Τα τρακτέρ «οργώνουν» την ΕΕ εν οψει Ευρωεκλογών - «Φτάνει πια» λένε οι αγρότες στους «τεχνοκράτες»

Σε ολόκληρη την ΕΕ, αγρότες στήνουν μπλόκα, φωνάζουν συνθήματα και διαδηλώνουν στο κέντρο μεγαλουπόλεων. Γιατί όμως είναι τόσο θυμωμένοι και τι ζητούν; Οι αγροτικές κινητοποιήσεις μετατρέπονται σε μειζον πολιτικό θέμα, εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου

Aγρότες στο κέντρο του Βερολίνου
Aγρότες στο κέντρο του Βερολίνου
ΑΡ
7'

Τα τρακτέρ των αγροτών βγαίνουν μαζικά στις πρωτεύουσες της Ευρώπης και απειλούν τους ιθύνοντες. Από το Βερολίνο και το Βουκουρέστι μέχρι τη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες, αγρότες εκτονώνουν την οργή τους για τα κέρδη τους που συμπιέζονται από τον πληθωρισμό, τους μεγάλους διανομείς που μειώνουν τις τιμές της αγοράς στο όνομα της προστασίας των καταναλωτών και τις πανάκριβες «πράσινες» πολιτικές που επιβάλλουν οι Αρχές.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών και η κλιματική αλλαγή έχουν φέρει τη γεωργία στο πολιτικό προσκήνιο, καθιστώντας την ένα από τα πιο σημαντικά θέματα για τις επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου. Σε απάντηση στον αυξανόμενο διχασμό και την πόλωση και τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα «στρατηγικό διάλογο» για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ.

Γερμανία

Στη Γερμανία, χιλιάδες αγρότες οδήγησαν τα τρακτέρ τους στο Βερολίνο στις 14 Ιανουαρίου ως μέρος μιας εβδομάδας διαδηλώσεων ενάντια στα σχέδια κατάργησης των φοροελαφρύνσεων στα καύσιμα για τα αγροτικά οχήματα. Τα σχέδια αποτελούν μέρος μιας σειράς μέτρων μείωσης του κόστους που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο ως μέρος του προϋπολογισμού της γερμανικής κυβέρνησης για το 2024.

Οι αλλαγές στον προϋπολογισμό ανακοινώθηκαν μετά τα σχέδια της Γερμανίας να ανακατανείμει χρήματα που αρχικά προορίζονταν για την ανακούφιση από την Covid-19 αλλά κρίθηκαν παράνομα, δημιουργώντας μεγάλες «τρύπες». Στις 4 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση άλλαξε το αρχικό της σχέδιο, λέγοντας ότι θα διατηρηθεί η φοροαπαλλαγή για τα αγροτικά οχήματα και οι περικοπές στις φορολογικές ελαφρύνσεις ντίζελ θα κλιμακωθούν σε τρία χρόνια, αλλά οι αγρότες ζητούν πλέον πλήρη κατάργηση των σχεδίων

Γαλλία

Οι διαμαρτυρίες των Γάλλων αγροτών κλιμακώνται επίσης, με τα τρακτέρ να πλησιάζουν το Παρίσι σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τους υπουργούς να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τον αγροτικό τομέα από τον ξένο ανταγωνισμό, το αυξανόμενο κόστος και τους χαμηλούς μισθούς. Οι αγρότες έχουν απορρίψει γεωργικά απόβλητα, έχουν δημιουργήσει φράγματα από αχυρόμπαλες και έχουν προκαλέσει τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση οδηγώντας τρακτέρ κατά μήκος κεντρικών δρόμων.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανταποκριθεί στα αιτήματα των αγροτών την Παρασκευή, σε ένα από τα πρώτα κρίσιμα τεστ για τον νέο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος διορίστηκε στις 9 Ιανουαρίου. «Έχουμε βαρεθεί», είπε ο αγρότης Μπανουά Λακιού στο Associated Press την Τετάρτη, αφού ταξίδεψε από το αγρόκτημά του στη βόρεια Γαλλία στα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θεσπίζει κανόνες για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τις πληρωμές που έχουν οδηγήσει τους αγρότες στα όπλα. «Το πρόβλημα είναι οι τεχνοκράτες», είπε. «Έχουμε την κοινή λογική των αγροτών».

Ολλανδία

Οι απεργίες των αγροτών της χώρας είναι από τις πιο μακροχρόνιες και πιο ενοχλητικές για τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ολλανδοί αγρότες ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι, δεδομένου ότι η χώρα έχει τον πιο πυκνό ζωικό πληθυσμό στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat από το 2020, καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους τομείς της χώρας.

Οι διαμαρτυρίες των Ολλανδών αγροτών ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2019 μετά από πρόταση της κυβέρνησης να μειωθεί στο μισό το ζωικό κεφάλαιο της χώρας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η γεωργική ρύπανση. Οι συναθροίσεις αγροτών, τρακτέρ και μερικές φορές ζώων, έγιναν συχνό θέαμα σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ολλανδίας.

Η δημόσια υποστήριξη προς τους αγρότες ήταν τόσο μεγάλη που ένα πολιτικό κόμμα που δημιουργήθηκε το 2019 - το BoerBurgerBeweging (BBB) το Κίνημα Αγροτών-Πολιτών - ήταν ο μεγάλος νικητής στις επαρχιακές εκλογές που καθορίζουν τηις ισορροπίες στη Γερουσία. Η ολλανδική κυβέρνηση έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές από την έναρξη των διαδηλώσεων - και η χώρα δεν έχει επί του παρόντος πρωθυπουργό. καθώς δεν μπόρεσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από τότε που ο Γκέερτ Βίλντερς κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων. Οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς.

Ιταλία

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την αγροτική πολιτική της ΕΕ και το αυξημένο κόστος παραγωγής στην Ιταλία στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου. Στα περίχωρα της Βερόνα, ντόπιοι αγρότες, συνοδευόμενοι από περίπου 100 τρακτέρ, βγήκαν στους δρόμους σε μια διήμερη διαδήλωση, προκαλώντας αναστάτωση στις τοπικές μεταφορές και τις επιχειρήσεις. Κόσμος συγκεντρώθηκε επίσης στη Ρώμη, τη Μπολόνια, τη Φλωρεντία, το Μιλάνο και τη Νάπολη.

Ισπανία

Χιλιάδες αγρότες διαδήλωσαν στη Μαδρίτη στις αρχές του 2023, αφού κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σχέδια για μείωση της ποσότητας νερού που λαμβάνεται από τον ποταμό Τάγο για άρδευση γεωργικής γης στη νοτιοανατολική Ισπανία.

Η χώρα βίωσε το 2022 το πιο ζεστό έτος στην ιστορία της και οι υπουργοί είπαν ότι τα μέτρα ήταν απαραίτητα καθώς οι ταμιευτήρες έπεσαν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Επίσης, ακούγεται ότι οι Ισπανοί αγρότες αρχίζουν να διαμαρτύρονται έντονα για την αγροτική πολιτική της ΕΕ.

Πολωνία

Η κατάσταση στην Πολωνία έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον συνεχιζόμενο πόλεμο, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται ότι οι εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων έχουν προκαλέσει πτώση των τιμών, απειλώντας τις πηγές εισοδήματός τους. Αγρότες και οδηγοί φορτηγών είχαν αποκλείσει τις συνοριακές διαβάσεις, γεγονός που έθετε προκλήσεις για τη ροή βοήθειας προς την Ουκρανία. Αυτοί οι αποκλεισμοί έληξαν στις 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης

Αντιδρώντας στις διαδηλώσεις, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είπε την Τετάρτη ότι θα γίνουν συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ουκρανίας για να διασφαλιστεί ότι η αγροτική παραγωγή και η αγορά δεν απειλούνται από την «ανεξέλεγκτη εισροή αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία». Μετά από επίσκεψη στο Κίεβο, ο κ. Τουσκ είπε ότι οι ουκρανικές αρχές «δεν ενδιαφέρονται για την ανεξέλεγκτη εξαγωγή» των προϊόντων τους, αλλά θέλουν να ρυθμιστεί.

Ρουμανία

Οι Ρουμάνοι αγρότες διαμαρτύρονται με παρόμοιο τρόπο με εκείνους στην Πολωνία, αποκλείοντας τα σύνορα καθώς προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση να λύσει το ζήτημα των πιέσεων στην εγχώρια αγορά λόγω των εισαγόμενων προϊόντων από την Ουκρανία. Οι αγρότες έχουν επίσης ζητήσει από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος του ντίζελ, τα ποσοστά ασφάλισης και τα περιβαλλοντικά μέτρα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαμαρτυρίες έχουν αρχίσει να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, με την κυβέρνηση να εγκρίνει ένα πρώτο πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε με τους αγρότες. Ο πρωθυπουργός Mαρσέλ Τσιολάκου φέρεται να είπε ότι «είναι σαφές ότι οι διαμαρτυρίες ήταν δικαιολογημένες», στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Biziday.ro στις 18 Ιανουαρίου.

Ψήφισμα σε όλη την ΕΕ;

Στις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άνοιξε ένα πάνελ συζήτησης για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που θέτει η αγροτική κοινότητα σε όλο το μπλοκ των 27 εθνών. «Όλοι συμφωνούμε ότι οι προκλήσεις, χωρίς καμία αμφιβολία, αυξάνονται», είπε, είτε πρόκειται για «ανταγωνισμό από το εξωτερικό, είτε για υπερβολική ρύθμιση στο εσωτερικό, είτε για κλιματική αλλαγή, είτε για απώλεια της βιοποικιλότητας, είτε για δημογραφικό παρακμή, για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις προκλήσεις».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή