Κατηγορούν το ΝΑΤΟ για τη δολοφονία Καντάφι

Το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του ΝΑΤΟ για «εγκλήματα πολέμου» εξετάζει η οικογένεια του Μουαμάρ Καντάφι, μετά το θάνατο στη Σύρτη του πρώην ηγέτη της Λιβύης, ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος δικηγόρος της οικογένειας.

Κατηγορούν το ΝΑΤΟ για τη δολοφονία Καντάφι
1'

Ο 69χρονος Λίβυος συνταγματάρχης συνελήφθη ζωντανός στις 20 Οκτωβρίου κοντά στην πόλη της Σύρτης και σκοτώθηκε με σφαίρες λίγο μετά, σε συνθήκες που παραμένουν συγκεχυμένες.

Ο δικηγόρος Μαρσέλ Σεκαλντί δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αιτία αυτού του θανάτου ήταν "το γεγονός ότι τα ελικόπτερα του ΝΑΤΟ άνοιξαν πυρ εναντίον της αυτοκινητοπομπής του Μουάμαρ Καντάφι, τον οποίο στη συνέχεια αποτέλειωσαν".

"Η εκούσια ανθρωποκτονία ορίζεται ως έγκλημα πολέμου από το άρθρο 8 του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ", συνέχισε ο Σεκαλντί χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα κατατεθεί η προσφυγή.

"Ο φόνος του Καντάφι δείχνει πως τα κράτη μέλη δεν είχαν στόχο να προστατεύσουν τον πληθυσμό, αλλά να ανατρέψουν το καθεστώς", τόνισε.

Η προσφυγή θα πρέπει να στρέφεται "εναντίον των εκτελεστικών οργάνων του ΝΑΤΟ που αποφάσισαν τους όρους της επέμβασης στη Λιβύη", και οι ευθύνες θα πρέπει να φτάσουν ως τους αρχηγούς κρατών των χωρών του συνασπισμού, διευκρίνισε.

Διαβάστε επίσης: «Δεν άντεξα να μη σκοτώσω τον Καντάφι!»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή