Xάος στο Μπαγκλαντές: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός και εγκατέλειψε τη χώρα

H πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σεΐχ Χασίνα παραιτήθηκε μετά απο ημέρες βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων 

Xάος στο Μπαγκλαντές: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός και εγκατέλειψε τη χώρα
AP
2'

Η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα παραιτήθηκε, λόγω των βίαων διαδηλώσεων με αίτημα την παραίτησή της, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από το περιβάλλον της. «Η ίδια και η αδερφή της έφυγαν από το Ganabhaban (την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού) για ένα πιο ασφαλές μέρος», αποκάλυψε η πηγή. «Ήθελε να ηχογραφήσει μια ομιλία αλλά δεν της δόθηκε η ευκαιρία»,πρόσθεσε.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα νέο ξέσπασμα βίας στο Μπαγκλαντές τη Δευτέρα, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται για μια «Μακρά Πορεία στη Ντάκα», μια ημέρα αφότου πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος και διαδηλωτών που απαιτούσαν την παραίτηση της πρωθυπουργού.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σε όλο το Μπαγκλαντές σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πρωτεύουσα, Ντάκα, τη Δευτέρα, μετά από ένα σαββατοκύριακο βίας που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς, καθώς ο στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για αόριστο χρονικό διάστημα και οι αρχές έκοψαν το διαδίκτυο σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την αναταραχή.

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 14 αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στην πρωτεύουσα την Κυριακή, σύμφωνα με την κορυφαία ημερήσια εφημερίδα της χώρας Prothom Alo. Εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν στη βία.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με φοιτητές που προσπαθούσαν να τερματίσουν ένα σύστημα ποσοστώσεων για κυβερνητικές θέσεις, αλλά οι συγκρούσεις με την αστυνομία και τους φιλοκυβερνητικούς ακτιβιστές κλιμακώθηκαν σε βία που άφησε πίσω τους περισσότερους από 300 νεκρούς. Αυτό ώθησε τις διαδηλώσεις και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα να παραιτηθεί.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από τον στρατό τέθηκε σε ισχύ το βράδυ της Κυριακής και κάλυψε τη Ντάκα και άλλες περιοχές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης αργία από σήμερα (5/8) έως και την Τετάρτη. Τα δικαστήρια επρόκειτο να κλείσουν επ' αόριστον. Η υπηρεσία διαδικτύου για κινητά διακόπηκε και το Facebook και οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του WhatsApp, διεκόπησαν.

Η Χασίνα είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι διαδηλωτές που συμμετείχαν σε «δολιοφθορά» και καταστροφές δεν ήταν πλέον φοιτητές, αλλά εγκληματίες, και είπε ότι ο κόσμος πρέπει να τους αντιμετωπίσει με «σιδηρά πυγμή»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή