Πόλεμος στην Ουκρανία: Φωτορεπορτάζ από τη ρωσική πόλη - κλειδί που κατέλαβαν οι Ουκρανοί

Ο Φωτογραφικός φακός του Associated Press βρέθηκε στη Σούντζα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φωτορεπορτάζ από τη ρωσική πόλη - κλειδί που κατέλαβαν οι Ουκρανοί
Ukrainian historian Yuri Savchuk, head of the Kyiv-based Ukrainian WWII history museum, carries a road sign in Sudzha, Kursk region, Russia, Friday, Aug. 16, 2024. This image was approved by the Ukrainian Defense Ministry before publication. (AP Photo)
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved
3'

Δημοσιογράφοι του Associated Press βρέθηκαν χθες Παρασκευή (16/08) στη Σούντζα, πόλη που έχει βυθιστεί στα συντρίμμια μετά την ουκρανική επίθεση.

Σφαίρες από πυροβολικό έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος ενός ανδριάντα του Βλαντιμίρ Λένιν, που βρίσκεται στη κεντρική πλατεία της πόλης Κουρσκ, μιας πόλης που σύμφωνα με τον Ζελένσκι, πλέον βρίσκεται στα χέρια των Ουκρανών

APTOPIX Russia Ukraine

Τρύπες από σφαίρες διακρίνονται στους τοίχους ενός κτιρίου διοίκησης, τα παράθυρα του οποίου έχουν ανατιναχθεί.

Η εισβολή που οι Ουκρανοί ελπίζουν πως θα αλλάξει τις τύχες του πολέμου

Ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη και δεκάδες άλλους ρωσικούς οικισμούς κατά την αιφνιδιαστική επιχείρηση της 6ης Αυγούστου, που όπως ελπίζει το Κίεβο ίσως αλλάξει την δυναμική του πολέμου με τη Ρωσία που μαίνεται από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022.

Russia Ukraine

Για την ώρα οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να αποκρούσουν επιτυχώς τις ουκρανικές επιθέσεις στο Κουρσκ. Η Σούντζα, που απέχει δέκα χιλιόμετρα από τα σύνορα, είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ρωσική πόλη που έπεσε στα χέρια των Ουκρανών αφότου ξεκίνησαν την διασυνοριακή τους επιχείρηση.

Μια και μόνο ματιά στους δρόμους της Σούντζα μαρτυρά τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της προέλασης των Ουκρανών.

Πεσμένη στο γεμάτο με συντρίμμια γρασίδι μια διάτρητη από σφαίρες πινακίδα φέρει βέλη που δείχνουν προς δύο κατευθύνσεις: την Ουκρανία προς τα αριστερά και τη Ρωσία προς τα δεξιά. Το κουφάρι ενός απανθρακωμένου άρματος μάχης κείτεται την άκρη του δρόμου.

Περισσότεροι από 120.000 Ρώσοι άμαχοι εγκατέλειψαν το Κουρσκ

Η ουκρανική εισβολή οδήγησε στην αιχμαλώτιση τουλάχιστον 100 Ρώσων στρατιωτών, σύμφωνα με το Κίεβο και την εκκένωση άνω των 120.000 αμάχων από την περιφέρεια του Κουρσκ, σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές.

Russia Ukraine

Μια επιχείρηση που ήρθε να τονώσει το ηθικό της ουκρανικής κοινής γνώμης και των ενόπλων δυνάμεών τους, που πασχίζουν να ανακόψουν την αργή αλλά σταθερή προέλαση των Ρώσων στην ανατολική Ουκρανία.

Προς το παρόν παραμένει ασαφής η πλήρης έκταση της ουκρανικής επιχείρησης στην περιφέρεια του Κουρσκ όπως και για πόσο διάστημα είναι διατεθειμένο το Κίεβο να την κρατήσει υπό τον έλεγχό του. Θα αποτελέσει η Σούντζα διαπραγματευτικό ατού σε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες; Και αν ναι, θα αναλάβουν οι Ουκρανοί το ρόλο των δυνάμεων κατοχής σε μια χώρα που ελέγχει από την πλευρά της το ένα πέμπτο των εδαφών της πατρίδας τους;

Τα σχέδια του Κιέβου για τη Σούντζα

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει πως η Ουκρανία σκοπεύει να ανοίξει στη Σούντζα γραφείο διοίκησης μέσω του οποίου θα συντονίζει στρατιωτικές υποθέσεις αλλά και διανομή βοήθειας. Επομένως φαίνεται να θέλει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα τις δυνάμεις της στη πόλη, ή τουλάχιστον προσπαθεί να περάσει ακριβώς αυτό το μήνυμα στη Μόσχα.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας σε μεγάλο βαθμό τηρούν διακριτική σιγή για την αιφνιδιαστική επίθεση στο Κουρσκ, αν και ορισμένοι έσπευσαν να στηρίξουν το δικαίωμα του Κιέβου να εξαπολύει επιθέσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου στον επιτιθέμενο εντός εδαφών του.

Η Σούντζα των 5.000 κατοίκων πριν την έναρξη της σύγκρουσης έχει στρατηγική σημασία. Από την κωμόπολη αυτή τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν πρόσβαση σε κύριους οδικούς άξονες για να συνεχίσουν την επιχείρησή τους στη Ρωσία, ενώ από έναν σταθμό μέτρησης της Σούντζα περνά το φυσικό αέριο που ρέει από τα κοιτάσματα της Δυτικής Σιβηρίας προς την Κεντρική Ευρώπη.

Κάτοικοι της Σούντζα συγκεντρώθηκαν χθες Παρασκευή στο υπόγειο σχολείου κι ενώ αναρωτιούνταν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχιζαν την προέλασή τους στο Κουρσκ.

Russia Ukraine

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή