O Τραμπ θέλει υπουργό Οικονομικών τον Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan - To πλάνο του για τη φορολογία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σκοπεύει να εκδιώξει τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ πριν λήξει η θητεία του και θα ήθελε να αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών στον Τζέιμι Ντάιμον εάν κέρδιζε τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Οι βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής του

O Τραμπ με τον Τζ.Ντ Βανς
O Τραμπ με τον Τζ.Ντ Βανς
Associated Press
3'

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα προσπαθήσει να εκδιώξει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ πριν λήξει η θητεία του κεντρικού τραπεζίτη και θα εξετάσει τoν διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον ως υπουργό Οικονομικών εάν κέρδιζε τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

Η θητεία του Πάουελ στο τιμόνι της Fed λήγει το 2026, ενώ η θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας δύο χρόνια αργότερα. Η συνέντευξη του Τραμπ πραγματοποιήθηκε στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Πάουελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη θέση του ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ πριν λήξει η θητεία του. Διορίστηκε για πρώτη φορά στο Συμβούλιο των Διοικητών της Fed από τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά ήταν ο Τραμπ που τον επέλεξε για να ηγηθεί της κεντρικής τράπεζας, θέση που ανέλαβε στις αρχές του 2018.

Ο Τραμπ στράφηκε εναντίον του αμέσως μετά, κατηγορώντας τον για τις αυξήσεις των επιτοκίων που έκανε η Fed κατά τον πρώτο χρόνο του στο τιμόνι. Ο πρώην πρόεδρος έφτασε στο σημείο να μιλήσει για απόλυση του επικεφαλής της Fed, αν και αργότερα βοηθοί είπαν ότι ο Τραμπ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα δεν είχε τη δύναμη να το κάνει. Αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να επιρρίπτει ευθύνες στον Πάουελ καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, μια πρακτική που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο διάδοχος του Τραμπ, απέφυγε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Στη συνέντευξή του στο Bloomberg είπε ότι η Fed θα πρέπει να απέχει από τη μείωση των επιτοκίων πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία θα αντιμετωπίσει τον Δημοκρατικό πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Πάουελ ρωτήθηκε επανειλημμένα την περασμένη εβδομάδα εάν οι εκλογές θα έπαιζαν ρόλο στην απόφαση της Fed για το αν θα μειώσει τα επιτόκια, και ο Πάουελ είπε ξανά τη Δευτέρα ότι ο ίδιος και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας δεν λαμβάνουν υπόψη την πολιτική στη λήψη των αποφάσεών τους.

Σχετικά με τον Ντάιμον, ο Τραμπ είπε ότι τον εξέταζε για την κορυφαία θέση στο Υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός οτι μέχρι πρόσφατα του ασκούσε κριτική.
Πέρυσι, τον αποκάλεσε «υπερεκτιμημένο λάτρη της παγκοσμιοποίησης» στην πλατφόρμα του Truth Social.

Ο Ντάιμον, όπως και πολλά άλλα εταιρικά στελέχη, είχε καταδικάσει την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Τραμπ που έκαναν μια ανεπιτυχή προσπάθεια να εμποδίσουν το Κογκρέσο να πιστοποιήσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 τις οποίες ο Τραμπ έχασε από τον Μπάιντεν.

Ωστόσο, πρόσφατα επαίνεσε ορισμένες από τις θέσεις και τις πολιτικές του Τραμπ.
«Κάντε ένα βήμα πίσω, να είστε ειλικρινείς. Είχε δίκιο για το ΝΑΤΟ, είχε δίκιο για τη μετανάστευση. Μίλησε αρκετά καλά την οικονομία. Η φορολογική μεταρρύθμιση του εμπορίου λειτούργησε. Είχε δίκιο για το θέμα της Κίνας», είπε ο Ντίμον στο CNBC νωρίτερα αυτό το έτος. «Δεν είχε άδικο για μερικά από αυτά τα κρίσιμα ζητήματα» κατέληξε.

Ο Τραμπ είπε επίσης στη συνέντευξη ότι θα μειώσει τον εταιρικό φόρο στο 15%.
Εκτός από τη στόχευση της Κίνας για νέους δασμούς από 60% έως 100%, είπε ότι θα επιβάλει γενικό δασμό 10% στις εισαγωγές από άλλες χώρες, επικαλούμενος καταγγελίες για τις ξένες χώρες που δεν αγοράζουν αρκετά προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή