«Τα πυρηνικά καύσιμα διαπέρασαν τους κάδους των αντιδραστήρων»

Μετά τον διπλασιασμό της εκτιμούμενη ποσότητας ραδιενέργειας που έχει εκλυθεί...

2'

Μετά τον διπλασιασμό της εκτιμούμενη ποσότητας ραδιενέργειας που έχει εκλυθεί στο περιβάλλον από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, οι ιαπωνικές αρχές ανακοινώνουν σήμερα ότι τα πυρηνικά καύσιμα τριών αντιδραστήρων της μονάδας μπορεί να έχουν διαπεράσει τους υπό πίεση κάδους, αφού πρώτα έλιωσαν τις ημέρες που ακολούθησαν το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Σε έκθεση 750 σελίδων, εξηγείται ότι το καύσιμο άρχισε να λιώνει στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 και ότι είναι «πιθανόν» να έχει διαπεράσει τον υπό πίεση κάδο του κάθε αντιδραστήρα. Το καύσιμο πιθανώς να έχει συσσωρευτεί στο κάτω μέρος των προστατευτικών δεξαμενών που περιβάλλουν τους κάδους.
Κάθε ένας από τους κάδους αυτούς περιβάλλεται από μια προστατευτική δεξαμενή η οποία βασίζεται σε μια πλάκα από μπετόν πάχους οκτώ μέτρων.

Όλα αυτά τα δεδομένα παραμένουν πάντως υποθετικά, καθώς οι τεχνικοί δεν είναι σε θέση να δουν την πραγματική κατάσταση του εσωτερικού των αντιδραστήρων.

Η συγκεκριμένη έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κατά τη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια στις 20-24 Ιουνίου στη Βιέννη, έδρα του Οργανισμού.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκόσι Χοσόνο, ειδικός σύμβουλος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν για την πυρηνική κρίση, είπε ότι με την σύνταξη αυτής της έκθεσης, η Ιαπωνία θέλησε «να μοιραστεί αυτό το μάθημα με τον κόσμο».

«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη», είπε. «Θα χρειαστεί χρόνος για να εξεταστούν όλα τα πραγματικά περιστατικά ενός δυστυχήματος αυτού του μεγέθους. Ωστόσο, αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα για όλα αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα».

Στην έκθεσή της, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα θεσμικά όργανα ελέγχου των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν σωστά στην κρίση του Φουκουσίμα Νταϊίτσι, μετά τον πολύ μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, που προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές σε τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή