλαβε 52 άτομα, τα οποία παραμένουν υπό κράτηση για διατάραξη της δημόσιας τάξης αργά το απόγευμα του Σαββάτου, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου δήλωσε ότι "είχε λάβει πληροφορίες που έδειχναν ότι οι διαδηλωτές ήθελαν να διαταράξουν τη βασιλική πομπή".

"Περιελάμβαναν πληροφορίες που έδειχναν ότι άτομα ήθελαν να επιχειρήσουν τον βανδαλισμό μνημείων με μπογιές, να παραβιάσουν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί και να διαταράξουν τις επίσημες μετακινήσεις", διευκρίνισε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Αυτό φαίνεται να παραπέμπει στο είδος των ενεργειών του οικολογικού κινήματος Just Stop Oil του οποίου ακτιβιστές συνελήφθησαν, αλλά η αστυνομία δεν εξηγεί σαφώς τη σύλληψη αντιμοναρχικών διαδηλωτών των οποίων κατασχέθηκαν τα πανό που έγραφαν "Not my King" (δεν είναι ο βασιλιάς μου).

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε εκατοντάδες αντιμοναρχικούς να διαδηλώσουν καθώς περνούσε η βασιλική πομπή, μια περιορισμένη παρουσία αλλά αδιανόητη επί βασιλείας της Ελισάβετ Β'.

Η δράση της αστυνομίας που είχε αναπτύξει περισσότερους από 11.000 αστυνομικούς σήμερα επικρίθηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το μετρό αυτό λήφθηκε λίγες ημέρες μετά την εσπευσμένη έγκριση ενός νέου αμφιλεγόμενου νόμου που ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας για να αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις.

"Έχουμε καθήκον να επεμβαίνουμε όταν οι διαδηλώσεις εξελίσσονται σε παραβατικότητα και κινδυνεύουν να προκαλέσουν σοβαρή διατάραξη", δήλωσε η Κάρεν Φίντλεϊ, η οποία συντόνιζε την αστυνομική επιχείρηση, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της αστυνομίας. "Εξαρτάται από το πώς έχει διαμορφωθεί το όλο περιβάλλον. Η στέψη είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά ανά γενιά και είναι ένα βασικό στοιχείο της αξιολόγησής μας", πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή