Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Δικαστικές υποθέσεις, η προσφυγή δικηγόρων στο «συνταγματικό δικαστήριο» εναντίον μιας «νομοθεσίας», οι δυσκολίες των εσπεριδοκαλλιεργητών και η χρήση των χρημάτων του ταμείου προνοίας από την «κυβέρνηση» είναι μερικά από τα κύρια θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων.
Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου
4'

Γίνεται επίσης αναφορά στη χθεσινή ολοήμερη εκστρατεία καθαρισμού της κατεχόμενης Λευκωσίας από το νέο «δήμαρχο» με τη βοήθεια 6 άλλων κατεχόμενων «δήμων», την αντίδραση των κατοίκων του Αγίου Ανδρονίκου στην αλλαγή της διεύθυνσης της συνεργατικής, η εξαφάνιση ενός μεσήλικα άνδρα που αγνοείται εδώ και 12 ημέρες, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Δικαστικό μαρτύριο», αναφέρεται στην υπόθεση κατά την οποία τρεις Τ/κ που κατηγορήθηκαν από το 2009 για λαθρεμπόριο προσφύγων, χωρίς να υπάρχουν σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους, σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει σε απόφαση. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ της ένωσης Τ/κ δασκάλων, Σιενέρ Ελτζίλ ο οποίος αντέδρασε στον τερματισμό της δωρεάν περίθαλψης για τους Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές, λέγοντας πρόκειται για πολιτική και όχι οικονομική απόφαση που στοχεύει στη διχοτόμηση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (ΡΤΚ) για τις «εκλογές» στον κατεχόμενο δήμο Λευκωσίας ανήλθε στις 615.940 ΤΛ (περίπου 300.000 ευρώ) που ισούται με το μηνιαίο «κρατικό μισθολόγιο» και τα ετήσια έσοδα του «κρατικού λαχείου» μαζί.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Η φωνή του λαού), με τίτλο «Σε αδιέξοδο οι εσπεριδοκαλλιεργητές», γράφει πως από τους 90 τόνους πορτοκαλιών βαλέντσια, η παραγωγή φέτος έπεσε στους 75 τόνους και η απόφαση της «κυβέρνησης» να δώσει μόνο 30 ΤΛ (13 περίπου ευρώ) επιδότηση τον τόνο, σήκωσε τους εξαγωγείς στο πόδι. Αλλού γράφει ότι 6 άλλοι κατεχόμενοι δήμοι απέστειλαν χθες στο «δήμο» Λευκωσίας οχήματα καθαρισμού για τον καθαρισμό της πόλης που κράτησε όλη την ημέρα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο διορισμός νέου γραμματέα στη συνεργατική του κατεχόμενου Αγίου Ανδρονίκου προκάλεσε αναστάτωση στο χωριό και οι κάτοικοι εισέβαλαν στη συνεργατική με αποτέλεσμα να ξεσπάσει καβγάς και να χρειαστεί η παρέμβαση της «αστυνομίας».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Τελειώνουν τα λεφτά», γράφει ότι τα χρήματα που παίρνει από το ταμείο προνοίας το «κράτος» δεν επιστρέφονται και ο πολίτης που έχει οικονομικές δυσκολίες προσπαθεί να πάρει τα λεφτά του από το ταμείο, το οποίο έχει τώρα σε μετρητά ποσό μεταξύ 300-400 εκ ΤΛ (133,5 – 181,5 εκ ευρώ περίπου). Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι δικηγόροι στα κατεχόμενα προσέφυγαν στο «συνταγματικό δικαστήριο» εναντίον της «νομοθεσίας» για τα ανείσπρακτα δάνεια και τα μη εξυπηρετούμενα. Αλλού αναφέρεται στην εξαφάνιση του 50χρονου Μουσταφά Γκαζί από τη Λουρουτζίνα, ο οποίος αναζητείται εδώ και 12 ημέρες, αλλά δεν έχει εντοπιστεί.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ο καθένας χρωστά», γράφει ότι κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας έχουν αυξηθεί στα κατεχόμενα τα τελευταία 7 χρόνια οι υποθέσεις ληπτών δανείων που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν. Συνολικά, σε 7 χρόνια έχουν καταχωρηθεί 74.773 τέτοιες υποθέσεις. Αλλού δημοσιεύει μεγάλη φωτογραφία από την αντίδραση στον κατεχόμενο Άγιο Ανδρόνικο για την αλλαγή του ΓΓ της συνεργατικής, όπου η κύρια αντίδραση ήταν από γυναίκες. Μία ηλικιωμένη γυναίκα λιποθύμησε, σημειώνει η εφημερίδα. Σε άλλο θέμα γράφει πως επειδή οι «δήμοι» δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, το χρέος αυτό για ακόμη μια φορά θα πρέπει να το πληρώσουν οι πολίτες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Στην ατζέντα τώρα η ποινική νομοθεσία», και γράφει ότι προωθείται τροποποιημένο «νομοσχέδιο» που αφαιρεί την ομοφυλοφιλία από ποινικό αδίκημα και επιβάλλει αυστηρότερες ποινές στην εμπορία προσώπων. Αλλού αναφέρεται στην προσφυγή 200, όπως γράφει, δικηγόρων στο «συνταγματικό δικαστήριο» για τη «νομοθεσία» περί ανείσπρακτων και μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε άλλο θέμα γράφει πως η κατεχόμενη Λευκωσία ήταν χθες παράδειγμα αλληλεγγύης καθώς στις εργασίες καθαρισμού της πόλης, μετά από μήνες απεργιών, απέστειλαν βοήθεια οι κατεχόμενοι «δήμοι» Αμμοχώστου, Κερύνειας, Κιόνελι, Γερόλακκου, Κυθρέας και Δικώμου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή