Σερβία: Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους σε ένα χρόνο
Οι εργαζόμενοι στη Σερβία βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απ΄ ό,τι πριν από έναν χρόνο, επειδή μέσα σε 12 μήνες έχασαν τη δουλειά τους 100.000 άνθρωποι, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ανεξάρτητων Συνδικάτων Σερβίας (SSSS), Λιούμπισα Όρμποβιτς.
«Μόνον τον περασμένο Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την οικονομία της χώρας είναι οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, που υπολογίζονται σε 300.000» δήλωσε ο κ. Όρμποβιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta, με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά.
Όπως σημείωσε, ούτε τα συνδικάτα δυστυχώς δεν θεωρούν απόλυση τη λήξη της σύμβασης απασχόλησης ορισμένου χρόνου, κάτι που γίνεται, συνήθως, ύστερα από τρεις μήνες.
«Οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου απασχολούνται κυρίως σε κρατικούς οργανισμούς, δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε.
Ο πρόεδρος της SSSS τόνισε ότι, στη Σερβία, οι εργαζόμενοι δέχονται εκβιασμούς για χαμηλότερες αποδοχές και λιγότερα δικαιώματα.
To mobbing, η ψυχολογική βία στον εργασιακό χώρο, τόνισε ο κ. Όρμποβιτς, ασκείται με διαφορετικούς τρόπους: Άνθρωποι ωθούνται να εργάζονται για περισσότερες από οκτώ ώρες, με το επιχείρημα ότι διαφυλάσσουν τη θέση εργασίας, επειδή ένας «στρατός» ανθρώπων αναμένει στην υπηρεσία εύρεσης εργασίας και είναι έτοιμος να πάρει τη θέση του και με χαμηλότερες αποδοχές.