Ινδία: θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2027
Η Ινδία θα ξεπεράσει την Ιαπωνία και τη Γερμανία ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία, αναφέρουν αναλυτές
Η Ινδία θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2027 και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της πιθανότατα θα φτάσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η Global brokerage Jefferies.
Η Ινδία θα ξεπεράσει την Ιαπωνία και τη Γερμανία ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία με τα δημογραφικά στοιχεία (συνεπής προσφορά εργασίας), βελτιώνοντας τη θεσμική δύναμη και τη βελτίωση της διακυβέρνησης, δήλωσε ο Mahesh Nandurkar, αναλυτής India Equity της Jefferies.
«Τα τελευταία 10 χρόνια, το ΑΕΠ της Ινδίας έχει αυξηθεί κατά 7% CAGR σε όρους USD σε 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια - πηδώντας από την όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία. Τα επόμενα 4 χρόνια, το ΑΕΠ της Ινδίας πιθανότατα θα αγγίξει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια καθιστώντας την έτσι την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2027», δήλωσε ο Nandurkar.
Σε ποια θέση βρίσκεται τώρα η Ινδία
Η Ινδία είναι τώρα η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά μετοχών στον κόσμο με το ανώτατο όριο αγοράς πιθανόν να φτάσει τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023, είπε ο Jefferies.
Η Ινδία έχει μια σταθερή ιστορία ανάπτυξης 10 έως 12% σε όρους USD τα τελευταία 10 και 20 χρόνια, πρόσθεσε.
«Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να διατηρήσουν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία της Ινδίας. Οι έντονες τάσεις στις εγχώριες ροές μείωσαν την αστάθεια της αγοράς και η δεκαετία χαμηλή ιδιοκτησία ξένων εταιρειών προσφέρει μαξιλάρι αποτίμησης. Ο εταιρικός τομέας που εστιάζει στην RoE με 167 εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφήνει άφθονες επιλογές στους επενδυτές», δήλωσε ο Nandurkar.
«Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να διατηρήσουν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία της Ινδίας. Οι έντονες τάσεις στις εγχώριες ροές μείωσαν την αστάθεια της αγοράς και η δεκαετία χαμηλή ιδιοκτησία ξένων εταιρειών προσφέρει μαξιλάρι αποτίμησης. Ο εταιρικός τομέας που εστιάζει στην RoE με 167 εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφήνει άφθονες επιλογές στους επενδυτές», πρόσθεσε.
Μεταρρυθμίσεις: Η χρηματιστηριακή εταιρεία σημείωσε ότι η Ινδία έχει θέσει τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 τοις εκατό. Η εφαρμογή του GST το 2017 απλοποίησε τη φορολογία και βελτίωσε την αποτελεσματικότητα του εμπορίου, παρόμοια με τη διαμόρφωση του ευρώ. Οι μεταρρυθμίσεις για τη χρεοκοπία οδήγησαν σε μαζική εκκαθάριση των ισολογισμών του εταιρικού και τραπεζικού τομέα και βελτίωσαν τη διακυβέρνηση.
Αύξηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς: Επί του παρόντος, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς της Ινδίας είναι η πέμπτη μεγαλύτερη παγκοσμίως (4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια), αλλά το βάρος της Ινδίας στους παγκόσμιους δείκτες παραμένει χαμηλό στο 1,6 τοις εκατό (10η κατάταξη). Αυτό θα αλλάξει καθώς αυξάνεται η ελεύθερη διασπορά στην αγορά και διορθώνονται ορισμένες ανωμαλίες βάρους.
Παγκόσμια γεωπολιτική: Οι σχέσεις της Ινδίας με τον δυτικό κόσμο, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή μαζί με άλλες χώρες έχουν βελτιωθεί, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία να αναπτυχθεί επίσης, σύμφωνα με τον Jefferies.
Αυξάνεται η επιχειρηματικότητα: 10 χρόνια πτώσης των επενδύσεων και η τάση αποστροφής του κινδύνου έχει πλέον αντιστραφεί με τον αναλογία στεγαστικού κύκλου και το εταιρικό χρέος προς ίδια κεφάλαια σε ιστορικό χαμηλό. Η Ινδία φιλοξενεί 111 μονόκερους (αξία αγοράς 350 δισεκατομμύρια δολάρια), καθιστώντας την τον τρίτο μεγαλύτερο κόμβο μονόκερων παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η εστίαση της κυβέρνησης στην ανάπτυξη ψηφιακής υποδομής, παγκοσμίως οι φθηνότερες χρεώσεις δεδομένων και η άφθονη δεξαμενή ταλέντων από το σπίτι ήταν οι βασικοί μοχλοί.
Ινδία, κόμβος εξαγωγών υπηρεσιών: Οι εξαγωγές υπηρεσιών ανέρχονται πλέον σε σχεδόν 450 δισεκατομμύρια δολάρια/έτος. Αρκετοί μεγάλοι παγκόσμιοι οργανισμοί έχουν το 10-20 τοις εκατό των εργαζομένων τους στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών όπως η JP Morgan, η Intel, η NTT κ.λπ. Η ανώτερη ψηφιακή υποδομή και το νέο και καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να οδηγήσουν αυτό το τμήμα να συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Ισχυρή εταιρική κουλτούρα: Ο εταιρικός τομέας με επίκεντρο το RoE αποτελεί βασικό θετικό στοιχείο για τους επενδυτές μειοψηφίας. Η εισηγμένη αγορά μετοχών είναι μια από τις πιο διαφοροποιημένες αναδυόμενες αγορές. Το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο ρυθμιστικών αρχών (SEBI, RBI), μεσάζοντες (υπεύθυνοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων) βοήθησε στην ανάπτυξη μιας μεγάλης εγχώριας επενδυτικής βάσης. Οι βιώσιμες επενδυτικές συνήθειες δίνουν ορατότητα ροής 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων/έτος σε μετοχές από εγχώριους επενδυτές, κάτι που πιθανότατα θα διατηρήσει τις αποτιμήσεις στην ακριβή πλευρά αλλά και θα μειώσει την αστάθεια της αγοράς.