Λιβύη: Στο πλευρό του ΝΑΤΟ παραμένει η Σουηδία

Η Σουηδία θα συνεχίσει να συμμετέχει στις επιχειρήσεις υπό την διεύθυνση του NATO στη Λιβύη και να συνεισφέρει μαχητικά αεροσκάφη στις συνεχιζόμενες...

2'

Η Σουηδία θα συνεχίσει να συμμετέχει στις επιχειρήσεις υπό την διεύθυνση του NATO στη Λιβύη και να συνεισφέρει μαχητικά αεροσκάφη στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις αναγνώρισης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ μετά τις συναντήσεις του με στελέχη δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης από τα οποία εξασφάλισε στήριξη.

«Είναι αναγκαίο να διατηρήσουμε τη στρατιωτική πίεση (στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι) ώστε να επιταχυνθεί η πολιτική αλλαγή», δήλωσε ο Μπιλτ.

Η Σουηδία -- η οποία δεν είναι χώρα-μέλος του NATO -- συνεισφέρει οκτώ μαχητικά τύπου JAS Gripen τα οποία συμμετέχουν στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η σουηδική αποστολή, που δεν προβλέπει τη χρήση των αεροσκαφών για την πραγματοποίηση επιθέσεων στο έδαφος, ήταν προγραμματισμένο να λήξει στις 22 Ιουνίου. Όμως συμφωνήθηκε να αποσυρθούν τα τρία αεροσκάφη και τα υπόλοιπα πέντε να συνεχίσουν την αποστολή.

Η Σουηδία ενδέχεται να συνεισφέρει στην αποστολή μια δύναμη που θα αποτελείται από πλοία και πεζοναύτες (για ελέγχους πλοίων) και στελέχη των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ο Μπιλτ.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη σχετικό νομοσχέδιο το οποίο πιθανότατα θα εγκριθεί την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε ο σουηδός ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ τέθηκαν σήμερα σε εφαρμογή οι κυρώσεις σε βάρος έξι οργανισμών λιμένων της Λιβύης που ελέγχονται από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι μετά τη δημοσίευσή τους στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τα λιμάνια που αφορούν οι κυρώσεις είναι αυτά της Τρίπολης, της Ζουάρα, της Ζαουίγια, της αλ Χομς, της Ρας Λανούφ και της Μπρέγκα.

Η απόφαση επιβολής κυρώσεων στα έξι λιμάνια είχε αποφασιστεί χθες από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται μετά την δημοσίευση της στην επίσημη Εφημερίδα της.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή