Τρομερή ανακάλυψη από τα βάθη του σύμπαντος: Αυτός είναι ένας από τους αρχαιότερους γαλαξίες
Ακόμη μία μοναδική ανακάλυψη από το τηλεσκόπιο James Webb της NASA.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA δίδει συνέχεια στις εντυπωσιακές του ανακαλύψεις, αυτή τη φορά καταγράφοντας έναν από τους… γηραιότερους γαλαξίες του σύμπαντος.
Παρ’ ότι φαίνεται αμυδρά στις εικόνες, καθώς μοιάζει απλώς με μία λαμπερή πορτοκαλί κηλίδα φωτός, ο γαλαξίας της Μέισι είναι κάτι σημαντικότερο από ό,τι φανταζόμαστε, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Αυτή η κηλίδα αντιπροσωπεύει την απαρχή μίας νέας εποχής για την αστρονομία, λόγω… αρχαιότητας! Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το «βασίλειο» είναι όντως ένα από τα παλαιότερα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ. Οι παρατηρήσεις της ομάδας επέδειξαν ότι ο γαλαξίας της Μέισι υπήρχε όταν το 13.8 δισεκατομμυρίων ετών σύμπαν είχε ηλικία μόλις 390 εκατομμυρίων ετών. Αυτό τον καθιστά έναν από τους τέσσερις αρχαιότερους γαλαξίες που έχουν εντοπισθεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας.
«Αυτός ο γαλαξίας υπάρχει σε μία αρκετά πρώιμη εποχή στο σύμπαν, κατά την οποία πραγματικά δεν ήμασταν σε θέση να τον δούμε χωρίς το James Webb. Αυτό ήταν το ανεξερεύνητο σύνορο, όπου πραγματικά δεν γνωρίζαμε πώς σχηματίσθηκαν οι γαλαξίες ή πώς έμοιαζαν, μέχρι όταν τούς ψάξαμε με το τηλεσκόπιο.
Όταν ήλθαν τα πρώτα δεδομένα το περασμένο καλοκαίρι, ο γαλαξίας της Μέισι ήταν ένας από τους πρώτους γαλαξίες που εντοπίσθηκαν τόσο πρώιμα», τόνισε ο Στίβεν Φίνκελσταϊν, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και βασικός ερευνητής της Cosmic Evolution Early Release Science Survey, μιλώντας στο space.com.
Το τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε τον θάνατο μακρινού αστεριού
Ακόμη ένα μοναδικό στιγμιότυπο κατεγράφη από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, αφού απαθανάτισε τα τελευταία στάδια ζωής ενός μακρινού άστρου. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές.
Στο βίντεο, φαίνεται το νεφέλωμα Messier 57, ένα πασίγνωστο αντικείμενο στον ουρανό, το οποίο βρίσκεται περίπου 2.600 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Το νεφέλωμα σχηματίσθηκε όταν ένα ετοιμοθάνατο αστέρι εκτόξευσε μεγάλο μέρος του υλικού στο διάστημα, δημιουργώντας ζωηρά χρωματιστά δαχτυλίδια, διαστελλόμενες φυσαλίδες και περίπλοκα, λεπτεπίλεπτα νέφη.
Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης από την κοντινή υπέρυθρη κάμερα του τηλεσκοπίου επιδεικνύουν όχι μονάχα τη δομή του διαστελλόμενου κελύφους του νεφελώματος, αλλά και την εσωτερική περιοχή γύρω από τον κεντρικό λευκό του νάνο, ένα πολύ πυκνό αστέρι που έχει περίπου το μέγεθος ενός πλανήτη, όπως έγραψε ο Guardian. Τα πλανητικά νεφελώματα δεν έχουν καμία σχέση με πλανήτες.
«Τα αστέρια, όπως ο ήλιος, αναμένεται να πεθάνουν ως λευκοί νάνοι, εκτινάσσοντας μεγάλο μέρος του υλικού τους και στη συνέχεια, σχηματίζουν όμορφα πλανητικά νεφελώματα, τα οποία φωτίζονται από την ακτινοβολία από τα πολύ καυτά προλευκά κεντρικά αστέρια τους», ανέφερε ο καθηγητής Μάικλ Μπάρλοου, επίτιμος καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο UCL, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας.
Οι πολύχρωμες ζώνες στο νεφέλωμα δημιουργούνται από χημικά στοιχεία, που εκπέμπουν φως σε διαφορετικά μήκη κύματος. Αναλύοντας τις εικόνες, οι αστρονόμοι ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τις πολύπλοκες διαδικασίες που δημιουργούν δομές νεφελωμάτων και τους κύκλους ζωής των αστεριών, αλλά και τα στοιχεία που εκτοξεύουν στο σύμπαν.
«Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πλήρως όλες τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, μοιάζει με κάμπια σε πεταλούδα. Το νεφέλωμα του δακτυλίου στη Λύρα είναι ένα από τα πλησιέστερα και φωτεινότερα από αυτά τα πλανητικά νεφελώματα και επομένως, ένας ιδανικός στόχος για το JWST να μελετήσει τις διαδικασίες μικρής και μεγάλης κλίμακας που λειτουργούν, προκειμένου να σχηματίσουν τις σκονισμένες μοριακές δομές που βλέπουμε σε αυτές τις εικόνες», σημείωσε ο κ. Μπάρλοου.