Εκλογές Γαλλία: Η νέα εποχή Λεπέν και η αλλαγή των συσχετισμών μετά την βαριά ήττα Μακρόν

Καθοριστικός ο δεύτερος γύρος των εκλογών - Ο ρόλος των συμμαχιών
Εκλογές Γαλλία: Η νέα εποχή Λεπέν και η αλλαγή των συσχετισμών μετά την βαριά ήττα Μακρόν
2'

Με θρίαμβο της Μαρίν Λεπέν και του Εθνικού Συναγερμού η Γαλλία οδηγείται στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την επόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν να γνωρίζει τη συντριβή.

Οι Γάλλοι ευρωσκεπτικιστές επιβεβαίωσαν όλες τις δημοσκοπήσεις, βγαίνοντας πρώτοι με 34%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η αριστερή συμμαχία, με την συμμετοχη και του σκληροπυρηνικού της γαλλικής αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, με 28,5%, αφήνοντας την κεντρώα συμμαχία του Γάλλου προέδρου στην τρίτη θέση, με μόλις 20,3% των ψήφων.

Στις πρώτες της δηλώσεις η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού κάλεσε τους ψηφοφόρους σε μαζική προσέλευση στις κάλπες στις 7 Ιουλίου, καθώς όπως είπε, το κόμμα χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία, προκειμένου να πανηγυρίσει την άνοδο του «εκλεκτού» της Τζορντάν Μπαρντελά στην πρωθυπουργία της χώρας σε 8 ημέρες.

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης ήταν η συμμετοχή ρεκόρ, που έφτασε στα μεγαλύτερα ποσοστά που έχει δει η Γαλλία τα τελευταία 40 χρόνια, αγγίζοντας το 70%.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τη Λεπέν

Όπως είπε η Λεπέν, «η δημοκρατία μίλησε, το στρατόπεδο του Μακρόν εξαφανίστηκε», τονίζοντας ότι ο δεύτερος γύρος είναι καθοριστικός, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κάλεσε σε συσπείρωση των ψηφοφόρων κατά του Εθνικού Συναγερμού και στήριξη των ρεπουμπλικανών και δημοκρατών υποψηφίων, ενώ χαιρέτισε την μεγάλη προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες.

Για τον πρόεδρο της χώρας η σημερινή ήττα ήταν αδιαμφισβήτητα ισοπεδωτική, καθώς δεν κατάφερε να κερδίσει το «στοίχημα» που έβαλε προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, μετά τις Ευρωεκλογές, και είναι πολύ πιθανό να μείνει στην ιστορία για μία από τις πιο αιφνιδιαστικές πολιτικές αποφάσεις, η οποία του γύρισε μπούμερανγκ, αλλά και πλέον λανθασμένη ανάγνωση του «μηνύματος» ενός ολόκληρου λαού.

Συστράτευση κατά του Εθνικού Συναγερμού

Στον δρόμο για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών τα κόμματα δείχνουν να συσπειρώνονται εναντίον του Εθνικού Συναγερμού, καλώντας τους ψηφοφόρους σε «μαύρισμα» των υποψηφίων του κόμματος της Μαρίν Λεπέν.

Ο Τζορντάν Μπαρντελά πάντως, προετοιμάζεται για την πρωθυπουργία, δηλώνοντας έτοιμος να ηγηθεί του κοινοβουλίου από την επομένη του δεύτερου γύρου, ως «πρωθυπουργός όλων των Γάλλων».

Το μόνο που μένει είναι να φανεί πώς θα λειτουργήσουν οι συμμαχίες στον καθοριστικό δεύτερο γύρο, που θα οδηγήσει την χώρα στην νέα της εποχή, με τον πολιτικό χάρτη να έχει υποστεί ήδη ολικό επανασχεδιασμό από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, που αποτέλεσαν και τον «ξαφνικό θάνατο» του Μακρόν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή