Οι τελευταίες στιγμές του Μουαμάρ Καντάφι

Αιμόφυρτος, φοβισμένος και τραυματισμένος ο έκπτωτος Λίβυος ηγέτης, λίγο πριν παραδοθεί στον όχλο.

Οι τελευταίες στιγμές του Μουαμάρ Καντάφι
3'

Τέλος εποχής για τη Λιβύη μετά το θάνατο του πρώην ισχυρού άντρα της χώρας Μουαμάρ Καντάφι.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Μαχμούντ Τζιμπρίλ. «Ο Καντάφι συνελήφθη ζωντανός ωστόσο πέθανε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των στρατιωτών μας και των δυνάμεων του Λίβυου Συνταγματάρχη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα από σφαίρα στο κεφάλι» τόνισε.

Όπως εξήγησε, ο Καντάφι κρυβόταν σε έναν αγωγό και κατά τη σύλληψή του δεν προέβαλλε αντίσταση. Κατά τη διάρκεια απομάκρυνσής του από τον αγωγό χτυπήθηκε από σφαίρα στο δεξί χέρι. Στη συνέχεια τον έβαλαν σε ένα φορτηγό για να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Ενώ το όχημα ήταν εν κινήσει, υπήρξε η ανταλλαγή πυροβολισμών και ο στρατηγός Καντάφι χτυπήθηκε στο κεφάλι.

«Επιβεβαιώνουμε ότι όλα το κακά -και ο Καντάφι- εξαφανίστηκαν από την αγαπημένη μας πατρίδα», είπε. «Νομίζω ότι οι Λίβυοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ήλθε η ώρα για μια νέα, ενωμένη Λιβύη, ένα λαό με κοινό μέλλον», πρόσθεσε.


Οι αντικαθεστωτικοί έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες αιμόφυρτου άνδρα, ο οποίος μοιάζει στον τέως ηγέτη της Λιβύης. Η ταυτότητα του εικονιζόμενου δεν έχει εξακριβωθεί. Ωστόσο, ο τηλεοπτικός σταθμός Al Arabiya γνωστοποίησε ότι του δόθηκε άδεια να κινηματογραφήσει το πτώμα του Καντάφι, όταν εκείνο μεταφερθεί στη Μισράτα.

gaddafi-dead-photos

Σε βίντεο που μεταδόθηκε από αραβικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ο Μουαμάρ Καντάφι φαίνεται ότι έχει συλληφθεί ζωντανός. Φαίνεται τραυματισμένος, τα ρούχα του είναι ματωμένα και αυτός φωνάζει, εκλιπαρώντας, προς τους ανθρώπους που τον σημαδεύουν με τα όπλα τους.

Ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ ανέφερε επίσης ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το γιο του νεκρού έκπτωτου ηγέτη Σαϊφ αλ Ισλάμ να εγκαταλείπει τη Σύρτη με αυτοκινητοπομπή.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε τη σύλληψη του άλλου γιου του Καντάφι, Μουτασίμ. Οι πληροφορίες για την τύχη του είναι συγκεχυμένες, καθώς σύμφωνα με ορισμένες πηγές είναι τραυματισμένος αλλά ζωντανός και σύμφωνα με άλλες είναι νεκρός.

Επίσης σύμφωνα με αξιωματούχους σκοτώθηκε και ο επικεφαλής των δυνάμεων του Λίβυου πρώην ηγέτη, Αμπού Μπακρ Γιούνους Τζαμπρ.

Την είδηση του θανάτου του Μουαμάρ Καντάφι ακολούθησαν ξέφρενοι πανηγυρισμοί στους δρόμους της Σύρτης, ενώ η Λιβύη γυρίζει πλέον οριστικά σελίδα.

Στο μεταξύ, οι Λιβυκές αρχές σχεδιάζουν μέσα στις προσεχείς ώρες μία μυστική ταφή του Μουαμάρ Καντάφι. Μέχρι σήμερα το πρωί, οι αρχές δεν είχαν αποφασίσει που και πώς να τον θάψουν εν μέσω των εορταστικών εκδηλώσεων για την πτώση του καθεστώτος του.

Διαβάστε επίσης:

Σοκάρουν οι νέες φωτογραφίες του νεκρού Καντάφι

ΟΗΕ: Έρευνα για το θάνατο του Καντάφι

Οι διεθνείς αντιδράσεις για το τέλος του Καντάφι

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη

Αύριο η απελευθέρωση της Λιβύης

Ομπάμα: Τέλος εποχής με το θάνατο του Καντάφι

Νέα φωτογραφία του νεκρού Καντάφι

Νεκροί οπαδοί του Καντάφι στο σημείο της σύλληψης

Δύο οι θανατηφόρες σφαίρες στον Καντάφι

Βίντεο: Λίβυοι σέρνουν τη σορό του Καντάφι

Αντιστάθηκε ως το τέλος ο Καντάφι

Εικάζεται θάνατος του Καντάφι

Στα χέρια των ανταρτών ο Καντάφι

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή