ΗΠΑ: Η στιγμή που ο Έβαν Γκέρσκοβιτς αγκαλιάζει τη μητέρα του - Τον υποδέχθηκε ο Μπάιντεν

Η Ρωσία απελευθέρωσε τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς και τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Πολ Γουΐλαν σε ανταλλαγή κρατουμένων. Τους υποδέχθηκαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις

O Γκέρσκοβιτς αγκαλιάζει τη μητέρα του
O Γκέρσκοβιτς αγκαλιάζει τη μητέρα του
Associated Press
2'

Το αεροπλάνο που μετέφερε τους τρεις απελευθερωμένους Αμερικανούς – τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν και τη Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφο Άλσου Κουρμάσεβα, προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Andrews στο Μέριλαντ.

Με αυτό τον τρόπο γράφτηκε ένα αίσιο τέλος σε μία πολυετή προσπάθεια για κάποιους να βγουν από τις ρωσικές φυλακές και να επιστρέψουν στην οικογένειά τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων που έχει συμφωνηθεί ποτέ και μία πιτυχία, που πιστώνεται ο Μπάιντεν.

Τους υποδέχθηκαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Kάμαλα Χάρις. Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τους συμμάχους του που είπε ότι έκαναν την «σκληρότερη έκκληση» για την απελευθέρωση των κρατουμένων. ενώ η Κάμαλα Χάρις σημείωσε οτι αυτό δείχνει τη «σημασία του να έχεις έναν πρόεδρο που κατανοεί τη δύναμη της διπλωματίας»

Βάσει της συμφωνίας απελευθερώθηκαν 24 κρατούμενοι που κρατούνταν σε έξι χώρες: 16 κρατούμενοι από τη Δύση και οκτώ που επέστρεψαν από τη Ρωσία. Αναφέρεται ότι ο Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος προσδιορίστηκε από Γερμανούς αξιωματούχους ως συνταγματάρχης στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB, είναι μέρος της ανταλλαγής

Biden Russia

Ο Γκέρσκοβιτς έγινε δεκτός από την οικογένεια που περίμενε 491 ημέρες για την απελευθέρωσή του, με τα διεθνή Μέσα να απαθανατίζουν τη στιγμή που αγκαλιάζει τη μητέρα του. Οι γονείς του Έλα και Μιχαήλ και η αδερφή του Ντανιέλ είχαν δηλώσει νωρίτερα σε μια δήλωση ότι «ανυπομονούμε να του δώσουμε τη μεγαλύτερη αγκαλιά και να δούμε το γλυκό και γενναίο χαμόγελό του από κοντά».

Ο 32χρονος Γκέρσκοβιτς, δημοσιογράφος της Wall Street Journal, συνελήφθη στη ρωσική πόλη Εκατερίνμπουργκ τον Μάρτιο του 2023. Χωρίς να παρέχουν αποδείξεις, οι αρχές τον κατηγόρησαν ότι «συγκέντρωσε μυστικές πληροφορίες» κατ’ εντολή της CIA σχετικά με ένα εργοστάσιο στρατιωτικού εξοπλισμού – έναν ισχυρισμό που ο Γκέρσκοβιτς, ο εργοδότης του και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκαν σθεναρά. Στη συνέχεια κατηγορήθηκε για κατασκοπεία μετά από μια κλειστή δίκη και τον καταδίκασε σε 16 χρόνια φυλάκισης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή