Συνάντηση Μπέρμποκ με ΥΠΕΞ Τουρκίας - Αιγύπτου: Απελευθέρωση ομήρων και ανθρωπιστική βοήθεια

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Οι άνθρωποι στη Γάζα στερούνται τα πάντα αυτή τη στιγμή», δήλωσε 

baerbock
Photo: AP
3'

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ συναντήθηκε χθες Σάββατο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Τουρκίας και ζήτησε να οργανωθεί άμεσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κάλεσε εκ νέου τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά.

«Οι άνθρωποι στη Γάζα στερούνται τα πάντα αυτή τη στιγμή», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ μετά τη συνάντησή της με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γάιτ στο Κάιρο και ανέφερε ότι βρίσκεται σε «συνεχείς» συζητήσεις με τα Ηνωμένα Έθνη και τους εταίρους σχετικά με το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα η ανθρωπιστική βοήθεια. Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας είναι κατάλληλο για αυτό, επισήμανε και τόνισε ότι «αποκλειστικά υπεύθυνη» για την τρέχουσα κατάσταση είναι η Χαμάς.

Σύμφωνα με την ίδια, αιχμάλωτοι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είναι και οκτώ Γερμανοί πολίτες, οι οποίοι απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης του περασμένου Σαββατοκύριακου. Η γερμανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις οικογένειες των ομήρων, δήλωσε και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.

«Είναι αθώοι άνθρωποι. Η απελευθέρωσή τους είναι απαίτηση ανθρωπιάς», σημείωσε και επανέλαβε ότι αξιοποιούνται «όλοι οι δίαυλοι» προκειμένου να συλλεχθούν πληροφορίες σχετικά με εκείνους που κρατούν τους ομήρους και καταβάλλεται «κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι αθώοι άνθρωποι θα απελευθερωθούν».

Η κυρία Μπέρμποκ είχε χθες στο Ισραήλ συνάντηση με την οικογένεια της 22χρονης Γερμανίδας Σάνι Λουκ, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται τραυματισμένη στα χέρια της Χαμάς, και με συγγενείς άλλων απαχθέντων και διαβεβαίωσε για την στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης. Ένας από τους συγγενείς της νεαρής γυναίκας, ο Βίλφριντ Γκερ, δήλωσε αργότερα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «επετράπη στις οικογένειες να πουν τις ιστορίες εκείνων που απήχθησαν και η υπουργός Εξωτερικών έχυσε μερικά δάκρυα», ενώ περιέγραψε τη συνάντηση ως «πολιτική παράσταση, στην οποία οι οικογένειες χρησιμοποιήθηκαν απλώς ως κομπάρσοι, αλλά δεν έγιναν αρκετά για να απελευθερωθούν οι όμηροι».

Στο Κάιρο η Αναλένα Μπέρμποκ συναντήθηκε και με τον τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν, με τον οποίο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, συζήτησε μεταξύ άλλων τις κοινές προσπάθειες για την απελευθέρωση των Γερμανών ομήρων και τα ζητήματα της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οι δύο υπουργοί «αντάλλαξαν πληροφορίες και συμπεράσματα από τις επαφές τους των τελευταίων ημερών». Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία. Συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή το προσεχές διάστημα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή